fbpx
Nieuws

5 miljard naar duurzame technieken

Nederlandse bedrijven investeerden in 2015 samen voor bijna € 1,4 miljard in energiezuinige maatregelen en ruim € 3,3 miljard in milieuvriendelijke technieken. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde jaarverslagen van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek\Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). De investeringen uit deze twee regelingen vallen samen meer dan een miljard hoger uit dan vorig jaar.

722 miljoen m³ aan aardgas bespaard

De EIA kreeg in 2015 in totaal 14.234 aanvragen binnen. Hiermee was in totaal € 1.368 miljoen aan energiezuinige investeringen door ondernemend Nederland gemoeid. De maatregelen die met dit bedrag samen gaan, zorgden voor een energiebesparing van 722 miljoen m³ aan aardgas. Dit komt overeen met een CO2-reductie van circa 1.280 kiloton per jaar, oftewel de uitstoot van circa 450.000 huishoudens. Ongeveer een derde van alle aanvragen waren bestemd voor het toepassen van ledverlichting. Met ingang van 2016 is het aftrekpercentage voor de EIA substantieel verhoogd van 41,5% naar 58%, waardoor investeren in energiebesparing nog interessanter zal worden voor bedrijven.

Groene technieken

Voor de MIA\Vamil kwamen in 2015 in totaal 25.580 aanvragen binnen. Met deze aanvragen investeerden Nederlandse ondernemers € 3.369 miljoen in groene technieken voor onder andere circulaire en biobased economy, bouw, mobiliteit en voedselproductie. Alliander was één van de bedrijven die gebruik maakte van deze regeling. Dit netwerkbedrijf heeft in 2015 op innovatieve wijze een nieuwe huisvesting gerealiseerd in Duiven, waarbij circulair bouwen en energieneutraliteit belangrijke uitgangspunten waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.