fbpx
Nieuws

Ombouwset voor hybride naar all-electric

NIBE komt volgend jaar met een nieuw binnendeel waarbij de ombouw van een hybride warmtepomp naar all-electric eenvoudig gemaakt kan worden. Het universele binnendeel kan worden gekoppeld worden aan verschillende buitendelen.

Met een speciaal binnendeel voor de Nederlandse markt anticipeert het Zweedse bedrijf op de groeiende vraag naar de hybride oplossing als tussenstap naar all-electric. Het binnendeel kan samenwerken met elke bestaande HR-ketel. De eerste versie van dit nog naamloze binnendeel werd getoond op de VSK in Utrecht.

NIBE heeft, net als andere warmtepompfabrikanten, een visie op verduurzaming waarbij volledig elektrisch het einddoel is. Zij noemen de tussenstap dan ook ‘all-electric-ready’.  In Nederland is de stap naar volledig elektrisch niet voor elke woning te maken, zeker nu ook de overheid de hybride warmtepomp, een samenwerking tussen HR-ketel en lucht/water-warmtepomp, als belangrijk speerpunt heeft gemaakt voor de energietransitie in de komende jaren. De overheid werkt aan een norm waarbij vanaf 2026 een ketelvervanging gepaard moet gaan met de installatie van een duurzame oplossing naast de cv-ketel.

Meerdere buitendelen

Het Zweedse bedrijf heeft speciaal voor de Nederlandse markt een modulaire, compacte binnenunit ontwikkeld die volgend jaar productierijp zal zijn. Het modulaire binnendeel kan met alle NIBE buitendelen tot 12 kW samenwerken: split (bv. AMS 20) , monoblock (bv F2050), en ook met de stille troef, de nieuwe modulerende S2125-monoblock met koudemiddel propaan (R290). Deze laatste kan aanvoertemperaturen realiseren tot boven de 70 ˚C. Zo houden installateurs en woningeigenaren alle opties open om per huishouden te bepalen wat de beste optie is.

Binnenunit

De binnenunit bevat een complete regeling voor een hybride installatie, inclusief een open verdeler en pomp. Deze kan samenwerken met elk type cv-ketel. Wanneer de cv-ketel uiteindelijk klaar is om te wijken, bijvoorbeeld omdat een woning verder is geïsoleerd of voorzien is van een goed afgiftesysteem, dan kan de binnenunit simpel worden omgebouwd naar all-electric en een tapwaterbuffer worden bijgevoegd.

Ombouwsetje

Voor die ombouw heeft NIBE een accessoireset, bestaande uit een driewegklep en een klein elektrisch element. De open verdeler wordt dan de behuizing van het elektrisch element van 3 kW. Met de toevoeging van een warmwaterboiler, grootte afhankelijk van de tapwaterbehoefte, kan zonder veel toeters en bellen overgestapt worden op all-electric. NIBE mikt met dit concept vooral op de markt die een tussenstap wil maken naar all-electric, maar daar door omstandigheden (bouwkundig, budget) nog niet aan toe is. “Daarbij mikken we op korte installatietijd, zo min mogelijk handelingen en zo weinig mogelijk gedoe”, aldus productmanager Alex Bout.

Meer VSK nieuws in ons VSK dossier

1 reactie op “Ombouwset voor hybride naar all-electric

  1. A. Olthof schreef:

    Dat wil ik ook in mijn huis !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.