Ga naar hoofdinhoud

Materiaalprijzen blijven oplopen

Foto: Bert Jansen

De een leeft er helemaal van op, de ander voelt de stress toenemen en een laatste zit vooral met de handen in het haar: de huidige materialenschaarste is ongekend en laat niemand in de installatiesector onberoerd. “Ik heb dit in veertig jaar niet zo meegemaakt.”

De ene prijsverhoging is nog niet doorgevoerd en de volgende staat alweer voor de deur. En het wrange is: die prijsverhogingen zijn maar zeer ten dele door te berekenen naar de opdrachtgever, waar immers contractuele prijsafspraken mee zijn gemaakt, met ten hoogste enkele procenten aan indexering.

De oorzaak van alle materialenellende? We hadden een coronacrisis die kwetsbare aanvoerlijnen verstoorde, een gedraaid containerschip dat wekenlang het Suezkanaal blokkeerde, een oorlog in Oekraïne, landen als China die een dominante factor worden in de wereldwijde zoektocht naar grondstoffen en natuurlijk de energietransitie, waardoor iedereen in de wereld tegelijkertijd strijdt om dezelfde onderdelen. Eigenlijk stond heel 2021 al in het teken van prijsstijgingen en oplopende tekorten, maar in 2022 blijft de prijs almaar doorstijgen en het ziet er naar uit dat de problemen nog zeker een jaar blijven voortduren.

Lees hier het premium-artikel.

2 reacties op “Materiaalprijzen blijven oplopen

  • Andre

    Materiaal in Duitsland bestellen, is met producten tot 50% voordeliger.

  • J W Dekker

    Wat Andre schrijft ervaar ik zelf ook. ik zit in de baden/vijver branche en koop tegenwoordig ook mijn materiaal in Duitsland. Op messing slangkoppelingen, PVC slangen bijvoorbeeld, is Duitsland soms meer dan 65% voordeliger, en ze leveren ook!.
    Verzenden gaat echter wat trager dan in Nederland, je moet niet raar opkijken als je materiaal een week onderweg is, maar dat is een kwestie van plannen.

    Johan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij