fbpx
Nieuws

Airco-webshops lappen regels aan laars

112

Voorgevulde split-airco’s mogen alleen verkocht worden met installatie door gecertificeerde installateurs. Webwinkels overtreden deze regels, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die deze zomer extra gaat controleren.

Vanaf 1 juli tot en met 15 september gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zich nadrukkelijker bezig houden met de ‘doe-het-zelf-airco’. De inspectie gaat controleren of webwinkels, witgoedzaken en bouwmarkten zich houden aan de wettelijke regels.

Alleen installatie mét F-gassen

Een airconditioning met een binnen- en buitenelement (de zogeheten voorgevulde split airco) mag alleen door gecertificeerde installateurs worden geïnstalleerd. Dit moet bij de verkoop aan consumenten worden verteld en kunnen worden aangetoond door de kopers. Losse airco’s (ver)kopen, en zelf installeren zonder de juiste papieren is verboden.

Ondeskundige installatie van een split airco kan leiden tot lekverlies van koudemiddelen die slecht zijn voor het klimaat. De ILT richt zich de komende periode op bedrijven die split airco’s aan particulieren verkopen. Kopers kunnen via het online register zien welke installatiebedrijven gecertificeerd zijn.

Webshops en bouwmarkten

De inspectie meldt dat met name webshops toch split airco’s aan particulieren worden verkocht, waarbij niet wordt  aangetoond dat de installatie plaatsvindt door een gecertificeerde onderneming. Dit is in strijd met Europese verordening, die moet voorkomen dat gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) de atmosfeer vervuilen.

Vraag naar airco’s stijgt

De aircomarkt zit flink in de lift. Fabrikanten verwachten dat dit jaar 50 procent meer airco’s worden verkocht ten opzichte van 2019. En de afgelopen twee jaar steeg de markt ook al elk jaar met een kwart. Naast de professionele installateur en koeltechnisch specialist, doorgaans in bezit van F-gassen, is ook de bouwmarkt en internet een verkoopkanaal van deze toestellen.

112 reacties op “Airco-webshops lappen regels aan laars

 1. Pietje schreef:

  En dan krijg je nu allerlei reacties over beunhazen enz.
  Maar als er volgende week een hitte golf aan komt dan kun je nu binnen een dag een airco hebben hangen want ze zijn gewoon op voorraad.
  Moet ik op een gecertificeerde installateur laten komen dan ben ik in december aan de beurt.
  Daarnaast staan de montagetijden zo onder druk dat dat ding er maar op de makkelijkste manier geplaatst wordt en geen rekening wordt gehouden met afwerking en wensen klant. Ik hoef voor die paar dagen geen Daikin of ander gerenomeerd merk omdat de gecertificeerde installateur alleen dat wil aansluiten.
  Ik vraag me ook af hoe je een montage factuur kan overleggen VOOR aankoop van het apparaat.

  • A schreef:

   Je moet het ook veilig vinden ook als je hem aanlaat als je slaapt

   • Dutch schreef:

    @bertus: Een beetje uit de hoogte kerel? Als jullie als installateur nou eens normale prijzen rekenen in plaats van elk jaar een nieuwe Ferrari we lijken te willen rijden? Dan komen de klantjes vanzelf aanbellen…
    Anderhalve maand geleden zelf een complete triple split aangelegd. Alle materialen zelf gekocht. Had een offerte bij 2 bedrijven aangevraagd. Daar kan ik 3 multisplits voor kopen en aanleggen. Alles helemaal voorbereid, aangesloten, geinstalleerd, en een airco monteur de stek koppelingen laten aanbrengen, vacumeren, en in bedrijf stellen. Was 175 euro voor nog geen dagje werk. Hij blij en ik blij. Draait uitstekend. Scheelt me dik 2000 euro met de goedkoopste installateur. Allemaal fantasieprijzen gebaseerd op niks…

    Afspraken… tss… Weet je dat dat ook niet is toegestaan?

    • Trebor schreef:

     Yep, en straks als dat goedkope ding stuk is mag de installateur op komen draven. Geen onderdelen voor te krijgen van die gamma rommel.
     Heel simpel, je koopt het voor een wegwerpprijs, als het defect is moet je hem ook weg werpen.

     • F schreef:

      En dan koop je weer zo’n airco.

