fbpx
Nieuws

Aangepaste eisen voor frisse scholen

Bouwers zien brood in schoolrenovatie

Het Programma van Eisen (PVE) voor Frisse Scholen, leidraad voor opdrachtgevers bij de nieuwbouw en verbouw van energiezuinige en frisse scholen, is op een aantal punten gewijzigd. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen energie-eisen voor nieuwbouw en bestaande bouw.
  • Voor nieuwbouw is voor klasse C de energielabel-eis vervangen door de EPC-eis overeenkomstig het Bouwbesluit.
  • Voor bestaande bouw is een (totaal)eis ten aanzien van het energielabel opgenomen en zijn er (deel)eisen opgenomen ten aanzien van de gebouwschil, ventilatie, verwarming, koeling en verlichting.

Toevoegingen

Ook zijn er een aantal zaken toegevoegd aan het Programma van Eisen. Zo bevat het document nu een toelichting op de eisen, invulformulieren voor nieuwbouw en bestaande bouw, een omschrijving van de relatie met kwaliteitskader Huisvesting en een omschrijving van de relatie met GPR Gebouw.

Hulp voor scholen

Het PVE sluit aan op de Bouwbesluit-eisen van 2015, en formuleert op drie ambitieniveaus eisen voor energie en binnenmilieu voor het ontwerp van het gebouw en de installaties. Het PVE helpt scholen bij het formuleren van ambities en eisen, het opstellen van offertes, het controleren van de uitvoering en het eisen stellen aan monitoring, beheer en onderhoud. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft het PVE opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.