fbpx
Nieuws

‘Aanvalsplan voor meer technici’

Er komt komende maand een aanvalsplan voor het technisch beroeponderwijs. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) werkt samen met Techniek Nederland, Bouwend Nederland, VNO/NCW, FME en de Metaalunie aan een groene-banenplan.

Dit zegt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra in een interview met Installatie.nl in het VSK Nieuwscafé.

De installatiesector heeft nu een tekort van 20.000 mensen; dat aantal gaat oplopen tot 40.000, stelt de werkgeversvoorman in het interview. “De technieksector heeft bij de energietransitie zowel een kwantitatief probleem heeft (onvoldoende vakmensen) als kwalitatief (kennisontwikkeling bij mensen die al in de sector zitten). Hij juicht een integrale aanpak via een ‘groene-banenplan’ toe. Deze zal in juni gepresenteerd worden, zegt Terpstra.

Als het aan Techniek Nederland ligt, worden techniekopleidingen op alle fronten extra gestimuleerd, onder meer door ze vrij te stellen van collegegeld. Dit heeft de brancheorganisatie in de afgelopen verkiezingscampage verwerkt in een 10 punten plan. “Het tekort aan technici is een veelkoppig monter”, zegt Terpstra. “We hebben het beroepsonderwijs willens en wetens teloor laten gaan. Dat tij moet nu gaan keren.”

Installatiebedrijven moeten ook goed naar de eigen bedrijfsvoering en cultuur kijken, vindt Terpstra. “De nieuwe generatie stelt andere kwalitatieve eisen aan het werkgeverschap.”

Bekijk het hele interview met Doekle Terpstra in onderstaande video.

6 reacties op “‘Aanvalsplan voor meer technici’

 1. Henk schreef:

  Waarom uitstroom was de vraag waar de voorzitter van Techniek Nederland omheen draait: de beloning volgens de Kleinmetaal CAO die sinds jar e m’ndag staat voor: stuivers, dubbeltjes en kwartjes.

 2. Bernard schreef:

  Marktwerking is kennelijk niet van toepassing op steeds zeldzamere beroepsgroepen. De boodschap van het neo-liberale beleid dat Nederland met de IB2001 als voornaamste instrument voorstaat is: elke loonslaaf op niveau minimumloon en alles boven een bepaald inkomen/inkomen niet uit arbeid betaalt geen of nauwelijks belasting. En uiteraard spreelt institutioneel etnocentrisme daarbij een belangrijke rol. Reeds in de jaren 60 van de vorige eeuw wees onderzoek in de VS uit dat de toekomstperspectieven van Afro- en Latino-kinderen nihil waren vanwege onbetaslbare kinderopvang. En waarom zou Nederland investeren in kindertjes die immers zijn voorbestemd voor levenslsnge ‘participatie-slavernij’ nietwaar?

 3. Mark schreef:

  Tja daar is Techniek Nederland weer. De organisatie die het zou moeten weten.
  Wat een waardeloze oplossingen.
  Enkele betere oplossingen zijn, betere secondaire arbeidsvoorwaarden (beter pensioen leeftijd, bedrag en voorwaarden) ,vakantie dagen etc. Maar ook Opleidingen leuker en “simpeler” (minder onzinnige vakken) maken (u weet wel de Lts) maar ook belasting op arbeid verlagen, overwerk minder belasten. Er is zoveel, maar er is zo weinig gedaan en ondernomen.

 4. andre schreef:

  Een oude gezegde, van ijzer wordt je niet wijzer. Misschien veranderd dit in de toekomst nog.

 5. Cor Kieft schreef:

  Door al de regeltjes en wetten is het vak voor de bestaande en zeker de toekomstige installateurs niet meer leuk.
  Het gaat niet meer om het vak maar de worsteling met de papieren rompslomp.
  Ik raad alle jeugd af om dit vak in te gaan, terwijl ik zelf al 40 jaar in het vak zit.

 6. Charlie schreef:

  Er wordt altijd maar geluld over meer geld, maar dat is het probleem niet, ik als werkgever betaal een prima salaris, de monteur zoals voorheen bestaat niet meer ze geven er een dure naam aan en de monteur voelt zich ineens te goed om vieze handen te krijgen, ze willen allemaal leiding geven en maar zo min mogelijk doen.
  Zeg gewoon waar het op staat en niet zo zeiken over meer loon ga eerst maar eens laten zien wat je waard bent als monteur.
  Tuurlijk ben ik het er mee eens dat de pensioen leeftijd weer naar beneden moet ik vind 40 jaar werken en dan klaar, maar dat hebben wij niet voor het zeggen daarvoor moet je niet bij de CAO of werkgever zijn maar bij onze overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.