fbpx
Blog

Voor ondernemers zijn huwelijkse voorwaarden meestal een ‘no brainer’. Het is een eenvoudig middel om het vermogen van de partner buiten de risico’s van de onderneming te houden. Huwelijkse voorwaarden kunnen zelfs nog tijdens het huwelijk worden opgesteld. Dit laatste deed een echtpaar dat in 1971 in gemeenschap van goederen was getrouwd. De man was inmiddels ondernemer en kennelijk gingen de zaken niet goed. Het echtpaar besloot toen alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Drama

Nog geen jaar later gebeurde waar het echtpaar bang voor was: het faillissement van de man. Een drama voor de man natuurlijk en evenzo voor zijn schuldeisers. Bij een faillissement zijn er nu eenmaal vooral verliezers. Vervolgens nam de curator de regie van de failliete boedel over. Bij de beoordeling daarvan stuitte hij al snel op de recent opgestelde huwelijkse voorwaarden, waardoor hij schijnbaar geen aanspraak kon maken op het vermogen van de vrouw. Maar helaas voor het echtpaar liet de curator zich hierdoor niet uit het veld slaan. Hij stelde dat zij ‘paulianeus’ hebben gehandeld door in het zicht van het faillissement alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen. Anders gezegd: de curator meende de bevoegdheid te hebben om op te komen tegen de wijziging van de gemeenschap van goederen in huwelijkse voorwaarden omdat daardoor schuldeisers van de man zijn benadeeld. Bij de rechter eiste hij daarom dat deze de huwelijkse voorwaarden ongeldig zou verklaren. En ja, de rechter sloot zich aan bij het standpunt van de curator.

huwelijkRegelmatig toetsen

Het doel dat het echtpaar voor ogen stond, de beperking van het aansprakelijkheidsrisico bij een faillissement, werd dus niet bereikt. Vervelend voor hen, gunstig voor de curator en de schuldeisers en zéér belangrijk voor de praktijk. Uit deze uitspraak van de rechter blijkt immers maar weer eens hoe belangrijk het is regelmatig te toetsen of uw juridische structuur nog voldoet aan uw huidige situatie. Deskundig advies is hierbij (uiteraard) gewenst. Evenzo is het belangrijk na een gebleken ‘mismatch’ een beslissing niet voor u uit te schuiven, maar door te pakken. Als de huwelijkse voorwaarden meer dan een jaar voor het faillissement van de man waren gewijzigd, was de opzet van het echtpaar mogelijk wel geslaagd. Dan was het voor de curator in ieder geval veel moeilijker, zo niet onmogelijk, geweest de huwelijkse voorwaarden ongedaan te maken. Het vermogen van de vrouw was dan wel buiten schot gebleven.

Over Frank Kerkhof

Frank Kerkhof is fiscaal adviseur bij Alfa Accountants, en komt veel over de vloer bij mkb-bedrijven in de bouw en installatiewereld. Frank blogt over belasting-, boekhoud- en andere ondernemerszaken, reageert op wetgeving, maar deelt ook leuke cases en sappige anekdotes.

Bekijk alle berichten van Frank Kerkhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.