fbpx
Blog

Monteurstarieven van 55 tot 65 euro per uur. Eigenlijk is het niet meer normaal wat we moeten vragen voor een monteur. Dat kan anders: ik raad installateurs juist aan om de monteurstarieven te verlagen! En in plaats daarvan ook de uren van de werkvoorbereider, tekenaar en projectleider door te berekenen aan de klant.

Veel installateurs vinden het maar raar als ik ze voorstel om hun monteurstarieven te verlagen. “Maar dan ga ik toch minder verdienen?”, zeggen ze dan. Nee, je kunt daardoor zelfs meer verdienen op een project. Maar dan moet je wel je projectgebonden uren gaan doorberekenen, leg ik dan uit. Vaak kijken ze me dan wat glazig aan. En vinden ze dit lastig te snappen. Meestal vraagt het om wat extra uitleg.

Rekensommetje

Neem een project met 100 montage-uren. Gemiddeld komen daar zo’n 20 projectgebonden uren bij. Op de oude manier worden vaak alleen maar die 100 uur berekend; oftewel 100 x 50 euro is 5.000 euro. Op het moment dat je ook de projectgebonden uren gaat berekenen zou je het monteurstarief zelfs met een tientje kunnen verlagen. 100 uur x 40 euro maakt dan 4.000 euro. Daar bovenop komen dan de projectgebonden uren tegen een net iets hoger uurtarief omdat hier meer expertise voor nodig is: 20 x 50 euro = 1.000 euro. Per saldo kom je dan op hetzelfde eindbedrag van 5.000 euro uit.

De noodzaak

“Maar waarom zou ik zoiets doen?”, hoor ik je al zeggen. Ten eerste omdat de klant zo een veel eerlijkere prijs krijgt. Moeilijk werk krijgt zo een hogere prijs en vice versa. Maar het biedt je ook de mogelijkheid om je tarieven zelfs iets te verhogen. Het bovenstaande rekensommetje is natuurlijk slechts een voorbeeld. Je zou als installatiebedrijf ook op een monteurstarief van 45 euro per uur kunnen gaan zitten. Met daarbovenop de projectgebonden uren. Per saldo ga je dan meer verdienen!

Dan nog twee redenen om juist nu te beginnen het met doorberekenen van die projectgebonden uren. In de eerste plaats zit de economie nu mee. Gezien de krapte in de markt zullen klanten het doorberekenen van die uren nu eerder accepteren. Daarnaast is de verwachting dat het aantal projectgebonden uren de komende jaren alleen maar verder stijgt. Omdat installaties steeds complexer worden. Je bent dan een dief van je eigen portemonnee als je die extra uren niet doorrekent!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.