
Een smsje bij lage waterdruk. Een piepje voor filters vervangen. Wij (lees: ik consument) willen ontzorgd worden door de installateur. De traditionele redder in nood moet nog wennen aan zijn nieuwe rol, dacht ik na mijn ronde op de Bouwbeurs.
Concepten troef
Op de Bouwbeurs in Utrecht troffen we deze week talloze onderhoudsconcepten aan die, passend in de installatieconcepten-trend, moeten werken als een zonnetje, en de onderhoudscyclus van (cv-) toestellen tot het minimum moeten gaan beheersen. Door nieuwe onderdelen, nieuwe technieken, maar ook nieuwe (online) beheersystemen voor toesteldata, hoeft de onderhouds- en storingsmonteur nauwelijks meer uit te rukken, althans dat is de voorzichtige idealistische belofte. Natuurlijk weet de hele markt dat dit in praktijk wel losloopt (vrees niet voor uw boterham beste installateurs). We hebben het hier wel over het streven naar het perfecte toestel, dat veilig en efficiënt bijdraagt aan het comfort van de gebruiker. Iedereen blij, lijkt me. Sterker nog: ontzorging hierin is geld waard.
Welke rol?
Een installateur die worstelt met zijn rol, is volgens mij rijp om het eigen businessmodel eens stevig tegen het licht te houden. Zitten de marges in het toestel dat onder de marktprijs de branche doorvliegt? In de montage? In service en onderhoud? Of in een prestatiegarantie? Alles kan, maar kiezen moet.
Ongezond kuchje
Dit onderzoek bijvoorbeeld, op de beurs gepresenteerd, toont dat de meeste ventilatiesystemen energetisch hun werk doen, maar dat de bouwregelgeving nauwelijks borging biedt voor de luchtkwaliteit. Grof gezegd: bewoners kunnen juichen met hun energielabel en de energiefactuur, maar doen dit wel met een ongezond kuchje. Het zet te denken, niet? Is de epc halen het doel, of het prettige binnenklimaat? Kies je rol, en maak er een verdienmodel van.
Een smsje
Na mijn Bouwbeurs-bezoek, en het maken van een verslag voor het komend nummer van Installatie en Sanitair, ben ik prompt naar zolder gerend om de waterdruk te controleren. En jawel; 1,2 bar. Bijvullen dus. Ik vond al dat de radiatoren traag reageerden tijdens de afgelopen vrieskou, maar ik was te lui om er wat mee te doen. Wat zou het tof zijn als een installateur mij hier per sms op zou wijzen omdat de ketel met zijn beheersoftware communiceert.  En doe ook maar een irritant rookmelder-achtig piepje wanneer de ventilatiefilters moeten worden vervangen. Een tikje Big Brother, maar het gaat ‘m worden, want de gemiddelde gebruiker weet niet waar de klepel hangt, hoe goed we hem ook opvoeden. Tot die tijd zijn er ook nog bedrijven die liever wachten tot de boel op storing springt, zodat ze uren kunnen schrijven. Ook goed. De redder in nood moet zijn toekomstige, aanvullende rol als zachtaardige proactieve adviseur nog een beetje ontdekken.
De meeste ventilatiesystemen zijn CO2-gestuurd, maar hebben geen display waarop je de CO2-concentratie kunt aflezen. Een goede tip is daarom om permanent de CO2-concentratie te monitoren met een CO2 indicator met een display en stoplichtsignalering (rood/oranje/groen) en een geluidsignaal dat klinkt als de ingestelde grenswaarde wordt overschreden. Op het moment dat het systeem niet meer goed functioneert, bijvoorbeeld omdat de filters vervangen dienen te worden, zal de CO2-concentratie toenemen en wordt je gewaarschuwd! (www.co2indicator.nl)