fbpx
Nieuws

Corporatie: wég met gaskachels en geisers

Corporatie: wég met gaskachels en geisers

De Amsterdamse corporatie Stadgenoot gaat alle verouderde gaskachels en geisers uitbannen, door ze te vervangen voor cv-ketels. Bewoners worden hiertoe verplicht.

 

 

Dit meldt Het Parool. De corporatie wil hiermee het risico van koolmonoxidevergiftiging in woningen terugdringen. Deze maand start de corporatie met het vervangen van alle gaskachels en geisers in 3.500 woningen. De installatiekosten zijn voor rekening van Stadgenoot. Maar de huurder zal twintig tot veertig euro huur per maand meer gaan betalen. Voor veel huurders zal een deel door de huurtoeslag worden gedekt. Bovendien mag verwacht worden dat de energierekening daalt.

 

Participatieprobleem

Probleem is de weigering van veel huurders, omdat deze opzien tegen de lastenverzwaring of de verbouwing. Stadgenoot gaat de huurders nu verplichten mee te doen, desnoods via de rechter. Gerard Anderiesen, bestuurder van Stadgenoot, in Het Parool: “Er zijn gewoonweg te veel incidenten met koolmonoxidevergiftiging, soms zelf met dodelijke afloop.” Jaarlijks komen ongeveer 10 mensen om door koolmonoxidevergiftiging. In de meeste gevallen blijkt een open toestel of een gebrekkige rookgasafvoer de oorzaak.

 

Lees ook de weblog: Dwang is zo gek nog niet 

8 reacties op “Corporatie: wég met gaskachels en geisers

 1. Knopper schreef:

  De oude geysers zijn inderdaad een koolmonoxidegevaar.
  Maar de energierekening zal beslist niet dalen, integendeel hij zal stijgen. De oude geysers zijn zuiniger, omdat ze onmiddelijk heet water geven. De moderne geysers zijn elektronisch en het duurt veel langer voor ze warm water geven. Als je telkens een beetje nodig hebt, wat regelmatig voorkomt, dan moet je heel wat litertjes weg laten lopen. Vorig jaar zo’n oudje ingewisseld voor een elektronische, om gevaar van koolmonoxide voor te zijn. Maar spijt is toch ook aanwezig, al is ons leven uiteraard meer waard als liters water. Ik begrijp alleen niet dat die moderne geysers zo on-economisch zijn gemaakt.

 2. Jan schreef:

  Bovendien komt bij de nieuwe toestellen ook co-vergiftiging voor, ze hebben een gecombineerde (dubbelwandige) aan- en afvoer van lucht. Als die niet goed is geïnstalleerd of als een opening in de tussenwand ontstaat wordt afvoerlucht met toevoerlucht gemengd. Het komt ook voor dat koolmonoxide lekt naar andere appartementen. Het is niet waar dat gesloten apparaten veiliger zijn. Open gaskachels en -geisers hebben ook terugslag- en co-detectie en slaan dan af. Alleen heel oude hebben dat niet. Het is ook zuiniger om met (een) gaskachel(s) en een geiser te verwarmen, anders dan met centrale verwarming.

 3. Walraven schreef:

  Klopt, en dan hebben we het nog niet over de onderhouds- en reparatie kosten van elektronische geiser. Die zijn een veelvoud.

 4. Theo schreef:

  De reactie van Jan slaat nergens op. Hij heeft de klok horen luiden maar hij weet niet waar de klepel hangt.
  Dan nog even iets over de reactie van Knopper.
  Een moderne hr-ketel haalt een taprendement van circa 90%, een geiser haalt met moeite 50%!

 5. charlie schreef:

  Wat een kennis hier allemaal
  Alleen een waakvlam scheelt al ongeveer € 30 op jaarbasis en met een oude ketel/moederhaard en een geiser zijn dat er al twee

 6. Henk Bouwman schreef:

  Jongens, jongens, wanneer een geiser (of kachel) periodiek gewoon netjes wordt schoongemaakt en eventueel goed wordt afgesteld en er ventilatie van de ruimte wordt geborgd is de kans op CO nihil. N.b. het jaartaprendement ligt overigens veel hoger dan de genoemde 50%!!! Maar die informatie is voorbehouden aan de kenners.

 7. Rentenaar schreef:

  11mensen gemiddeld per jaar sterven aan koolmonoxidevergiftiging.. dat is zo weinig, er zijn veel grotere problemen dan dit, laten we meer energie en denkvermogen stoppen in het oplossen van armoeen honger in nederland en de rest van de wereld. Alleen omdat een paar mensen hun geiser verwaarlozen pagina 1 nieuws in de metro. Niet vervangen zeg ik, maar als er nieuwe nodig zijn verplicht cv

 8. J.K.Boks schreef:

  Geachte

  plaats een gesloten geiser terug met geveluitmonding. Veelal is dat gewoon toegestaan indien ALLE bewoners meedoen, dan kan je geen bezwaar maken tegen de zogenaamde “rookgassen” van de buren.
  Het verhaal van rookgassen is de grootse onzin die er bestaat, 75% van Nederland kookt op gas en staan dus dagelijks met hun neus in die zelfde “rookgassen” maar omdat het toestel erg slecht werkt zie je die rookgassen niet! maar ze zijn er wel!
  Met andere woorden een beter product willen we niet, onbegrijpelijk. Zodra deze “rookgassen” uit de gevel komen is de verdunning zo groot dat je het niet ruikt of ziet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.