fbpx
Blog
Vertraag om te versnellen

Een combinatie van een tokkelbaan, 47 jaar en ‘wat’ overgewicht zorgde er voor dat ik op dag 3 van mijn vakantie in Bretagne op een operatietafel belandde met een gebroken enkel en kuitbeen.

 

Na vier dagen all-inclusive verliet ik op krukken, met het nodige ijzerwerk in het linkerbeen, het hospitaal in St. Malo. Ik had een rustige vakantie voor ogen maar dit was nu ook weer niet de bedoeling. Inmiddels ligt deze gebeurtenis weer enkele weken achter me en ben ik verlost van het gips. De krukken en rolstoel staan weer in de garage en ik ga al strompelend van afspraak naar afspraak.   

 

Vallen en opstaan

Als bedrijf zijn wij betrokken bij diverse innovatieve samenwerkingsverbanden. We weten dat het in de bouw anders moet, maar hoe precies is nog de vraag. Maar al vallend en weer opstaand komen we elke keer een stukje verder. Ik kom tot deze conclusie door een 2-tal evaluaties van ketenintegratie-projecten van 2 totaal verschillende en op zichzelf staande teams die verbeterpunten zien op hetzelfde gebied: wederzijds vertrouwen. Of beter gezegd het gebrek hieraan.

 

Thermometer in samenwerking

Bij samenwerking wordt te vaak aangenomen dat het met het vertrouwen wel goed zit. De gemeenschappelijke projectdoelen worden geformuleerd en gemakshalve wordt er van uitgegaan dat iedereen, zonder tegenbericht, er gedurende de gehele rit op eenzelfde wijze in blijft zitten. Niets is echter minder waar.  De reden hiervoor is dat openheid, transparantie en je kwetsbaar durven op te stellen, deugden zijn  die niet als vanzelfsprekend in het DNA van iedere opdrachtgever/ adviseur/bouwer/installateur voorkomen. Daarom is het zaak regelmatig de thermometer in de samenwerking te steken. Waar zijn we eigenlijk samen mee bezig?

 

De 10 V’s

Hierbij enkele tips om het teamvertrouwen te verstevigen.

Vertraag als team. Sta regelmatig stil bij de samenwerking. Zitten we er nog op dezelfde wijze in? Dit zorgt voor de noodzakelijke Verbinding. Wanneer we ons Verbonden voelen geeft dit ruimte voor Vertrouwen & Veiligheid. Voelt iedereen zich nog Verantwoordelijk voor de samenwerking? Z’n evaluatie levert vaak Verrassingen op welke weer voor Verwarring zorgen. Deze verwarring geeft weer ruimte voor Verbeteringen. Dan heb je als team weer iets te Vieren

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.