fbpx
Blog

Het in stand houden van een gezonde servicedienst wordt voor een installatiebedrijf steeds moeilijker. Toch hoor ik er maar weinig over.

 

Na enkele alcoholische versnaperingen durfde hij (collega-installateur) zijn ziel op tafel te leggen. Karel was net als ik ingegaan op een uitnodiging van een groothandel voor een buitenlands tripje van 2 dagen aan een fabrikant. Het nuttige deel, het bedrijfsbezoek, was geruisloos overgegaan in het aangename gedeelte van het programma. Dit deel van het programma is altijd hetzelfde, en valt onder de noemer ‘vol & veel’. Ze stoppen je vol met eten en vullen dit af met (te) veel drank.  Op de klok achter de toog was het inmiddels 00.23 uur. Karel en ik hadden elkaar de voorgaande dag voor het eerst ontmoet en lagen elkaar wel. Karel was eigenaar van installatiebedrijf uit het hoge noorden. Een typisch cv-bedrijf met een eigen servicedienst en z’n 12 medewerkers.

 

Trots van het bedrijf 

Het leed dat Karel, in vertrouwen, met me deelde had te maken met de trots van zijn bedrijf: zijn 24-uurs servicedienst. Het lukte hem echter steeds moeilijker om deze dienstverlening te blijven bemannen. Hij kon er niet bij dat toen hij 18 jaar geleden als servicemonteur begon, hij om de week storingsdienst draaide. Samen met één collega lukte het hem om 24 per dag 7 dagen in de week service te verlenen.

En nu. Nu heb ik er minimaal 5 nodig. De servicemonteurs van tegenwoordig willen maar 1x in de 5 weken oproepdienst hebben.

Ik kon hem geen ongelijk geven. Wij ervaren hetzelfde maar kunnen als groter bedrijf de servicelasten over meerdere servicemedewerkers verdelen.

 

Verborgen? 

Over bovenstaand fenomeen lees ik maar weinig in de vakbladen, verneem ik weinig vanuit de branchevereniging, collega’s zwijgen en ook ketelfabrikanten hoor ik niet klagen. Ik kan me niet voorstellen dat Karel met zijn installatiebedrijf als een van de weinige hier mee zit. Ondergaan we ons serviceleed in stilte? Stoppen we als struisvogels ons hoofd in het zand en proberen met kunst en vliegwerk noodverbanden aan te leggen om zo goed en kwaad als het kan onze servicedienst voor het oog van het kerkvolk in de lucht te houden?

 

Een ding weet ik zeker: wanneer deze ontwikkeling zich met dezelfde snelheid blijft doorzetten dan draait een servicemonteur in 2016 nog maar 1 keer in de 2 maanden een weekend plus avonddienst.

 

 

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.