     • Henri schreef:

      Wie geeft mij de garantie,dat voor onze vrij prijzige A merk airco, over 6 jr. bijv. (betaalbare!)onderdelen te verkrijgen zijn? Antwoord is vrij simpel: Niemand.

     • Benny schreef:

      En dan koop je een dure , gaat ook stuk en betaal je meer als een goedkope. Heb ook in luxe audio en video gedaan . Net hetzelfde . Dure tv , 3 jaar later geen onderdelen meer . Geen probleem zeggen ze dan ,we geven je een korting op je nieuwe aankoop bij ons . Laat me niet lachen.

    • H schreef:

     Inderdaad je kunt het beter zelf goed doen dan dat een stageloper of leerling monteur dat doet. De vakman van vroeger is namelijk ver te zoeken.

     • Frank schreef:

      ik geloof dat jij niet weet hoe het in mekaar zit ieder Stek monteur heeft een opleiding genoten en weet wat hij moet doen om een goeie airco af te leveren. ik zie heel veel beunhazen die natuurlijk goedkoper zijn maar die niet de juiste handelingen doen. Je bent nog altijd met koudemiddels bezig die erg milleu belastend zijn en wij die het goed willen doen worden door al die cowboys te duur terwijl wij meer kosten hebben.

      Gr

    • Peter Joels schreef:

     Kun je me de naam van die monteur geven. Zoek iemand die dat voor me kan doen.

    • cindy schreef:

     Hoi, dus uiteindelijk wel door gecertificeerd aan laten sluiten? En de rest zelf gedaan. Mag ik een naam en nummer van deze monteur?

     • Rad schreef:

      Ik heb ook 2 binnenunit en 1 buiten unit laten plaatsen. Gediplomeerd installateur. Hij heeft prustswerk afgeleverd. 1 dag gewerkt, rekening onder gegeven. Na controle bleek 1 binnen unit niet te werken. Buiten de leidingen zonder goot onder flonder gestopt. Met elektra leiding zo in het water. Natuurlijk is hij daarna 5 keer terug geweest. Hij kon de unit niet weer aan de gang krijgen, een andere monteue bijgehaald om op te lossen. Ik wil mijn installatie laten keuren of het veilig is aangesloten. Alle tips zijn welkom

  • Gijs schreef:

   Niemand weet natuurlijk wat je moet doen als je een airco zelf heb geplaatst. Dat weet je alleen als je een installateur bent, daarnaast het je machines nodig en stikstof om een druk test t doen afhankelijk van je koudemiddel deze kan oplopen tot 45 bar. Als dit niet gedaan wordt pleeg jij een milleu delict en ben je strafbaar. Daar wordt je zwaar op gepakt. Al met al denken mensen dat het hetzelfde is als een soort drinkwater installatie. Helaas lappen hierbij ook alle thuis en doe het zelvers alle regels aan hun laars. (ja aan die regels moet jij je ook houden).

   • groene rakker schreef:

    Ik ben helemaal voor het milieu, maar ik vind wel dat die spuitbussen “perslucht” met “koude” -R410- eerst maar eens verboden moeten worden…
    Die koop je voor iets van €2 voor iets van 400gr.

  • Hendrik schreef:

   Het zou m.i wenselijk zijn,dat in deze branche,de koel en warmtepomp installatie techniek,vastgestelde max tarieven zouden komen. Momenteel worden er bij veel gecertificeerde stek installateurs, vaak giga bedragen gevraagd, die (vaak) in geen enkele verhouding staan. Het is inderdaad zo, dat je aan apparatuur, de split airco, nog geen 1000 euro kwijt bent,en voor een vrij eenvoudige en vaak snelle plaatsing daarvan, je 1500 euro neertelt. Een installatie doen ze vaak met z’n tweeën, en duurt hooguit zo’n 3-4 uurtjes, oftewel: zo’n 175 euro per uur,per persoon..Dan is het erg te begrijpen,dat men dit dan zelf wil gaan doen,gecertificeerd of niet.. toch? Ik praat het niet goed, maar zelf installeren,tja, als ik niet gepensionet zou zijn…

   • janus schreef:

    En kabelgoten, koelleiding en geaarde stopcontacten zitten bij de boodschappen.

