fbpx
Nieuws

Aardwarmte klaar voor opschaling

Aardwarmte kan Zuid-Holland voor een derde voorzien in de warmtebehoefte. Dat zegt de Geothermie Alliantie in een visiedocument. Er is voldoende kennis opgedaan om de techniek op te schalen. Hierdoor profiteren behalve kassen straks ook woningen, kantoren en instellingen van aardwarmte.

De ondergrond van Zuid-Holland is zeer geschikt om diepliggende watervoerende zandlagen te benutten voor de winning van aardwarmte, ook wel ‘geothermie’ genoemd. Het principe is simpel. Eén boorput zorgt voor het oppompen van warm water, een andere boorput – op enige afstand gelegen – voert het afgekoelde water terug, zodat het op enkele kilometers diepte weer op temperatuur kan komen.

Warmtevraag daalt

De Geothermie Alliantie bood haar visie aan tijdens het congres Trias Westland in Naaldwijk aan Meindert Smallenbroek, directeur Warmte & Ondergrond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Visie Aardwarmte laat zien dat circa 50 procent van de huidige aardwarmte in Nederland wordt in Zuid-Holland gewonnen. De huidige warmtevraag in deze provincie is 115 petajoule en de verwachting is dat die door energiebesparing in 2050 naar 75 petajoule daalt. Het winbare potentieel aardwarmte wordt geschat op 25 tot 40 petajoule. De Warmte Alliantie wil in 2040 een derde van de warmtebehoefte van Zuid-Holland uit aardwarmte te halen.

Opschalen en versnellen

De eigenschappen van de verschillende bodemlagen (ook wel ‘geologische formaties’ genoemd) in de provincie, hun potentie en welke technieken het best kunnen worden toegepast zijn grotendeels geïnventariseerd. De Geothermie Alliantie zet nu in op het optimaal benutten van deze formaties in de hele provincie, in plaats van per project. Zo kunnen meerdere projecten tegelijk worden gerealiseerd, waarmee de inzet van aardwarmte wordt opgeschaald en versneld. In Zuid-Holland is al veel ervaring met het toepassen van geothermie opgedaan, met name in de tuinbouw. De visie beschrijft hoe geothermie op grotere schaal voor woningen, kantoren en instellingen kan worden toegepast. Mede via een innovatiecentrum in Rijswijk, dat in 2018 is geopend, wil de Geothermie Alliantie kennis en innovaties intensiever delen en stimuleren. De visie levert bouwstenen voor de zeven Regionale Energiestrategieën in Zuid-Holland, waaraan op dit moment wordt gewerkt.

Gedeputeerde Han Weber: “Zuid-Holland koestert hoge verwachtingen van aardwarmte. De Geothermie Alliantie heeft ons veel kennis opgeleverd. Deze visie laat zien wat er nodig is om aardwarmte veilig en verantwoord grootschaliger toe te passen. Aardwarmte winnen betekent: anders met de ondergrond omgaan. Daar ligt ook een rol voor het Rijk, want we lopen nu tegen de beperkingen van de Mijnbouwwet aan. Positief is in elk geval dat het Rijk nu ook geld uittrekt om te investeren in nieuwe boorputten.”

Geothermie Alliantie

De Geothermie Alliantie bestaat uit branche-organisatie DAGO, Energiebeheer Nederland (EBN), Eneco, gemeente Westland, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, geothermie-operator Hydreco Geomec en de provincie Zuid-Holland.

4 reacties op “Aardwarmte klaar voor opschaling

 1. Sjaak schreef:

  leuk goed om te onderzoeken, maar het moet geen tweede Groningen worden, let op je natuurkundelessen, bij een temperatuur daling in een medium tred volume vermindering op net als bij aardgas

  • Niels schreef:

   Bij winning van Aardgas haal je iets uit de grond wat niet meer terugkomt. bij deze techniek boor je 2 putten wat een vaste cyclus heeft tussen de 2 putten waarbij een continue volume van water blijft in het reservoir.

 2. Sjaak schreef:

  je hebt gelijk maar met het teruggeven van de hoeveelheid is de temperatuur lager dus het volume ook

 3. Herman schreef:

  Goede ontwikkeling. Ik ben ook voorstander voor gebruik van aardwarmte.
  Wel erg jammer dat de boorkosten flink zijn gestegen. En dat net nadat DWA de tco berekend heeft van wp’s lucht/water en water/water en hierbij water/water als duurzamer en goedkoper uit de bus kwam.
  Volgens mij niet handig om de boorprijzen te verhogen. Het kan wel eens de baksteen zijn die je door je eigen raam gooit.
  Ik zie er in ieder geval vanaf vanwege de te hoge boorprijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.