Ga naar hoofdinhoud

,

‘Uitfaseren geisers te traag’

Het uitfaseren van open gastoestellen in huurwoningen, zoals geisers en gashaarden, gaat te traag. Alle woningcorporaties moeten een actiever beleid gaan voeren voor vervanging, zodat binnen 2 jaar alle open toestellen uit de markt verdwenen zijn. Die oproep doet Jeffrey Mennen van Platform 31, dat het innovatieprogramma Huren met Energie aanjaagt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zie de video onder dit bericht.

Risico

geiserOpen verbrandingstoestellen stoten koolmonoxide uit als zij slecht zijn onderhouden of als er te weinig aanvoer is van verse verbrandingslucht. Er is dan sprake van onvolledige verbranding waardoor koolmonoxide ontstaat. Jaarlijks overlijden rond de 10 mensen aan CO-vergiftiging, en belanden honderden mensen in het ziekenhuis.

Honderduizenden

Volgens Mennen zijn in corporatieland, met 2,4 miljoen toestellen ongeveer een derde van alle gasaansluitingen van Nederland, nog 550.000 geisers en 280.000 gashaarden in bedrijf. “Uitfaseren is wel een thema bij corporaties, maar vaak in relatie tot regulier onderhoud of mutatie. Daar kunnen we niet op wachten.” Mennen berekent dat met de huidige snelheid van uitfasering de laatste toestellen in 2023 vervangen zullen zijn. “Ik verwacht van corporaties een beleid waarin 2017 genoemd wordt.”

Vervangen complex

Het vervangen van toestellen heeft niet alleen met daadkracht van corporaties te maken. Bewoners moeten ook willen en kunnen investeren in een nieuwe renovatie of een nieuwe ketel, die ondanks de lagere energielasten soms gepaard gaat met huurverhoging. Verder is het niet altijd technisch mogelijk met redelijke kosten een open toestel te vervangen voor een toestel met een combinatie van luchttoevoer en afvoer.

Verschillende corporaties hebben al kenbaar gemaakt werk te willen maken van uitfaseren van open toestellen. Er zijn gevallen bekend waarin corporaties zelfs de gang naar de rechter maken om bewoners te dwingen mee te werken aan een verketeling.

 

HME-Oproep Jeffrey Mennen | Uitfaseren Open Verbrandingstoestel from Its Creative on Vimeo.

3 reacties op “‘Uitfaseren geisers te traag’

  • Ook hier staat de veiligheid van mensen weer niet boven aan !
    Volgens mij hoeft het vervangen van een geiser voor een Electra boiler (groene stroom !) niet zoveel de kosten. (ik schat 1.800,00)
    Jaarlijks goed onderhoud aan een geiser kost nu ook gemiddeld 60,00
    Vervangen van gevaarlijke open geisers is volgens mij een win/win situatie voor veiligheid /milieu en onderhoudskosten

  • O.Giliam

    Toch wel erg bij de tijd, als u op 29 oktober de aankondiging doet dat de expo boot vanaf 13 oktober te bezoeken is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij