fbpx
Blog

U hebt een prachtbedrijf, maar één ding begrijpt u nog steeds niet. Waarom voltrekt uw zorgvuldig uitgestippelde strategie van A naar B zich nooit volgens uw weldoordachte logica? Een bespiegeling.

 

Competence director Erik Kolthof van detacheringsbureau Yacht kwam flink op stoom toen hij begon over het boek Zwarte Zwanen van Nassim Taleb. Hij haalde zelfs ‘de kromme van Gauss’ erbij, een klokvormige kromme die steeds ontstaat in een grafiek als we een aantal willekeurige factoren bij elkaar optellen.

 

Maar laten we het niet te ingewikkeld maken (want dan snap ik het zelf ook niet meer). Waar het om gaat is dit: vernieuwingen komen vaker dan ons lief is uit onverwachte hoek. Op YouTube (zie filmpje hieronder) zien we overigens wat deze Nassim Taleb vertelt over zwarte zwanen en de crisis.

 

Leuk die strategie…

Het herinnert mij aan het procesmodel van het enneagram. Vrij vertaald: processen (bedrijfsprocessen, natuurlijke processen, chemische processen, etc.) voltrekken zich niet volgens een rechte lijn maar buigen wetmatig af. Met andere woorden: u hebt een fijne strategie uitgestippeld voor uw installatiebedrijf, maar wat gebeurt er halverwege? Uit totaal onverwachte hoek duiken er nieuwe ontwikkelingen op en u bent genoodzaakt uw plannen bij te stellen. (Dit is overigens de standaard, niet de uitzondering als we het enneagram mogen geloven.)

 

Toeval regeert

Ook u, installateur, ontkomt er niet aan. Zwarte zwanen zijn ‘toevallige’ gebeurtenissen die ons leven bepalen. De impact van het hoogst onwaarschijnlijke kan enorm zijn. We zien het bijvoorbeeld in de weersvoorspelling. Een onbeduidend vlekje boven de Noordzee, door Gerrit Hiemstra pardoes over het hoofd gezien, ontwikkelt zich in enkele uren tijd tot een monsterlijke storm. (En wij maar schelden op Gerrit.)  

 

Opleving, maar dan..

Het bovenstaande zet u misschien aan het denken als het gaat over de situatie op de arbeidsmarkt. Steeds meer signalen wijzen op een opleving van de economie en langzaam maar zeker heeft het bedrijfsleven weer behoefte aan mensen. Aangezien de veranderingen in de samenleving zich in duizelingwekkende vaart voltrekken, is ‘flexibiliteit’ belangrijker dan ooit. Mensen moeten niet alleen a) goed zijn in hun eigen vak maar ook b) de social skills hebben om samen te werken, het inzicht om verbanden te leggen en de emotionele veerkracht om zich aan te passen aan veranderingen. 

 

Nassim Taleb over zwarte zwanen en de crisis

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.