    En de reistijd naar uw adres kan met de wind

    Als je er geen idee van hebt is het zo donders makkelijk een mening te geven

    • Misterm schreef:

     Ik kocht een split airco op Amazon lekker goedkoop. Boor zelf gat in de muur. Sluit alles aan. Had geen vacuümpomp dus heb een specialist laten komen. Die begon te zeuren dat er een lek zat.
     Maar een systeem moet zich stabiliseren bij een vacuüm lektest.
     Dus toen ik mee keek stopte de lek. Zou die als specialist toch moeten werken.
     Dus lekker hoor….hij wist niet wat hij deed of probeerde de boel te flessen.
     En ohhhhh ik ben niet gecertificeerd, ik heb alleen voor ASML 4 jaar lang als product specialist dit soort testen gedaan voor hoog vacuüm.
     En dan zou ik dit niet zelf moeten doen? Kleur toch op man.

     • e installateur schreef:

      er moet nog wel iets meer worden gedaan dan alleen vacumeren, maar inderdaad, kwa elektro kennis is het vaak ook zeer bedroevend !!

   • Jolanda schreef:

    Nou. Voor alleen aansluiten ben je 350 kwijt als de instalatie goed te bereiken is zonder bijvullen. Hoe lastiger/gevaarlijker de plek hoe duurder.

  • Trebor schreef:

   Gelukkig is het niet voor het eerst warm dit jaar. Als je gewoon in de winter zo’n ding koopt hoef je nu niet te klagen dat het zo duur is.

  • Thijs j. schreef:

   Wie nu pas er aan denkt om een airco te installeren is daar ook een beetje laat mee , jammer dat mensen er pas aan gaan denken als het zomer word. Maar goed dit is met cv ketel niet anders

  • De Slimme schreef:

   Het is geen ‘rocket’ wetenschap airco’s aansluiten. India, Spanje, Turkije…. het hangt er vol. Zelfs Leerling-Gast van 14j kan dit. Heb al meer dan 12j ZELF airco’s van LG geïnstalleerd. Werken nog allemaal. En heel veel geld uitgespaard!

   • Coen schreef:

    Wat een topper. Bij een storing wel aankloppen bij een airco installateur:”hij doet het niet meer….., je moet direct komen”.
    Niet dus deze gasten gaan bij mij onderop de stapel, eerst de echte klanten.

    • Bhagwandien schreef:

     Welk storing ? Ik koop gelijk een nieuw apparaat voor minder geld dan dat ik aan monteur kwijt ben. Een A merk €500 excl. btw plus 5 jaar garantie spijtig om te vermelden ,maar ik heb veel slechte ervaring met monteurs en korting die wordt aangeboden door importeurs aan installatie branche. De overheid moet dringend werk van maken.

 2. Hendrik schreef:

  Wij hebben best lang moeten wachten op de installatie van een split airco. Het is wel zo,dat als ik vandaag naar een bouwmarkt ga,ik ook vandaag nog wel een split airco hier heb hangen,ook bouwmarkten lappen regels aan hun laars hiermee. Je kunt splitairco’s overal kopen,gewoon als particulier, of ga even naar België, nog goedkoper ook. Wat er vaak niet bij verteld wordt, is dat als je split airco door jezelf of door een niet gecertificeerd (stek)installateur wordt gevacumeerd en in bedrijf gesteld wordt (aantoonbaar!) je ook geen enkel beroep op wat voor vorm van garantie kunt maken. Daar is een goede split airco toch wat te kostbaar voor. Ik ben zelf electromonteur, ook gediplomeerd, en heb nooit aan installaties gewerkt,waar niet duidelijk van aangetoond kon worden,en je ook kon zien,dat het niet in orde was. Zelf installeren zonder de nodige papieren? Neem dan ook het risico. Wij hebben nu een zeer goede split airco (inverter) met vijf jaar fabrieksgarantie, op papier…niet mondeling.

 3. J Boot schreef:

  Misschien een idee om split systemen te laten leveren door erkende F gassen installatie bureaus naar keuze ipv mee te geven aan de klant , uiteraard op de dag van installatie.

  • Robbie schreef:

   De airco’s gaan nu al 2 keer over de kop uurloon is ook belachelijk.
   Bv airco Mitsubishi 2 Kw split voor slaapkamer inkoop 400,- werk halve dag installatie.
   Word voor 2500,- verkocht

   • Hendrik schreef:

    Over prijs valt te twisten,ook over kwaliteit. In een garage betaal je al snel 100 euro uurtarief…reken maar uit wat een erkende installateur kost per uur,nee,geen ‘beun’, wij hebben nu een 3,5 Kw split airco laten installeren,inverter techniek, maar kostte bij lange na zelfs nog geen 2000 euro. Die installateur doet er momenteel ruim 800 per jaar installeren, officieel,met alle benodigde papieren.

