fbpx
Nieuws

64 woningen in één dag van het gas

Een dubbele propaanwarmtepomp op het dak of net naast de flat, enkele kleine aanpassingen in het distributiesysteem en bij de warmtapwaterbereiding en klaar ben je: 64 woningen van het gas, in één dag. “Het mooie is dat bewoners er bijna geen last van hebben.”

Wat doe je als woningcorporatie als je flats hebt die in principe nog met gemak twintig à dertig jaar kunnen staan, terwijl je tegelijkertijd wél een verduurzamingsopgave hebt en de wens om je panden van het gas af te halen? Veel van deze flats hebben een collectieve verwarmingsinstallatie op basis van gasketels in het ketelhuis, met hoogtemperatuur afgiftesystemen. Wil je de kosten van deze operatie enigszins binnen de perken houden, dan is het wel fijn als je niet de hele flat hoeft in te pakken in isolatiemateriaal en ook niet in elke woning een laagtemperatuur afgiftesysteem hoeft te installeren.

Van industrie naar gebouwde omgeving

Woningcorporatie Wonen Limburg kwam in contact met koeltechnisch installatiebedrijf Servex en met service- en installatiebedrijven Kemkens en Feenstra, die het plan bedachten om technieken die eerder al gebruikt werden in de industrie en de agrarische sector, nu in te zetten bij de verduurzaming van woningen. “Oorspronkelijk wilde ik een warmtepomp ontwikkelen die 130 graden stoom kon produceren. Toen kwam al snel het idee: ‘als we 130 graden kunnen bereiken, dan is 80 graden voor verwarming helemaal een haalbare kaart’. En zo ontstond het ontwerp voor de tweetraps warmtepomp die we in 2018 voor het eerst bij een kuikenboerderij installeerden”, zegt Wil van den Kerkhof van Servex. Dat onlangs een prefabricagehal opende in het Limburgse Panningen, speciaal voor het in elkaar zetten van deze zelf ontwikkelde warmtepomp.

Lees hier het premium-artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.