
De installatiebranche loopt niet over van werkgevers en werknemers die hun emoties tonen. Harde werkers, een cultuur van niet-lullen-maar-poetsen, traditionele markten. Toch kan een complimentje geen kwaad. Het werkt echt. Dan moet het alleen geen ‘moetje’ zijn, maar welgemeend.
Ieder mens heeft behoefte aan persoonlijke waardering voor het werk dat hij doet. Een gemeend compliment wordt dan ook vaak als een warme douche ervaren. Het toont aan dat bijvoorbeeld een leidinggevende (de complimentgever) oog en oor heeft voor het functioneren van zijn medewerker. Daarmee geeft een leidinggevende aan dat de medewerker wordt gezien als een waardevolle kracht. De medewerker krijgt waardering als mens die zich optimaal heeft ingezet voor het behalen van het resultaat
Onzeker
Complimenten zijn belangrijke drijfveren om goed te blijven presteren en geven energie om door te blijven gaan. Mensen die nooit complimentjes krijgen, kunnen gefrustreerd en onzeker worden. Doordat zij nooit van iemand horen of zij hun werk wel of niet goed verrichten, kunnen zij aan zichzelf gaan twijfelen. Met een compliment geeft een leidinggevende aan dat de medewerker wordt gezien als een waardevolle kracht.
Aandachtspunten
Complimenten zijn gemeend, persoonlijk en concreet. Bij een niet-gemeend compliment komt de inhoud van de boodschap niet overeen met de manier waarop het compliment wordt gebracht. Het positieve effect gaat verloren als een leidinggevende een compliment geeft met een bijzonder chagrijnig gezicht. De medewerker kan denken: ‘oei, mijn baas vindt dat ik deze opdracht wel goed heb uitgevoerd maar over de rest van mijn werk is hij blijkbaar nog niet zo tevreden. Tip: naast het inhoudelijke moet ook het non-verbale gedrag van de feedbackgever in overeenstemming zijn met zijn boodschap.
Persoonlijk en concreet
Een compliment aan een groep in algemene bewoordingen, wordt door niemand ervaren als een persoonlijke waardering. Complimenten zijn effectiever als ze gericht zijn aan de personen die het betreft. Het noemen van de naam en een beschrijving van de activiteiten die hebben bijgedragen aan het resultaat, helpt enorm. Hoe specifieker de feedback is hoe beter de medewerker weet welk gedrag goed is bevallen. Dit vergroot de kans op herhaling omdat de feedbackontvanger weet heeft welk gedrag wordt gewaardeerd.
Variatie, spontaniteit, originaliteit
Telkens wanneer medewerkers een goed resultaat boeken, een mailtje sturen met de tekst: fantastisch, goed gedaan! werkt één keer maar na verloop van tijd kennen medewerkers deze mailtjes wel. Zij raken er niet meer van onder de indruk. Krachtiger is om voor de verandering eens bij iemand binnen te lopen en hem persoonlijk te bedanken voor zijn goede prestaties. Geef tijdens een vergadering ook eens een knikje in de richting van een medewerker als gesproken wordt over zijn resultaten.
Complimentjes hoeven niet altijd verbaal (expliciet) te zijn. In veel gevallen volstaat een glimlach, een knipoog of een opgestoken duim. Een letterlijk schouderklopje of een zacht tikje tegen een arm kost niets, maar doet wonderen.