fbpx
Blog
Warme lucht in plaats van gebakken lucht

De ventilatiemarkt geeft installatiebedrijven weer flink wat handvaten voor vernieuwing. Met name op gebied van woonhuisventilatie.

 

Het aanbod van –volgens het nieuwe Bouwbesluit- stille ventilatie-systemen neemt verder toe, zien we op de meest recente beurzen in het land. Dat is maar goed ook. Comfortbeleving is meer dan enkel frisse lucht. Door toepassingen met ruime kanalen en luchtverdeel-verzamelboxen, moet 30 dB de absolute grens gaan vormen.

 

In de ventilatiespecial die we zojuist op de mat hebben doen ploffen valt verder op dat de WTW-ventilatie voor woonhuistoepassing weer in opmars is. De door incidenten besmette balansventilatie krijgt een nieuwe kansen, en de branche –lees de installateur- mag deze kans met zijn vakmanschap weer grijpen. Want de moraal van het verhaal is toch altijd weer: de monteur mag met zijn inregelkunsten een poging doen de theoretische rekenmodellen te gaan benaderen. En eerlijk is eerlijk; dat is niet overal altijd even goed gegaan. Een stevige hand in eigen boezem, maar vooral focussen op oplossingen, en klassieke geschillen tussen ontwerp en uitvoering in het voordeel van het eindresultaat oplossen. Een installateur afrekenen op eindresultaat, in plaats van uurtje factuurtje zou daarbij helpen.

 

Belangrijkste trend is dat luchtverversing geen afzonderlijk installatiedeel meer is. We coveren in het meest recente nummer een project van 61 woningen in Ulft, die dankzij een innovatieve samenwerkingsvorm met onder meer installateur Klein Poelhuis, volledig verwarmd worden met door de bodem voorverwarmde ventilatielucht. Bovenal: reeds opgewarmde lucht rücksichtslos afzuigen en weggooien is in wezen zonde; in woningen, maar ook in scholen en (leegstaande) kantoren. Dergelijke innovatieve projecten bewijzen dat enerzijds een goed ventilatiesysteem een knaller is in EPC of energielabel, anderzijds dat integraal ontwerpen met een installatiebedrijf aan het roer grote voordelen oplevert voor opdrachtgevers. Hoezee!

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Warme lucht in plaats van gebakken lucht

  1. hqhotwx schreef:

    #jeftinekarte.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.