fbpx
Blog
Voeten en wielen in de klei

Met je voeten in de klei. Het is een metafoor, voor het bewustzijn van de dagelijkse praktijk. Daarom zijn reportages óp de bouwplaats in uitvoering veruit de leukste om te maken. Oók wanneer je zélf in de problemen komt.

 

Niet alleen treft de vakbladreporter óp de bouwplaats de installateur recht in het hart van zijn business; het geeft ook een reëel beeld van alles wat daar gebeurt. Wat goed gaat, wat slecht gaat; de échte realiteit, niet gemaskeerd of gestuurd door gelikte marketingpraatjes achteraf. De bouw in zijn ruwe en puurste vorm, in een decor van de mensen die hét maken, in plaats van de lieden die het bedenken of met de veren pronken.

 

Passiefhuis 

Op reportage bij een passiefhuis nieuwbouw in Nijmegen: volgens het principe van lean-bouwen wordt een zestal extreem geisoleerde en energiezuinige woningen gerealiseerd. En de ontwikkelaars, de adviseurs en de installateur praten erover als een pasgeboren kindje dat je slapeloze nachten bezorgt: met een bijna grenzeloze trots, maar ook over de vele struikelblokken en de leerpunten. Passief bouwen, grof gezegd het tot op de millimeter kierdicht maken van een woning en het zonder compromis nakomen van elke prestatieafspraak op het gebied van duurzaamheid en binnenklimaat, vergt naast vakmanschap ook absolute toewijding. In bouwteam, dus: meetbare prestatieafspraken, een planning die strakker is dan een te kleine fietsbroek, en een verantwoordelijkheid die zo laag mogelijk in het uitvoeringsteam ligt.

 

Uitvoeringsleed

Het werd nog interessanter toen de bouwbegeleider een verhaal afstak over de details die misgingen, de verbeterpunten en ander alledaags ‘uitvoeringsleed’. Zoals de communicatie op de bouwplaats. De conclusie: de beste prestaties worden geleverd in een omgeving waar fouten gemaakt mógen worden, maar alles tot doel heeft om beter te worden. Met groot verantwoordelijkheidsbesef, én oplossingsgericht. De reportage staat in ons vakblad Installatie en Sanitair, en de vele foto’s die we niet kwijt konden in print, pronken op de site.

 

Maar toen… 

De bouwplaats had een puinweg, waarover de vrachtwagens ‘just-in-time’ –zo gaat dat bij lean-bouwen-  de hsb-elementen aanleverde. De verslaggever parkeerde zijn bolide dan ook naast de puinweg; ruim baan voor het strak geplande productieproces. Puinwegen liggen er niet voor niets, en na afloop van de interviews stonden de wielen te tollen, zonder dat er iets in beweging kwam. Met de voeten én wielen in de klei.

 

Oplossingsgericht

De stukadoor, in bezit van alle clichés die een bouwvakker kan hebben, was met een indrukwekkende broodtrommel op weg naar zijn monumentale Mercedes. “Ik geloof dat ik een probleem heb”, was mijn openingszin.  De stukadoor lachte het weg: “Problemen kennen we hier niet op deze bouw. Alleen maar uitdagingen.” Onze trekhaken keken elkaar aan.  Een trekband, een oprijplank, wat menskracht en een dot diesel later, en het veronderstelde probleem, vond zich via de uitdaging én een Duitse krachtpatser een weg naar de oplossing.

 

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.