   • Trebor schreef:

    Moet je in de winter gewoon zo’n ding kopen, is het minder druk, betaal je ook niet de hoofdprijs.
    400 euro, lijkt me sterk trouwens. Het is een beter merk dan die gamma rommel en goedkoper? Wil niet zeggen dat je liegt, je hebt de bedragen wel heel rooskleurig maar je eigen standpunt gemaakt.

   • michael schreef:

    Is idd wel prijzig wij hebben 3 Mitsubishi airco’s laten plaatsen 2x 3.5 Kw en 1×2.0 kw geen split, 3x buiten unit en heel netjes afgewerkt voor €4900

  • Hendrik schreef:

   Wij hebben eerst ons goed laten adviseren,betreffende capaciteit en kwaliteit,meerdere installateurs benaderd, offerte op laten maken, daarna een besluit genomen. Vakbekwaamheid is absoluut een must, een foutje,en het kan je veel extra geld kosten,je kunt je geen fouten veroorloven. Goed laten installeren door erkend bedrijf is een must, fabrikanten geven ook pas garantie,als er ook aantoonbaar door erkend installateur geïnstalleerd is. (Lees de voorwaarden voordat je ergens een split airco koopt)Wij hebben nu 5 jr. garantie op de aangebrachte apparatuur, en 2 jr. garantie op de installatie zelf. Wij hebben een inverter split systeem,koelen en verwarmen. Let ook goed op db’s! Vooral buitenunit moet aan voorwaarden voldoen met db’s! Let op regelgeving,om teleurstelling te voorkomen.

  • Martino Voetjes schreef:

   Heb dertien jaar geleden al zo’n voorgevulde split airco in de bouwmarkt gekocht en zelf volledig geïnstalleerd. Niks moeilijk aan.
   Nog nooit geen problemen mee gehad . Heb nu een tweede aangeschaft via een webwinkel en ook volledig geplaatst. Werkt weer prima. Geen geldverslindende installateur voor nodig. In de beschrijving staat alles perfect omschreven en als je een beetje handig bent en je niet laat beïnvloeden door de klimaat gekte kun dus veel geld besparen.

 4. A schreef:

  Je moet het ook veilig vinden ook als je hem aanlaat als je slaapt

 5. Dolf Geerts schreef:

  Het blijft eng …. kwalitatief financieel en vanuit klimaat gezien.
  Ik ben handig. Maat heb toch mijn airco laten hangen door erkend installatie bedrijf (je)
  Ik was er bij. Wilde mss zelf wat aanschaffen om na opleiding eea zelf te gaan doen…. gat in de markt nl te weinig installateurs en soms te weinig kwaliteit.
  Dat laatste is een gok. Maar bij werkdruk kan dat wel gebeuren.
  Maar toen in hoorde wat je nodig hebt en wat het kost….pfff dan lijkt het me schier onmogelijk om zelf eea voor elkaar te krijgen. Voorgevuld of niet. Immers de leiding moet korter of langer gemaakt worden en je wilt testen op druk en lekkage….
  Mijn inziens niet mogelijk door zomaar een particulier.

  • Bertus schreef:

   Dan vergeet je nog de 2 jaarlijkse audit van 1800 euro. Iets niet op orde en ze trekken de boel in. Meter keuring. Pomp keuring etc.

   • John schreef:

    Ja pcies Bertus onze apparatuur moet RVM gecrediteerd zijn wat weer een hoop kosten met zich mee brengt dus dat vergeten mensen voor het gemak maar even.

 6. Bertus schreef:

  Iedereen met hun gejank over lang wachten. We hebben al 2 jaar hete zomers en nu gaan lopen janken dat het lang duurt. Mijn volgende pallet airco’s komen pas weer in september. Dan moet je lang wachten ja. Dat komt omdat de jankklanten pas gaan bestellen als het ineens heet wordt. Men wist in januari ook dat het heet ging worden toch. Had toen besteld. Dan was het binnen 2 weken geplaatst. Had je het nu lekker koel gehad. Van mij mogen al die airco’s im heel europa uit de retail en webwinkels gehaald worden. Zodat alleen de installateur ze kan leveren. Met uitzondering van de minder kwalitatieve snel koppeling varianten.

