fbpx
Blog

Op mijn evangelisatieronde door Nederland streek ik deze week neer in Dokkum bij Dijkstra Draisma. Rondom mijn eigen lesprogramma was er gelukkig genoeg ruimte om ook in de keuken van deze visionaire bouwer te kijken.

Prefab

Prefab bouwen zit in het DNA van het bedrijf. Het is ontstaan uit de noodzaak om in het tussenseizoen op de Wadden een compleet huis neer te kunnen zetten. Dat geeft ze een enorme voorsprong op de toekomst waarin we kennis gaan maken met de Wet op de Kwaliteitsborging. Die komt er dus per 1 januari 2021.

Belofte nakomen

Wordt er nu gebouwd met de vangnet wetgeving van het bouwbesluit, straks mogen we bouwers afrekenen op vooraf afgesproken energieprestaties. En dus test men in Dokkum warmtepompen. Niet om fabrikanten af te rekenen op specificaties in de folder die niet blijken te kloppen. Nee, de bouwer wil zélf graag vooraf weten of hij zijn beloftes na kan komen. Hij levert zijn klanten (veelal woningcoöperaties) precies wat ze besteld en betaald hebben. Met zo’n betrouwbaarheid en voorspelbaarheid dat er links en rechts al “wonen as a service” op een geeltje op de whiteboards hangt.

Laagsteprijsgarantie

Geen inkoper meer die met alternatieven voor bouwbestekonderdelen van een concurrerende spullenverkoper de winstmarge van de woning met een paar honderd euro omhoog krikt. Geen goedkopere oplossingen meer die alleen op papier gelijkwaardig zijn. Spullen die de ingehuurde zzp’er van de onderaannemer van de installateur er dan nog even fixed price in mag prutsen. De maten van het ding weken helaas net wat af dan wat er al BIMmend gepland was.

Als team kwaliteit leveren

Niks van dat alles in Dokkum. Alles is zo bedacht dat de techniekpartner, die al bij het ontwerp betrokken was, keer op keer de benodigde kwaliteit kan leveren. Alles onder gecontroleerde omstandigheden. Buiten was het 30 graden in de brandende zon, binnen stond het team een woning in elkaar te schieten. Een serie robots werkt de buitenkant van de woning in de fabriek af met de huisstijl van de welstandscommissie van dienst. Everybody happy.

Het is tijd voor de toekomst

Ik weet zeker dat ik de toekomst van bouwen gezien heb. De stenenstapelende projectontwikkelaar is gewaarschuwd! Het is zo 1 januari 2021, dan gaat de Wet op de Kwaliteitsborging al in en dan gaan geïnformeerde klanten vragen stellen.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.