fbpx
Nieuws

Afschaffen salderen grote gevolgen

Het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnestroom heeft nadelige gevolgen voor de energiekosten en de businessmodellen van energiezuinige woningen. Adviesbureau Merosch onderzocht de effecten van aangekondigde maatregelen.

Minister Kamp heeft aangegeven dat de salderingsregeling aangepast gaat worden de komende jaren. De verwachting is dat de salderingsregeling zal worden afgeschaft,, naar verwachting in 2020. Dit kan grote gevolgen hebben voor de energiekosten van Nul-Op-De-Meter woningen en daarmee de haalbaarheid van dit soort zee energiezuinige woningen. Dit schrijft onderzoeksbureau Merosch op haar website.

Verdubbeling

Merosch onderzocht het effect van afschaffing van het salderen van opgewekte zonnestroom. Zonder het financiële voordeel van het verrekenen van teruggeleverde stroom, zal de terugverdientijd van een pv-installatie zeker verdubbelen. Dit betekent ook dat dit invloed heeft op de investering in de met panelen belegde notaloze of nulenergie woningen, die op dit moment massaal gerealiseerd worden.

Oplossingen

Als mogelijke oplossingen voor dit gat noemt Merosch de ontwikkeling van batterijen voor lokale opslag, en een meer vraaggestuurde productie van warm tapwater, bijvoorbeeld via boilers. Ook uitstel van afschaf, of een geleidelijke afschaffing worden genoemd als instrumenten om het negatief effect op de verduurzaming te verzachten.

Bekijk hier  het complete onderzoek van Merosch.

 

1 reactie op “Afschaffen salderen grote gevolgen

  1. P.Franssen schreef:

    Het Motto ‘Semper Fidelis’ is onze volksvertegenwoordiging nu eenmaal vreemd.
    Afschaffing van de saldering op prive-PV-installaties was eigenlijk wel te verwachten nadat een groot aantal prive woningen ermee is uitgerust. De energieproducenten en de overheid beheren nu eenmaal gezamenlijk grote economische belangen in de energiemarkt.
    Het promoten van groene stroomvoorziening door particulieren was een gehoorzame stap aan de EU. Die verplichting is nu wel genoeg ingelost vind het kabinet. De burger mag weer bloeden om de gevolgen van deze kortzichtigheid weer in te vullen.
    Wellicht wordt door de aangekondigde subsidie op de warmtepomp als gas besparingsmaatregel e.e.a. tijdelijk en slechts deels gecorrigeerd. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dezelfde afloop. Want ook voor gasbesparende installaties geldt dat de investering niet rendabel is zonder subsidie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.