fbpx
Nieuws

Binnen 5 jaar alle geisers weg’

Binnen 5 jaar moeten alle geisers in Nederland vervangen worden, en de overheid moet haar ambitieniveau hoger leggen. Dat zegt de Brandwondenstichting.

 

Aanleiding is het grote aantal ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. De Brandwondenstichting vindt het ambitieniveau van de Tweede Kamer (10 jaar) te laag, zo meldt dagblad Metro vandaag. Koolmonixidevergiftiging vindt plaats bij onvolledige verbranding of slechte afvoer van rookgassen. Dit komt voor bij open toestellen als geisers, maar ook bij slecht uitgevoerde rookgasafvoeren van geisers en cv-ketels. Onlangs werden ‘ installateurs’ zelfs strafrechtelijk vervolgd voor hun aandeel in een installatie die twee doden in Zeewolde veroorzaakte. 

 

Jaarlijks overlijden naar schatting 10 mensen, en komen er naar schatting 150 mensen in het ziekenhuis te liggen door koolmonoxidevergiftiging.  Volgens Veiligheid.nl zijn de medische kosten hiervan 1,3 miljoen euro. Het merendeel van de ongevallen vindt plaats in prive-woningen. Diverse corporaties zijn druk bezig met het uitfaseren van open verbrandingstoestellen zoals badgeisers. Ook Uneto-VNI vindt dat open gastoestellen moeten verdwijnen uit Nederlandse huishoudens. Volgend jaar komt er een cv-keur, die de veiligheid rond de cv-ketel en rookgasafvoer beter zou moeten borgen. Dit keurmerk heeft echter geen verplichtend karakter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.