  Alle installateurs in onze regio hebben in ieder geval samen afgesproken geen airco’s meer in bedrijf te stellen als ze niet bij ons gekocht zijn. Zo zorgen wij ervoor dat de regels nageleefd worden en de veiligheid gegarandeerd. Daarnaast krijgen we dan ook niet de slechte review op internet van die ene beunklant waar wij afgebrand worden omdat de klant zelf de zooi niet goed aangesloten heeft.

  • Hendrik schreef:

   Het enige wat ik wel heb moeten doen,is zorgen voor een fatsoenlijk geaarde wcd, daar had de installateur niet zoveel kaas van gegeten. Dat heb ik dan ook netjes verzorgd, even een aarddraad getrokken vanaf centraaldoos,en geaarde wcd geplaatst. Wel belangrijk! Bij elke verandering: Blijf je goed bewust van de voorwaarden en eisen!

   • Niels schreef:

    Een beetje airco zet je op een aparte groep maar daar hebben airco boeren dan weer geen verstand van. Een 3.5 neemt maar 1500w piek maar een 5.0 al 2200w dat is net zoveel als je wasmachine..

    • Hendrik schreef:

     Een groep van 16 amp kun je max belasten met ruim 3000 watt, voor de meeste (moderne) airco’s tot zo’n 4,0 Kw heb je geen aparte groep nodig.(zie specificaties)Wel vindt ik het zeer belangrijk om je aarding overal in huis in orde te hebben, compleet met een goed functionerende aardlek! Ik kom nog vaak situaties tegen, waar ik koude rillingen van krijg,als ik het zie: Stoomstrijkijzer in ongeaarde wcd,koffiemachines niet in geaard wcd, allemaal supergeleidende,net zoals de airco buitenunit.Wat betreft prijzen voor airco’s: Simpelweg goed googlen, en je goed inlezen, dan weet je snel genoeg, of je belazerd (kunt) worden, en ja, die mogelijkheid is er,absoluut. Ik heb door goed en ruimschoots te informeren,zeker 800 euro bespaard, voor dezelfde airco,door een gecertificeerde installateur. Er is(inderdaad!!) heel erg veel verschil in prijs,voor dezelfde materialen cq merken. Bij enkele gerenommeerde merken,zag ik een verschil van enkele honderden euro’s, voor exact hetzelfde model..Opletten dus! Laat je niet (mis) leiden door de warmte,houdt het hoofd koel..

    • Hans schreef:

     Hoe kom je daar nou bij. Mijn samsung split unit verbruikt op dit moment 110w.
     Een mobiele airco verbruikt 2000w. Maar een split unit niet. Als je een samsung hebt en je gebruikt de app dan kun je zien dat je nog geen 5kw per dag verbruikt. Oftewel een ruime euro. Aparte groep is dus nergens voor nodig. 3.5kw betekend gewoon 3.5kw koelvermogen. Niet het verbruik. Verwarmen vreet wel wat meer overigens.

     • Hendrik schreef:

      Klopt,je kijkt dan bij specificaties bij de aansluitwaarde. Met de meeste voor particuliere gebruikers doeleinden, heb je voldoende aan een lichtgroep,die tegenwoordig ook veel minder belast is,door gebruik van ledlicht, en zuiniger gebruik van electronica. Vaak heb je aan een 16 amp groep genoeg, veelal ontbreekt wel de aarding,en dat vindt ik dan weer belangrijk,omdat je het wel hebt over een buitenunit, metaal,koper leiding..Ook bij installatie slaapkamer,waar vaak niet eens een geaarde wcd is te vinden Installateurs van airco’s, zijn nog geen electromonteur. Ook ik heb gezien,wat je moet kunnen om een afgevulde split airco te monteren,en eerlijk gezegd,is het allemaal niet zo heel spannend, ook ik begrijp bij veel airco installateurs, die enorme prijsverschillen niet, vandaar ook mijn eerdere berichtgeving, let op de prijs,als je in zee wil gaan met een gecertificeerde installateur. Ik begrijp velen, die ook met enorme prijsverschillen worden geconfronteerd: Moet ook controle op komen,net zoals je verplicht bent/wordt,dit te laten doen door een gecertificeerde installateur.

     • Robbie schreef:

      Zelfstandigen willen de dag van vandaag elke dag 1000€ netto op zak steken. Maar dan slaat er een virus toe, moeten ze 2 weken dicht en gaan ze op 2 weken tijd failliet en moeten ze gered worden door de staat!

