fbpx
Nieuws

Green Deal: ambitie naar aardgasloos

Op 8 maart 2017 ondertekende minister Kamp van Economische Zaken samen met dertig gemeenten, de twaalf provinciën en vijf netbeheerders de Green Deal Aardgasvrije Wijken. De gemeenten spreken de ambitie uit om in 2050 geen woningen te verwarmen met aardgas.

De Green Deal is de eerste stap uit de Energieagenda. Daarin schetst het kabinet de route naar een CO2-arme samenleving in 2050. Minister Kamp: “Het energieverbruik van de gebouwde omgeving is ruim 30 procent van het totale energieverbruik in Nederland. De CO2-uitstoot van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen moeten we zoveel mogelijk beperken.”

Energietransitie

De energietransitie is ingrijpend voor zeven miljoen Nederlandse huishoudens. Het grootste deel gaat zonder aardgas het huis verwarmen en koken. Hiervoor moet een goed en betaalbaar alternatief komen. Hier ligt een belangrijke taak voor het Rijk, decentrale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dat staat in de vandaag getekende overeenkomst.

Innovaties

Nieuwe gebouwen moeten vanaf 2021 (bijna) energieneutraal zijn. De technologie om andere duurzame warmtebronnen voor verwarming te gebruiken is er. Toch wordt dat niet op grote schaal toegepast. Doorontwikkeling van technologie, financiële oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen is nodig. Initiatieven die nu mogelijk zijn met deze Green Deal leveren een belangrijke bijdrage aan die (sociale) innovaties.

2 reacties op “Green Deal: ambitie naar aardgasloos

  1. […] Rotterdam bij aan het klimaatakkoord van Parijs. Dit statement is opgesteld naar aanleiding van de Green Deal Aardgasvrije wijken die eerder landelijk werd […]

  2. […] aardgas meer te gebruiken.” De gemeente tekende met veel andere gemeenten en netwerkbedrijven de Green Deal aardgasvrije wijken. Het Rijk kondigde al eerder aan dat de aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouw gaat […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.