fbpx
Blog
Speeddaten met meiden

Onlangs heb ik een gastles techniek gegeven aan de meiden van de VMBO afdeling van het Willem de Zwijgercollege in Papendrecht.

Deze 40 meiden hebben van 5 LED lampjes, een batterij en wat koperdraad een knipperende ster in elkaar gesoldeerd. Meiden en techniek. Ik weet er uit ervaring alles van, en werp me graag op als rolmodel. Elke ondernemer of werknemer in de installatietechniek is een uithangbord voor de branche.

Vol trots

Met positieve verbazing heb ik deze meiden vol enthousiasme en met veel plezier dit best lastige werkstukje in elkaar zien knutselen. Ze namen allemaal vol trots een werkend werkstuk mee naar huis. Een aantal meiden heeft ook serieus aangegeven dat ze niet hadden verwacht dat je als meid óók in de techniek kunt werken. Ze vonden het superstoer dat ik dit ook doe!

Speeddate

Ook werk ik regelmatig mee, samen met vele andere technische dames van VHTO aan speeddates op middelbare scholen. VHTO wil de participatie van meisjes en vrouwen in de techniek vergroten. Een speeddate houd in dat ik in een kort interactief gesprek met een groepje VMBO 2e klassers. Aan groepjes van ongeveer 4 tot 8 meiden vertel wat voor werk ik doe en waarom ik dit doe. Ik neem spullen mee van mijn werk, en deze meiden mogen alles aan mij vragen.

IMG_0127.JPGGeen voorbeeld

Dat maakt jezelf gauw tot een rolmodel. Dit is nodig omdat veel meiden geen voorbeeld hebben, en daarom een keuze voor techniek niet eens overwegen. Een belangrijke factor hierin zijn natuurlijk de ouders van deze meiden. Ik sta te trappelen om deze gesprekken met ouders te gaan voeren, wie weet… Ook meiden moeten de keuze hebben om techniek te kiezen! Weloverwogen. Want juist voor hen heeft de techniek heel veel kansen.

Mijn ervaringen, hebben een aantal feiten en veronderstellingen opgeleverd:

  • Meiden denken dat ze hoge cijfers moeten halen bij wis- en natuurkunde om een technische opleiding te kunnen kiezen.
  • Meiden vinden van zichzelf dat ze niet handig en vooral niet technisch zijn.
  • Meiden zijn goed in secure werkzaamheden.
  • Meiden kunnen goed in een teamverband werken.
  • Meiden missen misschien wat ruimtelijk inzicht, praktisch inzicht hebben ze zeker.
  • Meiden kunnen goed communiceren met bijvoorbeeld toekomstige klanten.
  • Meiden hebben over het algemeen geen enkel idee wat de sector techniek ze te bieden heeft.

Kortom: werk aan de winkel mensen.

Over Martine Beijer

Martine Beijer (1986) runde het jonge bedrijf Aquarius Sanitair in Sleeuwijk, in 2012 genomineerd voor Badkamerdetaillist van het Jaar en winnaar Jonge woonondernemer 2012. Sinds 2007 zelfstandig ondernemer. Voorvechter van fris jong ondernemerschap, passie voor alles wat met badkamers te maken. Ziet zichzelf als voorbeeld en klankbord voor jonge mensen, én vrouwen in de installatiebranche.

Bekijk alle berichten van Martine Beijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.