Ga naar hoofdinhoud

,

1,5 ton boetes voor koolmonoxide-drama

Twee installatiebedrijven moeten elk 75000 euro boete betalen voor hun aandeel in het koolmonoxide-drama in Meppel uit 2010. Hierbij kwam een jong stel om het leven door een ondeugdelijke installatie.

 

 

Twee installatiebedrijven moeten elk 75000 euro boete betalen voor hun aandeel in het koolmonoxide-drama in Meppel uit 2010. Hierbij kwam een jong stel om het leven door een ondeugdelijke gasinstallatie.

De rechter heeft de rechtspersonen van beide installateurs veroordeeld tot het betalen van een geldboete van elk 75.000 euro. De rechtbank acht dood door schuld en het overtreden van de Woningwet bewezen. De uitspraak is conform eis. De installatiebedrijven Loodsluis uit Genemuiden, onderdeel van Van der Sluis Technische bedrijven en Rendo uit Steenwijk worden door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor respectievelijk aanleg en (gebrek aan) controle op de installatie.

 

Ketel

Op 25 december 2010 overleed een jong stel (19 en 23 jaar) aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in een appartementencomplex in Meppel. Het vrijkomen van de koolmonoxide kon plaats vinden door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een ondeugdelijke installatie van de rookgasafvoer. De opgelegde geldboetes zijn gelijk aan de geldboetes die de openbaar aanklager op 7 januari tegen deze twee bedrijven heeft geëist.

 

Reactie veroordeelden

Directeur Eddy Veenstra van servicebedrijf Rendo beraadt zich nog op een hoger beroep. “Voorop gesteld, dit is een hele trieste kwestie. De afweging die wij maken in een mogelijk beroep heeft een juridische en een verzekeringscomponent. Hiernaast gaan wij ook zeker een maatschappelijke afweging maken.” Installatiebedrijf Loodsluis geeft telefonisch aan niet te willen reageren op de uitspraak van de rechtbank. Een woordvoerder wil ook niet zeggen of het bedrijf een hoger beroep overweegt.

 

Paal en perk stellen

Het Openbaar Ministerie liet weten met de hoge boetes ‘paal en perk stellen aan snel en goedkoop ondeugdelijk werk’, zo bleek bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. Rondom de zaak uit 2010 woedt al lange tijd een juridisch steekspel. De verdachte bedrijven vinden dat ook de woningcorporatie en bouwkundig aannemer (mede) verantwoordelijk zijn voor het drama. Hierdoor werd behandeling van de zaak eerder uitgesteld voor extra onderzoek. Het komt steeds vaker voor dat de (rechtspersonen van) bedrijven hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor zogeheten aantoonbaar en verwijtbaar falen. Klik hier voor de vonnissen.

 

5 reacties op “1,5 ton boetes voor koolmonoxide-drama

 • Nic

  Wie wil mij wijsmaken welke combiketel 30.000 ppm CO kan produceren zonder in de vlamfout te vallen. Ik installeer alleen Itho-Daalderop en zit gemiddeld op 10 ppm, 3000 keer zo weinig. Hoe is dit mogelijk???????????

 • @nic

  Volgens mij was het in dit geval ene intergas maar dan nog

 • Eric Jan

  Vreemd zo hoog co gehalte en geen vlamfout ,daarbij een inteegas geeft bij het minste geringste al een melding storing 5 op de hr en hre
  last staan als je 30.000 ppm hebt

  mijn meter kan dan niet eens meten ,en ik denk als je zoveel uitstoot hebt je als bew toch moet denken waarom al dat condens van de muur afkomt.

 • nou het komt voor

  niet ontkennen het komt voor, ik heb al enige keren een te hoge concentratie co gemeten gaat mijn Testo in de error staat namelijk zo afgesteld dat boven de 1000 ppm deze stopt met meten,
  niet erg maar dan is er war mis, heb al meer malen het gasblokje vernieuwd en dan is het probleem opgelost, en als je ketel dus helemaal dicht zit met vuil heb je dat ook, meten is weten
  simpel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij