Ga naar hoofdinhoud

Thermostaatmania (2)

Toen jaren geleden de eerste slimme thermostaten voor verwarming opdoken, voorspelden knappe koppen dat het gebbetje, met zijn ‘internet of things’ een hype ging worden.

Inmiddels vliegen de thermostaten ons om de oren, de één nog mooier dan de ander, en allemaal beloven ze ons een zorgeloos bestaan met lagere energierekening, het vooruitzicht dat de thermostaat je een alibi levert, de koelkast in de gaten houdt, de luchtkwaliteit bewaakt, en op tijd de rolluiken dichtdoet. Kortom: pure levensvreugd die we daarvoor nog niet hadden.

slimme thermostaatSlaapkamer wordt klimaatzone

De installateur, die tot voor kort een redelijk doch relatief monopolie had op de professioneel aangelegde cv-installatie, krijgt te maken met een groeiend retailkanaal –de verMediaMarktisering-, de lekkermakertjes van abonnementsjagende energiereuzen, maar bovenal de nieuwe sexyness van een product dat jarenlang in de meeste huishoudens het vanzelfsprekende gouden kwikhoudende rondje aan de wand was. Toen was geluk nog gewoon. De 2 draadjes naar de ketel zijn nu het domein van de gateways, routers, contactkits, apps en controls. De woning heeft geen kamers meer, maar klimaatzones. Gehoord: “Hallo schat met mij, maar volgens de thermostaat ben jij helemaal niet thuis.”

Oorlog aan het front

Met inmiddels tientallen aanbieders, en nog meer in aantocht, is de keuze reuze, vertelt de nieuwe Installatie en Sanitair ons. Tussen de 119 en 324 euro ben je koning van elk verjaardagspartijtje en zet je het gezin vanaf je weekendje-weg bij wijze van grap in de kou. Maar is het allemaal hip en hoera?

Modulerende labelknaller

Voor de installateur doemen nieuwe vragen op: hoe om te gaan met al die goedbedoelde nieuwelingen aan het centrale verwarmingsfront, het gerommel in het veronderstelde beschermde domein der gasinstallatie? Degradeert het gebbetje Nederlands trots, het HR-toestel met modulerende regeling, tot een aan/uit-aftreksel? Is die thermostaat nu wel of geen plus voor het energielabel van een cv-installatie? Realiseert dat ding nu werkelijk de energiebesparing die men belooft? Kan hij op elk willekeurig toestel?  Is hij zelflerend? Kan de gebruiker wel omgaan met de bedieningsluxe? Het gevoel van privacy? Wat betekent hij voor bijvoorbeeld specifieke markten zoals vakantiehuisjes (op afstand vorstvrij houden) en corporatiewoningen (prestatiecontract en afstandsbeheer).

Dikke vingers

Hoe ga ik om met hulpvragen van vlijtige zelfinstallateurs, die –eenmaal overgehopt van provider- de hele handel opnieuw in moeten stellen? Kan de installatiemonteur met zijn dikke vingers een gebruiker überhaupt wel wegwijs maken op de smartphone?  Kan en moet de ondernemer met zijn dienstverlening straks toegevoegde waarde bieden? Ziet u dit telefoontje voor u? ‘Mevrouw, ik zie dat uw druk laag is. Vult u zelf bij of moet ik komen?’

In ons vakbladAandachtsmagneet

Een boel vragen. Kernvraag: hoe wordt de zelfbenoemde hype een onderdeel van de traditionele bedrijfsvoering. De onbelangrijk geachte cv-ketel krijgt een gouden frontje; een aandachtsmagneet, echter met dusdanig veel mitsen en maren, dat een vakman een rol kan hebben. Maar die moet hij zich wel verwerven. Wat wordt uw rol?

In vakblad Installatie en Sanitair zetten we feiten en mogelijke valkuilen voor de installatieprofessional op een rij, inclusief tabel met productspecs. Een groeimarkt vol kansen én kanttekeningen. Handig voor wie door de thermostaten het bos niet meer ziet, de klant meer wil vertellen dan enkel ‘er zit ook een appje voor afstandbediening bij’. De veranderde wereld vraagt ook om een installatieprof die meebeweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

All-in ketelcontract niet langer basis voor warmtetarief

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’

Offertetool voor ventilatiesystemen

Warmtepomp-regeling in cv-ketel