fbpx
Blog
Ondernemen is als leren lopen

Wie gaat ondernemen, moet terugdenken aan de eigen kinderjaren. Leren ondernemen is niets anders dan leren lopen.

 

Met enige regelmaat mag ik als gastdocent optreden voor groepen studenten. Ik doe dit graag en de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er zelf vaak net zoveel van op steek als de studenten. Misschien wel meer. De onderwerpen welke ik behandel komen voort uit mijn passies: innoveren, installeren en ondernemen. Z’n gastcollege voor HBO-ers schud ik niet uit mijn mouw. Ik moet het namelijk hebben van een gedegen voorbereiding, stiekem gaat er toch z’n 8 uur in zitten. Is het dat waard? Jazeker.

 

Visie ordenen

Door z’n gastcollege word ik gedwongen om mijn visie te ordenen en middels een aantal slides aan het papier toe te vertrouwen, het geheel moet een logische opbouw hebben en consistent zijn qua inhoud. Hiervan heb ik ook veel plezier bij de dagelijkse aansturing van mijn bedrijf. Want wanneer het mij lukt om mijn visie over te brengen op een groep kritische studenten moet me dit ook lukken voor de collega’s binnen mijn bedrijf. Een ander voordeel is dat je in contact blijft komen met jonge mensen. Je wordt geconfronteerd met wat hen drijft en beweegt. Kortom ik kan het iedereen aanbevelen. 

 

Zelf aan het stuur

Dit keer mag ik studenten die de minor Innovatief Ondernemen volgen toespreken. Veel van deze studenten volgen deze opleiding om daarna zelf een bedrijf te starten. Ik maak hen deelgenoot van mijn ervaring als ondernemer.

Ik ben er in middels achter gekomen dat het succes van een onderneming voor 80% afhankelijk is van de groei van de ondernemer zelf en maar voor 20% van de omstandigheden.

 

Karakter

De groei van de ondernemer is  een resultante van de 3 K’s:  Karakter, Kunde, Kennis. Hoe gedegen je businessplan of kennisniveau ook is, het komt vooral aan op het doen en weer overdoen tot je het beheerst. Over de manier waarop wij als mensen dingen leren zijn vele boeken geschreven en kun je een complete boekenkast vullen. Als ondernemer heb ik niet het geduld en de tijd om deze boeken te lezen.

 

Leren lopen

Ik kijk liever goed om me heen. Kijk eens goed hoe peuters leren lopen. Met vallen en opstaan, waarbij hun luier het stootkussen is. Een niet aflatende drang om te kunnen staan. Eerst aan de hand van moeder, daarna zichzelf optrekkend aan de tafelrand tot het geheel zelfstandig kunnen lopen. Zij moeten hun comfortzone uit en hun valangst  overwinnen.

Wanneer je voor de uitdaging staat om iets nieuws te beginnen denk dan terug aan je eigen kinderjaren want leren ondernemen is niets anders dan leren lopen. Wanneer het lukt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Zie onderstaand filmpje.

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.