     • Kees schreef:

      Ik ga zelf mn diplomas f gassen halen , ben met die kartelvorming helemaal klaar! Kost wat , maar leuke aanvulling op de zzp werkzaamheden die wegens het virus zijn weggevallen.

   • Erik schreef:

    Vergeet niet dat je dan alle wcd’c in dat vertrek moet gaan vervangen voor geaarde w cd’s! Das een eis nen 1010!

    • Hendrik schreef:

     Uiteraard, was ook geen punt.Wel voor de airco installateur,want die stuurt dan nog wel een electricien naar het adres,om mensen op nog meer onkosten te jagen..Ik vraag mij af: Zou het niet realistischer zijn,om elke airco installatie, door een keuringsinstantie te laten keuren,incl.de electrische aansluiting(en), veel beter dan heksenjacht op verkopers…Eenieder kan binv. materialen kopen om (zware) electriciteits groepen bij te kunnen maken,worden die verkopers ook gecontroleerd?(En zo met zoveel andere producten,waar een doorsnee consument zelf niet aan kan/mag knutselen)

     • Coen schreef:

      Een electrcian zit bij ingecalculeerd dus geen extra kosten.

     • Henri schreef:

      Beste Coen, toen wij een offerte vroegen, is daar niet specifiek opgezet, dat er de wandcontactdozen, die niet geaard waren, ook allemaal van aarding zouden worden voorzien, inclusief het vervangen van de vier dubbele wandcontactdozen in betreffende ruimte, en 2 combi’s enkelpolig, ik heb alleen moeten zorgen,dat er een geaarde wcd kwam, en anders viel dit onder meerwerk. Kijk maar naar wat er vermeld wordt: Een standaard installatie bestaat uit (vaak!!) Het plaatsen van buitenunit op dempende blokken (ophangbeugel meerprijs) 3 meter koelleiding, condensafvoer,2 meter afwerkgoot,2 meter vmvl kabel 4x 1,5 in bedrijf stellen. Nergens wordt er gesproken over het aanleggen van een wcd 220v, of het voorzien van een of meerdere wcd’ zen in betreffende ruimte…Voor zover ik heb kunnen nagaan, en ik heb er zo’n 30 nagekeken, worden er geen prijzen genoemd als het gaat om aanpassing van de electriciteit, makkelijk natuurlijk om hier even te melden, dat er een electricien bij in zit gecalculeerd, en je dit nergens in de offerte,of waar dan ook op welke site dan ook, vermeld ziet staan, ‘meerwerk’ , en ‘verborgen’ extra kosten bedoelde je? De waarheid is, dat het installeren van een split airco, nog een erg wazige, en kostbare bedoening is, waar geen heksenjacht moet worden gemaakt op webshops,bouwmarkt,of witgoedwinkel,maar op de velen die misbruik maken van onkunde of het totaal ontbreken van complete,duidelijke informatie,mbt. het laten installeren door een goed en alle round installateur,die zich niet alleen met veilig af te vullen installaties bezig houden,maar ook goede en gediplomeerde electromonteur(s) in dienst heeft,die aan een electriciteits installatie MOGEN werken. Een loodgieter is nog niet zomaar elektromonteur. Wil je 175 euro per uur verdienen,prima,maar dan wel op dat Nico werken,en kennis hebben. Zeur nu ff niet over een meter of whatever, bij een goed garagebedrijf praat je ook over maximum uurloon en materiaal,niet over tonnen kostende meetapparatuur en hefbruggen,gereedschappen etc.

  • Angelo schreef:

   Ik doe het zelf en leg hem aan volgens de voorschriften die gelden inclusief
   werkschakelaar etc . Op druk testen en vacumeren doe ik ook zelf. Ben ik nu slecht bezig dan? Het is een laag geschoold vak geen raket wetenschap.

