fbpx
Blog

Raad eens hoeveel winst een gemiddelde installateur met dertig man in dienst maakt? Als accountant stel ik die vraag dikwijls aan mijn klanten. Het antwoord is rond de 190.000 euro. Je ziet dan vaak een kleine opluchting. Zo van: ‘dan is mijn rendement toch nog niet zo slecht’. Maar dan heb ik het alleen nog maar over de gemiddelde installateur. Zeg maar het peloton. De kopgroep doet het een stuk beter.

Als ik die installateur vraag hoe hij denkt dat de beste jongetjes van de klas het doen, durft hij hooguit drie ton te zeggen. Bijna niemand denkt dat het bijna vijf ton is. Want dat is het dus. Het verschil tussen het peloton en de koplopers is enorm groot. Dat lijkt haast onoverbrugbaar, maar eigenlijk valt dat wel mee. Je hoeft alleen maar je prijzen met 5 procent te verhogen. Of 5 procent efficiënter te werken.

Resultaatmakers

Ons accountantskantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt. Jaarlijks doen we ook een benchmark onder zo’n tachtig installateurs. Vandaar dat we zo thuis zijn in die cijfers. Elke installateur raad ik aan om regelmatig eens even stil te staan bij z’n eigen organisatie. Met als belangrijke vraag: Hoe kom je bij die kopgroep? Wat zijn nou de belangrijkste resultaatmakers en -brekers?

In een volgende blog ga ik daar verder op in. Even stilstaan en inzicht krijgen in je eigen organisatie is volgens mij stap één. Of werk jij altijd maar hard door, heb je geen tijd om te sporten en knoop je op zondagochtend telkens alle eindjes aan elkaar? Om er vervolgens achter te komen dat het alweer maandag is…

Noodzaak tot actie

Tja, dan vergaat het je misschien net als die kikker die in een pan met koud water zit die op het vuur staat. Als je die pan heel langzaam gaat verwarmen dan blijft die kikker er gewoon inzitten. Vaak zien installateurs de noodzaak om tot actie over te gaan pas erg laat. Maar wat ze absoluut triggert, is het voorbeeld van die vijf ton die in de kopgroep wordt verdiend. Want wie wil er niet het beste jongetje van de klas zijn?

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountantskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

1 reactie op “Hoeveel verdient een installateur?

  1. Jos schreef:

    Beste Stefan,

    Het merendeel van de installateurs in Nederland heeft gelukkig geen dertig man in dienst . Je kent het gezegde wel: Ik wens je veel personeel toe .Als grote installateur neem je een grote verantwoording op je met zoveel personeel en de stress daarbij , dan is 190.000 euro niet eens veel ,in de wetenschap dat als in een jaar het kan gebeuren, dat van de dertig man in dienst b.v. 5-6 man langdurig ziek is , dan ben je die 190.000 euro al weer kwijt , want salarissen ,lasten, kosten etc moeten doorbetaald blijven. Je moet ook dan als installateur met dertig man in dienst wel geluk hebben dat je veel werk hebt voor je personeel, en hardwerkend personeel hebt ,die weinig ziek is . Veel mensen kijken dan ook op tegen grote bedrijven , maar in de crisistijd nog maar 4-5 jaar geleden met weinig werk vielen juist deze grote installatiebedrijven dan ook om al kaartenhuizen bij bosjes .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.