fbpx
Blog

Het Initiatief Stroomversnelling heeft tot doel om in 2020 111.000(!) woningen te hebben omgebouwd naar Nul-op-meter-woningen (nom). In het blad K&S van juni’16 staat een interview met de voorzitter van Stroomversnelling, Leen van Dijke.

Na z’n 3 jaar staat de teller op z’n 600 gerealiseerde NOM woningen. Dit is een schatting want ze weten het niet precies. Dhr. Van Dijke is een positief man en acht de doelstelling van ruim honderdduizend gerealiseerde Nom-woningen in 2020 realistisch.

De 10 (kritische) vragen die aan hem worden voorgelegd worden met een brede glimlach gepareerd.

Hierbij enkele van zijn opmerkelijke stellingen die wij als installateurs en installatiebranche goed in onze oren moeten knopen:

 • Installateurs zijn op de bouwplaats (in principe) niet meer nodig want alles is stekkerbaar.
 • Voor woningbouw installateurs (nieuwbouw en renovatie) is op termijn geen plaats meer wanneer zij zich niet gaan richten op service en onderhoud.
 • Bij de realisatie van NOM-woningen worden geen onderaannemers betrokken. De aanbieder blijft verantwoordelijk. (voor aanbieder lees bouwbedrijf)
 • De Stroomversnelling geeft 40(!) jaar garantie. Wanneer prestaties niet worden gehaald is de bouwer verantwoordelijk.
 • Bedrijven met een NOM-keur garanderen een blijvend goede kwaliteit en via een ‘zoover achtige’ methode laat de klant weten of hij tevreden is.
 • In 40 jaar bespaart de NOM-woning aan energie: 107.000 euro. Dit bedrag is nu nog hard nodig om de woning om te bouwen, te beheren en te onderhouden.
 • Wanneer we nog enkele projecten verder zijn kunnen we de initiële kosten verlagen naar 50.000 – 60.000 euro.
 • Ketelfabrikanten en installateurs die op gas gebaseerde concepten promoten zijn maatschappelijk en politiek onhandig bezig. Lopen met hun ploeg achteruit en hebben geen oog voor de maatschappelijke realiteit.

homer gifNiet nodig en onhandig

De Stroomversnelling heeft voor het halen van haar ambities in principe dus geen installateurs nodig. En wie over gas begint is onhandig bezig en heeft een gebrek aan realiteitszin.

Het is goed dat je regelmatig een spiegel wordt voorgehouden. Dat houd je scherp. Wel even slikken dat ik tot één van die installateurs behoor die niet meer nodig zijn, en dat ik tot de groep van onhandige en domme behoor. Bedankt voor het inzicht. Hier moet ik dus iets mee.

Ik heb daarom het rapport Bewonerservaringen en meetresultaten uit nul op de meter woningen in Heerhugowaard (BAM) uitgegeven mei 2016 gelezen en dat stelt me weer gerust.

Dreamstate

Het is mooi dat de Stroomversnelling hun ‘dreamstate’ met ons deelt maar de koers van mijn bedrijf bepaal ik liever op basis van feiten. Want zo denk ik namelijk mijn ‘dreamstate ‘voor mijn bedrijf te kunnen realiseren.

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

1 reactie op “Slik, we zijn niet meer nodig

 1. Marcel Driessen schreef:

  Waarom wordt er steeds over gas gesproken als men fossiel gas bedoeld? Gas is een prima energie-opslagmiddel. Het moet handiger worden gemaakt zodat je het niet meer uit de bodem hoeft te halen. Nederland heeft een prachtig gasnetwerk. Dat is zonde om niet te benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.