   • Hendrik schreef:

    Beste Angelo, is inderdaad geen raketwetenschap, echter, je moet wel enige handigheid hebben/krijgen met hardsolderen en het goed kunnen maken van flenzen, zeker wel gewenst bij voorafgevulde splitairco. Nog een detail: De monteur die bij ons de split airco heeft geplaatst, was bij een andere werkgever stratenmaker geweest, vandaar dat ik even reageer op je ‘raketwetenschapper’, en nee, echt heel moeilijk is het allemaal niet, maar wel vaak duister…Ik zie hier ook zeer begrijpelijke reacties, om het zelf te willen gaan doen, echt heel spannend is het ook allemaal niet..Voor velen is het nu een kans,om in deze steeds groter wordende markt, een baan te verkrijgen, zonder al te veel opleidingen nog te behoeven volgen, zo’n certificaat lijkt mij vrij simpel te behalen, ook zelfs met een lbo achtergrond…Je ziet in deze business veel kleinere bedrijfjes op de markt,en zzp’ers. Ook voor onderhoud ligt hier nog wel een markt open,werk genoeg met de steeds groter wordende problematiek van koelen en warmte technieken, nog vele huizen te gaan..

    • e installateur schreef:

     een lbo er gaat echt niet zomaar een papier halen voor erkend koeltechnisch installateur dus uit je gezwets blijkt duidelijk dat je er been bal verstand van hebt.
     de regels zijn duidelijk genoeg, alleen jij kent ze dus niet.

   • David schreef:

    Laag geschoold, maar verdienen vandaag de dag een behoorlijke boterham omdat er types zijn die hun handjes niet vies willen maken. Ik ben blij dat ik in de techniek werkzaam ben. En de klanten zijn blij als ik een knappe installatie achter laat die geïnstalleerd is volgens gelden normen en eisen. Zowel op het gebied van verwarmen als koelen. Prachtig vak waar ik werkzaam in ben. En een mooie tijd om er nu werkzaam in te zijn.

   • Trebor schreef:

    Deze laag geschoolde mensen hebben anders wel veel werk. En technisch personeel is schaars (zal wel omdat het laaggeschoolde vakken zijn). Toch zitten er meer zogenaamde slimme hbo-‘ers en universitaire mensen thuis dan goeie technische mensen.
    Ja, die laaggeschoolden zorgen voor een warme woning, koude kamer, stroom, repareren je auto, verzorgen je in het ziekenhuis, enzovoort.
    Ook zullen de laaggeschoolden je naar je laatste rustplaats brengen uiteindelijk. Ja, die laaggeschoolden zijn nare mensen.

   • Johan schreef:

    Inderdaad, het is verrassend eenvoudig voor de wat betere doe het zelver. Maar ja Iedereen wil een graantje meepikken. En de overheid heeft nu eenmaal de klimaatgekte hoog in de bol zitten.

  • Hendrik schreef:

   Typisch een reactie van iemand van de installatiemaffia. Jij wil alleen maar snel rijk worden en dikke facturen schrijven. Waarom zou ik niet elders een airco kopen en zou jij die niet willen installeren? Waarom zou jij mij -voor natuurlijk wederom- dik geld zelf een airco willen verkopen? Er is toch vrije markt? Dit is in feite koppelverkoop. Mensen zoals jij bezorgen de aircobusiness een slechte naam.

   • Hendrik schreef:

    De reactie die onder mijn naam gegeven is om 22:26u,is niet van mij afkomstig,ik stop in dit item met het geven van verdere reactie,je basht maar, have fun verder.

    Cheq ip adress ,thanks

  • KvH schreef:

   Bertus,
   Als er meer vraag is dan aanbod dan is het niet in eens een jank klant. Als er gewoon met 45,- ex pu gerekend wordt dan blijft de prijsdiscussie ook uit. Een airco moet in bedrijf gesteld worden door een erkend STEK installateur, Installeren mag iedereen hem.
   Door zelf als installateur meerwaarde te bieden komt de klant graag naar een installateur. Als je niet meer meerwaarde biedt dan de Gamma dan kom je in een prijsdiscussie en die verlies je als installateur.
   Dus zelf minder janken en vooruit kijken en anticiperen op de wens van jouw toekomstige klant.

   • Paul schreef:

    Dus omdat jij hem zelf aansluit, en ik hem in bedrijf stel. Verwacht je wel dat ik er garantie op geef of niet dan?
    Of los je het ook zelf op als die net nog vastzittende flarekoppeling achter binnendeel los raakt?

  • Airco Rob schreef:

   Dat klinkt als kartelvorming….

  • Ac schreef:

   Fijn te horen hoe u over uw klanten praat. Jankklanten noemt u ze, wees blij dat ze u bellen. Het is uw boterham!

