fbpx
Blog

Stemmingmakerij …

Stemmingmakerij …

Het was gezellig in de skybox. Totdat iemand over de crisis begon.

 

Laatst mocht ik op uitnodiging van ‘de bank die ook het Nederlandse Elftal sponsort’ een voetbalwedstrijd van Vitesse. Terwijl buiten een sneeuwstorm zorgde voor een gure en vooral witte wereld, zat ik warm en goed verzorgd in een schitterende skybox onder het dak van de Gelredome. De wedstrijd begon traag, maar werd steeds spannender. Op de valreep lukte het Vitesse zelfs nog om met 10 spelers een achterstand om te zetten in een gelijkspel. Alleen daarom al begonnen we vrolijk aan de borrel.

 

Vraagprijs

Totdat iemand meende de crisis te moeten noemen. De stemming zakte vanaf dat moment dieper en dieper. Zo had één van de aanwezigen zijn huis al jaren te koop staan. Er was nog niet één kijker geweest, zei hij. Inmiddels was de vraagprijs al 30% gezakt. Een ander had de helft van zijn werknemers moeten ontslaan en nog steeds was de toekomst van zijn bedrijf onzeker. Weer een ander was zelf ontslagen en geloofde nauwelijks in het vinden van nieuwe baan. Ik probeerde het tij te keren door (nog) een rondje bier aan te bieden, maar de vrolijke stemming was voorgoed verdwenen.

 

Bedrijfsopvolging

Tja, altijd weer die crisis. Ook enkele weken daarvoor merkte ik hoe diep deze in de Nederlanders zit. Ik onderhandelde met de belastingdienst over een bedrijfsopvolging in een (nog steeds) goed renderend bouwbedrijf. Een veelbelovende werknemer mocht als aandeelhouder toetreden. De waarde van de aandelen werd vastgesteld en vervolgens ter goedkeuring aan de belastingdienst voorgelegd. Kort daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek.

 

Leuker kunnen we…

Meestal betekent dit weinig goeds. Was de waarde toch te laag. Of klopte de fiscale opzet niet? Maar mijn zorgen bleken voor niets. De heren wilden mij spreken omdat zij zich zorgen maakten. En dan niet over de waarde van de aandelen of de fiscale aspecten van de toetreding, maar over de werknemer. Zij wilden zich er niet mee bemoeien, maar was het wel verstandig in deze moeilijke tijd te investeren in een bouwbedrijf? Was het risico voor hem niet veel te groot? Ik wist toch wel dat de bouw in een crisis zit?

 

Zover is het dus al gekomen: een belastingdienst die zich zorgen maakt over de ondernemers in de bouw. Uiteraard deed deze opmerking de stemming van de werknemer geen goed. Gelukkig heeft hij doorgezet en is hij nu de trotse mede-eigenaar van een bouwbedrijf.

Over Frank Kerkhof

Frank Kerkhof is fiscaal adviseur bij Alfa Accountants, en komt veel over de vloer bij mkb-bedrijven in de bouw en installatiewereld. Frank blogt over belasting-, boekhoud- en andere ondernemerszaken, reageert op wetgeving, maar deelt ook leuke cases en sappige anekdotes.

Bekijk alle berichten van Frank Kerkhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.