fbpx
Blog

Veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) hebben geld geleend van hun BV. Op zich niet zo opmerkelijk natuurlijk. Met een BV waarin je zelf de dienst uitmaakt, zijn afspraken nu eenmaal gemakkelijk te maken. Maar in deze eenvoud schuilt ook een probleem. Als je niet oppast, komt een te vriendelijke (lees: onzakelijke) behandeling snel bovendrijven. De belastingdienst heeft daarom aangekondigd de komende tijd de rekening-courant-verhoudingen tussen de DGA en zijn BV extra onder de loep te nemen.

Hoog tijd dus om ook zelf aandacht te besteden aan uw rekening-courant en/of lening bij uw BV. Zijn de afspraken schriftelijk vastgelegd? Zijn de afspraken zakelijk? Heeft u zich aan de afspraken gehouden? De bekende vragen dus. Wel is er onlangs een opvallend aspect aan toegevoegd. Want is de lening eigenlijk wel een lening? Of is het een uitkering van dividend geweest? En kan de belastingdienst dan navorderen? Deze vragen spelen vooral als de DGA niet beschikt over voldoende eigen vermogen om de lening van de BV af te lossen. Dat de lening gemakkelijk kan worden afgelost met toekomstige dividenduitkeringen heeft helaas weinig tot geen betekenis. De Hoge Raad heeft immers al eens vastgesteld dat als de DGA vanuit zijn eigen vermogen de lening niet kan aflossen en het ‘geleende’ geld dus nooit meer terugkeert in de BV, van een lening in feite geen sprake is. Overigens is het nog wel afwachten of de belastingdienst de tijd en de mensen beschikbaar heeft om deze problematiek daadwerkelijk op te pakken.

Consument verwacht 75 euro van slimme meterMaar als dat gebeurt, staat veel DGA’s een pittige discussie te wachten. Tegelijkertijd is deze discussie ook voor de belastingdienst niet zonder gevaren. Vaak is het geld al jaren geleden door de BV aan de DGA ‘geleend’ ofwel betaald. Achteraf (‘voortschrijdend inzicht’) was in die oude jaren dus sprake van dividend. Maar de aanslagen over die jaren staan waarschijnlijk al definitief vast. Alleen door na te vorderen, kan de belastingdienst dan alsnog belasting heffen. Maar dit lukt niet als die jaren inmiddels buiten de navorderingstermijn liggen. En zelfs als de navorderingstermijn voor het jaar nog loopt, is navorderen wellicht niet mogelijk. Daarvoor is immers veelal een ‘nieuw feit’ nodig. Maar de rekening-courant c.q. lening is al die jaren keurig, zelfs expliciet, in de aangifte verwerkt. Veel DGA’s zullen daarom het standpunt innemen dat de belastingdienst haar kans heeft gehad en nu dus buitenspel staat. Wellicht dat de belastingdienst zich dan nog beroept op de sinds 2010 bestaande verruimde navorderingsmogelijkheid bij fouten die bij de belastingplichtige ‘redelijkerwijs kenbaar’ waren. Een nieuw feit is dan niet nodig. Maar is hier sprake van een dergelijke fout? Enfin, ik ben benieuwd wat de toekomst brengt. Hoe gaat de belastingdienst zich opstellen? In ieder geval bent u gewaarschuwd.

Over Frank Kerkhof

Frank Kerkhof is fiscaal adviseur bij Alfa Accountants, en komt veel over de vloer bij mkb-bedrijven in de bouw en installatiewereld. Frank blogt over belasting-, boekhoud- en andere ondernemerszaken, reageert op wetgeving, maar deelt ook leuke cases en sappige anekdotes.

Bekijk alle berichten van Frank Kerkhof

1 reactie op “Is uw lening dividend (geweest)?

  1. MarkS90 schreef:

    Goh, nog steeds niemand gereageerd op je verkapte reclame? Dan zul je wel een heel slecht bedrijf zijn zonder goede referenties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.