fbpx
Blog

Weet je wat het probleem is bij de werving van nieuw personeel in onze branche? Het is vaak allemaal heel erg vanuit de werkgever bedacht. Ga maar na: we willen allemaal een monteur van 25 jaar oud, het liefst met tien jaar werkervaring en natuurlijk fulltime. Door er zo naar te kijken, blijft de spoeling dun. Daar worstelen de meeste installateurs mee. Daarom mijn tip: vergroot die vijver nou eens!

Parttimer

Je kunt die personeelsvijver vergroten door bijvoorbeeld te kijken wat de mogelijkheden zijn om meer statushouders of vijftigplussers aan te nemen. Maar ook de groep gepensioneerden wordt steeds belangrijker, omdat 65-plussers steeds langer willen blijven werken. Grote voordeel is dat ze veel werkervaring hebben en je hoeft er als werkgever geen pensioen- en sociale lasten meer voor te betalen.

Maar de grootste vis in die personeelsvijver is misschien nog wel de parttimer. Uit een recent onderzoek van Wij Techniek blijkt dat nieuwkomers in onze branche in toenemende mate graag parttime willen werken. Waarom zou je daar als werkgever niet op inspelen? Klopt. Onze sector is vaak erg behoudend. Parttime vinden we meestal maar lastig. Maar wat is nou lastiger? Dat je ’s ochtends de planning niet rond kunt krijgen, omdat een aantal monteurs ziek is en je toch al te kampen hebt met een personeelstekort? Of dat je rekening moet houden met een paar monteurs die parttime werken… Maar dat je wel genoeg mensen in dienst hebt om al je klussen te doen? Ja, denk daar maar eens over na. Parttime is dus zo gek nog niet. En je vergroot als werkgever daarmee je kansen.

Doorgroeien

Wat ook helpt is jezelf te profileren als aantrekkelijke werkgever. Waar monteurs volop de kans krijgen om door te groeien, opleidingen te volgen of een extra cursus. Uit datzelfde onderzoek van Wij Techniek blijkt dat nieuwkomers in de markt dat superbelangrijk vinden. Speel daar als werkgever dus op in. Bijvoorbeeld door regelmatig overdag een interne training te geven. Of geef trainingen en opleidingen samen met andere bedrijven. Mooi voorbeeld is een initiatief in Brabant waar diverse installateurs onder de naam Duo Elektro een eigen bedrijfsschool hebben. Kijk, dan ben je op een heel andere manier bezig met personeelswerving en maak je het voor een monteur aantrekkelijk om bij jou te komen werken. Draai het dus om! En vergeet dus bij het vissen in de personeelsvijver niet te kijken naar wat die werknemer zelf belangrijk vindt. Want dan heb je veel eerder beet!

Stefan van Maasakkers is adviseur en vennoot bij RHM

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.