fbpx
Blog

Pandemie-paracetamolletjes

In twee weken tijd moet een branche die zat te schreeuwen om monteurs, met kunst en vliegwerk de eigen mensen aan het werk houden. Opdrachten worden uitgesteld, geannuleerd, en de kosten lopen gewoon door. Hoe voorkom je nu dat je met open ogen in de volgende crisis tuint? Zeven paracetamolletjes voor de installatiebranche.

Praat jezelf niet de put in

We kakelen elkaar maar wat graag na. De ene analyse volgt na de andere. Nederland kent 17 miljoen virologen en opvallend veel bedrijfseconomische analisten. Stuur en handel ook op basis van eigen waarneming, kennis en ervaring. Luister, en gebruik het gezond verstand.

Prijzen zijn nog ruk

Ondanks het feit dat er werk genoeg is, en de vorige economische recessie al een tijdje achter ons ligt, kampt de branche nog altijd met de gevolgen: de prijzen en marges zijn nog steeds slecht en miniem. De lonen en inkoop stijgen, maar veel installateurs vergeten, verzuimen of durven het niet door te berekenen. En dat maakt ook de zogeheten florerende installatiemarkt broos. Hier wat tips.

Het roer om

Industrialisering. De toepassing van prefab, het gebruik van BIM. De koplopers daargelaten is er nog veel meer uit te halen voor de techniek. De noodzaak om aan radicale vernieuwing in de keten ontbreekt voor velen omdat er traditioneel werk genoeg is. Een nieuwe dip kan een reden zijn om het roer eens radicaal om te gooien, en écht te vernieuwen.

Kap er mee

Stop gewoon met het werk waar je niets aan verdient, waar geen klap aan is, en waar je je niet mee kunt onderscheiden. Het kan misschien pijn doen, maar het is het beste. Het levert uiteindelijk een orderportefeuille op die beter bij je past en waar meer toekomst, rendement en plezier in zit.

Thuiszitten of opleidingen?

Klussen worden afgebeld. Op een gegeven moment is het magazijn aangeveegd, de bussen brandschoon, de voorraad op orde. Denk aan de kennisvraag bij je mensen. Een warmtepompcursus, verdiepen in regeltechniek, de zelfcursus voor de nieuwe Gasketelwet. Een webinar. Een dag kennis opzuigen is geen weggegooide dag.

Kansen ruiken of jammeren

Is een nieuwe recessie zand in de motor van de energietransitie? Gaan particulieren en bedrijven grote investeringen in warmtepompsystemen nu even uitstellen? Grote kans. In de vorige economische dip zagen we dat dit ten goede kwam van het opknappen en laag hangende fruit: denk aan onderdelenrevisie, waterzijdig inregelen, isoleren en het opplussen van bestaande installaties. Ook dat is verduurzamen. Minder sexy, maar misschien nog wel effectiever en beter passend in de tijdgeest. Creativiteit ontwikkelen, een strijd aangaan, en die onzekere afslag nemen is andere koek dan klagen en de hand ophouden.

NB: Thuis onderwijs geven aan je kinderen is naast je baan ook zwaar: maar als je het ziet als een kans om ze nog beter te leren kennen, klinkt het al anders.

Uit de corona-bubble stappen

Het is corona voor en achter. Thuis, op je werk, in je smartphone en op televisie. Een vicieuze cirkel van virusnieuws. Grote kans op Armageddon-moeheid. Goed dat u deelt dat u zo nobel doorwerkt, en de protocollen in de oren heeft geknoopt. Misschien is dit juist even het moment voor tegenoffensief: een communicatiecampagne richting je klant. Reuring, actie, creativiteit. Onderscheid. Stil zitten is geen optie: dan is positieve stampij misschien nog wel beter. En leuker. Zijn we terug bij punt 1.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “Pandemie-paracetamolletjes

  1. Ed van Hoof schreef:

    Zo is het maar net.

  2. Yvian Jenniskens schreef:

    Weer raak geschreven Eddy! Positiviteit is omdenken, is jezelf niet vasthouden aan het gebruikelijke, is verder kijken en misschien zelfs wel ondersteboven of knetterend scheel kijken. Positiviteit is hetgeen we nu heel hard nodig hebben en hetgeen we allemaal -met hier en daar wat extra moeite- kunnen uitstralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.