fbpx
Blog

Tante Nel is 85!

Tante Nel is 85!

Met het verduurzamen van bestaande woningen is veel winst te behalen. Woningbouwvereniging Woonvisie uit Ridderkerk hoorde dit verhaal aan op een van mijn lezingen in 2009.

Na de mensen van Woonvisie voor een tweede keer ontmoet te hebben in 2010 werd er een afspraak gemaakt. Deze afspraak in het najaar van 2010 leidde tot de opdracht voor een conceptuele analyse.

 

Doel van de conceptenstudie is na te gaan welke klimaat- en energieconcepten het beste aansluiten bij het plan en wat hierbij de financiële consequenties zijn bij zowel realisatie als exploitatie. Dit met een praktijktechnische benadering. Wat in de rapportage wordt beschreven en voorgesteld moet realistisch, financieel en technisch uitvoerbaar zijn.

 

65-plus 

Het ging om een appartementencomplex (met 92 appartementen) uit de jaren 80-tig met voor 65-plussers als doelgroep. Daarbij kregen we de boodschap mee zo weinig mogelijk overlast te bezorgen voor de bewoners. De beperkingen zijn hiermee ook gesteld. Het rapport werd binnen een maand gepresenteerd. Van simpelweg monitoren van energiestromen, waterzijdig inregelen, energiezuinige verlichting, optimaliseren van de stooklijn, isoleren van de plafonds in de bergingen,  tot en met ketelhuis vervanging aangevuld met gasabsorptie warmtepompen. En het dakvlak zetten we vol met pv systemen.

 

Enthousiast 

En het vervolg?  Woonvisie was zo enthousiast over de praktijktechnische benadering en ging over tot opdracht. Zo gingen we van VO-fase (voorlopig ontwerp) naar DO-fase (definitief ontwerp) en werd er een Technische Omschrijving gemaakt. Deze TO-fase werd afgerond met een selectie van installateurs waarvan we wisten dat deze ervaring hadden met het realiseren van complexe duurzame energiesystemen.

 

gasabsorptie opstelling Brasemflat te Ridderkerk 011En weet je wat?  Na de bouwvakvakantie is de opdracht verstrekt voor de realisatie van al het bovengenoemde en zitten we volop in de uitvoering. Alle appartementen zijn inmiddels op elke radiator voorzien van drukonafhankelijke en volumestroom gerelateerde radiator afsluiters (met thermostaatknop). De twee oude Buderus ketels zijn vervangen door een cascadeopstelling met 8 stuks cv-ketels. Het ketelhuis is vol gezet met meters om de energiestromen te kunnen monitoren en de gasabsorptie warmtepompen zijn geplaatst. Als laatste hebben we de zon pv-systeem nog uit te voeren.

 

En Woonvisie?  Die is zou enthousiast dat ze aanvullend een mos-sedum dak hebben laten aanbrengen. Het dak was aan vervanging toe waarna ze besloten hebben dit nog aanvullend te doen.

 

En de bewoners? Deze waren door een goed opgezette informatieavond zo goed geïnformeerd dat er binnen 1 week meer dan 80% mensen zich positief uitspraken over de duurzame aanvullingen.

 

En de installateur? Deze is er zo bij betrokken en kwam met het geweldige idee om de bewoners er op lange termijn er ook betrokken bij te houden. Zonder meerkosten wordt er in de entree een zogenaamde “energiescherm” geplaatst welke naast de energetische aspecten ook de actuele weerbericht ten toon spreid en er ruimte is opgenomen om een boodschap te plaatsen, bijvoorbeeld “Tante Nel gefeliciteerd met uw 85ste verjaardag”  Geweldig toch!

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

1 reactie op “Tante Nel is 85!

 1. Richard Horst schreef:

  Eric,
  Ik heb het verhaal weer met genoegen zitten lezen.

  Ga zo door,

  Groet,

  Richard Horst
  HOB Onderhoud en Beheer
  Barendrecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.