fbpx
Blog

Nationale Nulmeetweek

Om plannen met een doel te kunnen maken heb je inzicht in de uitgangssituatie nodig. Voor een echt compleet beeld moet je met een blowerdoortest-apparaat de luchtdichtheid van de woning in kaart brengen, maar voor de eenvoudiger zaken hebben we de hulp van de bewoner nodig. We willen namelijk heel graag weten wat de huidige energierekening betekent. En dat willen we deze week in kaart brengen.

Nulmeetweek

Schrijf vanavond alle meterstanden op van gas, elektra (hoog, laag en ook de terugleverstanden als je stroom hebt) en je watermeter. Over een week zullen we een herinnering sturen om het nog eens te doen, zodat we dan in een week zonder verwarming en bijna geen verlichting een soort basisverbruik van het huis kennen. In september doen we het dan nog een keer en dan hebben we van twee laagverbruikweken de meterstanden. Die informatie is heel waardevol om te begrijpen wat het jaarverbruik zegt over het gasverbruik voor verwarmen. En dat is weer belangrijk bij het maken maken van plannen met een doel. Maar dat leg ik in een volgend blog graag uit.

Formulier voor meterstanden

Deze tekst kun je kopiëren en bijvoorbeeld in een telefoonnotitie-app zetten.

Datum 1e meting:

Tijd:

Stand Gasmeter:

Stand Watermeter:

Standen Electra

Laagtarief afgenomen (+T1):

Normaaltarief afgenomen (+T2):

Laagtarief teruggeleverd (-T1):

Normaaltarief teruggeleverd (-T2):

Eventueel opbrengst omvormer:

Datum 2e meting :

Tijd:

Stand Gasmeter:

Stand Watermeter:

Standen Electra

Laagtarief afgenomen (+T1):

Normaaltarief afgenomen (+T2):

Laagtarief teruggeleverd (-T1):

Normaaltarief teruggeleverd (-T2):

Eventueel opbrengst omvormer:

Nabrander

Als je een slimme gasmeter hebt, kan je op websites als Mindergas.nl voor 7 euro per jaar je meter automatisch online laten uitlezen en krijg je per dag inzicht in je verbruik. Je kunt er ook een gewoon gratis account aanmaken om je meterstanden in te voeren en inzicht te krijgen in de relatie tussen de buitentemperatuur en je gasverbruik.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

2 reacties op “Nationale Nulmeetweek

 1. Fred Blume schreef:

  N.a.v. de nabrander
  Op slimmemeterportaal.nl kan je een gratis account maken als je een slimme meter hebt.
  Tussen 2 en 5 uur ’s nachts wordt het sluimerverbruik bepaald, zodat je daarna aan de slag kan om dit zoveel mogelijk te killen. Waarschijnlijk heb je wel nog een stopcontactenergiemeter nodig om de boosdoeners op te sporen (o.a. oude koelkasten en vriezers, TV-decoders, routers/modems, computers die hele dag aan staan, ouderwetse buitenverlichting).

  Je ziet ook snel of je CV in de comfort- of ECO-stand staat. In de comfort stand blijf je de hele dag gas verbruiken, tenzij een slimme ontwerper een machine learning module ingebouwd heeft die het gedrag van de bewoners automatisch in kaart brengt. Jammer is alleen dat dit vaak geen onderdeel van het ontwerpproces is.

  %Direct verbruik opgewekte zonne-energie.
  Interessant voor PV-installatiehouders is om ook eens een tijd naar het direct verbruik opgewekte PV te kijken. Je zal dan zien dat dit nogal tegen valt. Dat betekent dat als de salderingsregeling afgebouwd wordt je meer moet gaan bijbetalen, naarmate je minder direct verbruikt. Ook hier speelt de maakindustrie nog nauwelijks op in, behalve de power wall.

 2. MarkS90 schreef:

  Ik schrijf al 30 jaar mijn meterstanden op en weet precies wat er aan energie verbruikt wordt. Ik gebruik minder dan de buren in de straat met een zelfde huis en dat komt omdat zij geen idee hebben wat ze verbruiken. “Dat staat toch op de afrekening” hoor je dan.
  Thuis zijn alle cv-leidingen waar ik zonder veel hak- en breekwerk bij kon geïsoleerd en de ketel staat ingesteld met een tijdklok (wij hebben een redelijk vast patroon met opstaan en slapen). De warmwater-voorziening in de ketel staat uit en houdt dus niets warm: ketel springt pas aan als er warm water nodig is.
  Tip voor mensen die water willen besparen: koop een regenton en geef je tuin en planten daarmee water. Maar gebruik NIET de zuinige spoelknop van je toilet: bij een zuinige spoeling blijft er te veel urine in de pot en rioolbuizen staan. Hierdoor krijg je kalkafzetting wat zich gaat ophopen en een verstopping veroorzaakt. De kosten waar je mee te maken krijgt om dat te verhelpen staan in geen verhouding tot de besparing van water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.