fbpx
Blog

De 14de vakbeurs Energie in de Brabanthallen  op 9-10-11 oktober kan zich verheugen in een groeiende belangstelling. Het beursthema voor dit jaar was Samen Werken in Transitie. Wanneer je dit thema aan een nadere analyse onderwerpt, valt hier nog het nodige over te vertellen. Vaak zit het verschil in heel kleine dingen. Zo ook in dit thema en wel in het feit dat er een spatie staat tussen ‘Samen’en ‘Werken’. Want wanneer die spatie zou ontbreken, stond er Samenwerken in Transitie. Zonder spatie ben je één team met één doel. Met een spatie werk je tegelijkertijd, maar mogelijk niet aan hetzelfde of met hetzelfde doel.

Of dit een toevalstreffer is of bewust weet ik niet, maar het geeft wel feilloos aan waar we nu staan als BV-Nederland in de energietransitie. Richting, focus en snelheid van deze transitie gaan nog alle kanten op. Dit brengt mensen aan het twijfelen. Waar moet ik aan beginnen? Wanneer? Hoe? Door wie? Moet ik al wel ergens aan beginnen? Kortom, hierin kunnen we nog wel wat regie gebruiken. En houdt het dan simpel, zodat iedereen van 8 tot 88 jaar het kan begrijpen: Wat gaan we doen en in welke volgorde? Maar óók: wat doen we nog niet?

Wanneer Urgenda en onze overheid nog tot de Hoge Raad aan het uitvechten zijn wie er gelijk heeft in de ‘klimaatzaak’ dan verliezen we kostbare tijd, focus en energie die we voor de volle 100% nodig hebben voor onze energietransitie. Tip aan beide: ga samenwerken.

Technische en juridische uitdaging

Trouwens, we kunnen in de energietransitie in de bebouwde leefomgeving niet zonder onze juristen.  Als installateur heb je de neiging om in de energietransitie vooral een technisch uitdaging te zien. Juristen zien hierin vooral ook een juridische uitdaging (ieder zijn vak). Wanneer we verder energie willen besparen en de overgang van gas naar een andere duurzamere energiebron mogelijk willen maken, zal onze huidige wetgeving op dit gebied ook mee moeten bewegen. Zodanig dat gemeenten met een aangepast wetboek in de hand transitie kan afdingen of als betrouwbare partner hierin een overeenkomst kan sluiten met betrokken partijen.

Bouwbesluit en Woningwet bieden gemeenten nog onvoldoende juridische grond om de hen toewezen regierol in de energietransitie te kunnen nemen. De energietransitie kan enkel op stoom komen als we hier als maatschappij over de volle breedte aan willen samenwerken. Alleen door verschuiving van machtsbalansen en collectieve acties zetten we stappen die een structurele verandering als resultaat kunnen hebben.

Een spatie minder

Zou de beursorganisatie het aandurven om voor de 15de editie van de Vakbeurs Energie in 2019 “Samenwerken in Transitie” als thema te nemen  en haar beurs te laten ontwikkelen tot de beurs voor de energietransitie in Nederland over de volle breedte. Meer deelnemers, meer bezoekers, meer contacten, meer samenwerken.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.