fbpx
Nieuws

Subsidie pelletketel halveert

Biomassa, pellets, pelletketel

De subsidie op kleinere pelletketels en ketels op houtchips is gehalveerd. Ook bij grotere vermogens gaat de subsidie sterk naar beneden.
De Nederlandse vereniging van biomassaketelleveranciers NBKL reageert teleurgesteld.

“Er zullen hierdoor zeker minder ketels verkocht worden”, zegt Eppo Bolhuis, voorzitter van de NBKL, die het niet eens is met de beslissing van het ministerie van Economische Zaken om de ISDE voor biomassaketels te versoberen.

Minister Eric Wiebes stelt dat biomassaketels de laatste jaren veel goedkoper zijn geworden. Uitgangspunt van de ISDE is dat de subsidiehoogte tussen circa 20% en 30% van de investeringskosten bedraagt. Bij lagere aanschafkosten en gelijkblijvende subsidie, zou het gevaar bestaan van ongeoorloofde staatssteun.

Bij ketels tot 40 kW halveert de subsidie van 2500 euro naar 1250 euro. Bij iedere kW boven de 40 kW kon tot nu toe 100 euro extra subsidie geïnd worden. Dat bedrag wordt nu verlaagd naar 70 euro.

Prijsverschillen

Er zijn enorme prijsverschillen tussen ketels. In het hogere segment (voornamelijk uit Duitsland/Oostenrijk) vind je ze niet makkelijk voor minder dan 10.000 euro. Maar uit landen uit het voormalige oostblok zijn ketels vaak maar een paar duizend euro en met de ISDE erbij kreeg je ze bijna voor niets.

In de ISDE worden eisen gesteld aan rendement en emissies. Gesubsidieerde ketels hebben een minimaal warmterendement van 89% op nominaal vermogen en een een uitstoot van zwevende deeltjes (PM) die ten hoogste 38 mg/Nm³ bedraagt in droog rookgas.

Extra subsidie

In Duitsland krijgen ketels met extra’s ook extra subsidie. Een condenseringsunit, een buffervat of een automatische reiniging van de ketelwand worden daar financieel beloond. “Niet in Nederland. Hier tellen alleen de kW’s. Jammer”, zegt Bolhuis.

De branchevereniging heeft bepleit om in plaats van ISDE een andere subsidie in te stellen, namelijk de Energie Investerings Aftrek (EIA). “Een aftrekbaar percentage van de hele installatie, niet alleen op de ketel. Want die krijg je met de ISDE inderdaad soms bijna voor niks, maar de hele installatie erom heen is niet gratis.”

Verplichte keuring

Ook heeft de NBKL ervoor gepleit dat installaties bij particulieren aan de SCIOS-keuringsvoorschriften zouden moeten voldoen, iets waar de zakelijke verbruikers met een ketel van meer dan 20 kW nu al verplicht zijn. “Zo’n keuring wilden we als voorwaarde voor een subsidie. Men had ons twee jaar geleden toegezegd dat ze dit zouden opnemen in het subsidieregime, maar ze vonden het bij nader inzien toch te ingewikkeld.”


1 reactie op “Subsidie pelletketel halveert

  1. e - installateur schreef:

    ja als er zon keuring komt dan heb ik geen zin meer in zon ketel, en begin ik er ook niet aan!
    weer zon mee – eter aan je deur !!
    verder is het rendement van dergelijke ketels heel goed en de uitstoot zeer minimaal in vergelijking met traditionele houtstook.
    en wat je ook stookt, er zal altijd uitstoot en co2 onstaan,
    wel is een perfecte combinatie te maken (mits je ook een buffervat hebt)
    met zonnecollectoren e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.