fbpx
Blog
Wie is de BOB (of BAB)?

Asbest op de bouw is als alcohol in het verkeer. De nullijn is het beste, de praktijk weerbarstiger.

 

Na een alcoholcontrole met goed gevolg te hebben doorlopen ontving ik van een goedlachse diender als Bewust Onbeschonken Bestuurder een mooie BOB-sleutelhanger. Ik heb hem aan mijn sleutelbos gehangen om me dagelijks te blijven herinneren aan dit heugelijke feit en dat autorijden en drinken van alcohol niet samen gaan. Er zijn maar weinig mensen die zo sterk zijn dat ze altijd de nul-lijn hanteren en altijd fris en geheel nuchter achter het stuur plaats nemen.

 

Stiekem bij het grofvuil

Zo ervaar ik ook de wijze waarop de installatiebranche met asbest om gaat. We weten (bijna) allemaal hoe het moet echter toch worden wij geconfronteerd met situaties waarbij de praktijk weerbarstiger is. Toch maar even snel een gaatje boren in een stukje asbest of een asbest-plaatje in de container bij het grofvuil mikken. In een markt waar voornamelijk tegen de laagste prijs wordt gegund nemen opdrachtnemers en opdrachtgevers (on)bewust risico’s rond het veilig werken met asbest. 

 

Specialisme

Door de energie-label slagen die we de komende jaren in de bestaande woningvoorraad willen gaan maken, zullen partijen die het renovatie-landschap bemensen veelvuldiger dan voorheen met asbest in contact komen. Renovatie-specialisten doen dit al jaren en weten hoe het moet en hoe het hoort. Professionele opdrachtgevers zullen ook alleen met professionele aanbieders willen werken. Mijn angst is dat door de grote hoeveelheid projecten die de komende jaren op stapel staan ook onervaren partijen aan de slag gaan met asbest. Branchebreed zijn mijn inziens extra inspanningen noodzakelijk om de kennis op het gebied van het werken met asbest op een goed niveau te brengen en te houden.

 

Sleutelhanger

Waar kennis omtrent asbest ontbreekt, regeert de angst en paniek. Wanneer je een congres over asbest het AsbestFeitencongres noemt zegt dat al genoeg. Wanneer wij als installatiebranche de asbestproblematiek serieus nemen en zorgen voor feitenkennis bij álle installateurs ontzorgen wij gebouweigenaren en lossen onderwijl een maatschappelijk probleem op. Installatiebedrijven die bewust met asbest om gaan zouden iedere medewerker een BAB sleutelhanger (Bewust Asbest Bedrijf) moeten geven zodat ze dagelijks worden herinnerd aan feit dat je verantwoord met asbest moet werken, en kiest voor een nuchtere aanpak.

 

 

 

 

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.