 7. Harm schreef:

  Heb een Daikin laten installeren, halve dag werk, 1850 euro.
  Hoor van een bevriende monteur dat diezelfde airco’s voor nog geen 400 euro worden aangekocht. 1450 voor een morgen werk is wel heel veel.
  Later zelf een 2e geinstalleerd, 700 euro. Ook halve dag werk. Laten controleren door vakman, 50 euro.

 8. Rob De haan schreef:

  Als je gewoon de opleiding koude techniek doet van 9 maanden zijn f gassen daar een onderdeel van en electra ook
  Helaas willen veel klussers slechts één cursus doen wat alleen voor airco’s is,, dat is dus erg beknopt
  Ik moet wel zeggen dat als je alles doet zoals het hoort en netjes oplevert kost dat tijd en dus geld
  De gereedschappen zijn duur en moeten gekeurd worden ieder jaar en er dient een logboek te zijn van de toestellen met de hoeveelheid koude middel en het soort koude middel,
  En dus niet op ze Mexicaans,!De monteur moet zijn certificaat kunnen tonen Met nummer!

  • groene rakker schreef:

   Als ze nu ook eens de spuitbussen met koude, “perslucht”, -R410- verbieden, dan zou die registratie zin gaan hebben… (€2 voor +/- 400gr)

 9. Hendrik schreef:

  Beste, wij hadden een monteur die in dienst was bij een zeer hoog geclassificeerd bedrijf, dat hij bij zijn vorige werkgever stratenmaker was,zegt niet zoveel over zijn handen. Hij kon prima solderen, en werkte netjes.Hij wist mij overigens wel te melden,dat hij absoluut niet met electriciteit bezig ging, en kon alleen het ‘kunstje’ hoe hij een voedingskabel the op de airco aan moest sluiten, van draad trekken in een bestaande huisinstallatie,had hij geen sjoeg van,laat staan dat hij daar aan zou beginnen,’dan moeten de klanten maar een electricien laten komen’ voor een geaarde wcd bij plaatsing airco. Er zullen bij/tijdens een opleiding, alleen wat basis electro onderdelen voorbijkomen, ik heb meer dan 45 jr. Electro installatie gedaan, dat leer je ook niet ff in korte tijd. Velen weten niet eens de oudere kleurcoderingen,laat staan waar ze in een huisinstallatie de aarddraad bij kunnen trekken,om dat vervolgens op de goede plaats te kunnen gebruiken..Een groep bijmaken zie ik de meesten niet eens kunnen..

  • Rob De haan schreef:

   Beste,daar heb je gelijk in, Tijdens mijn opleiding zijn ook de oude kleurcodering doorgenomen en examen materiaal geweest maar dat was voor de complete koudetechniek airco is er maar een onderdeel van
   Ik vind ook dat de prijzen vaak te hoog zijn, maar er kan niet alleen maar de aanschaf van het materiaal gekeken worden zoals in meerdere reacties in deze forum
   Het is gewoon een vak wat net als bv een auto monteur of loodgieter etc zijn waarde heeft
   Even snel omscholen zoals ik lees is niet op ze plaats ook al is het geen rakketwetenschap.
   Maar als een ieder zijn en Stek of fgassen nummer kan aantonen is het in ieder geval beschermt ,, en daar is inzet voor nodig net als andere Installatie werkzaamheden

  • Coen schreef:

   Doet iedereen hier ook ff zelf joh.

 10. Coen schreef:

  Klopt allemaal iedere boerenl.. kan een airco aansluiten. Maar waar in deze discussie niet over nagedacht wordt is wat de benodigde appartuur allemaal kost die nodig is om gecertificeerd installateur te zijn.
  Wij kiezen er niet voor om een metertje aan te schaffen van 7500 euro, we moeten om onze certificering te behouden.
  Denk ff iets verder dan je portemonnee. Een ei gaat ook 3 of 4 x over de kop voor je hem koopt in de supermarkt, daar hoor ik hier iemand over.

  • Juan schreef:

   Ha een ei ….. tja een ei van 4 cent gaat 4 x over de kop ..tjonge. dat word dan …ff rekenen 16 centen maar een unit van 7 banken dat word……ff rekenen 2800 eurie Daar zit toch een klein nuanceverschil in

   • Ruud schreef:

    Een airco voor 700 troep dus. Als je niet weet waar je over praat, kun je beter je mond dichthouden.
    Manmanman wat een domkop ben jij…waar denk jij dat een bus van de installateur op rijd??? Hoeft die installateur thuis geen eten op het bord???

   • Ik k schreef:

    Waarom mag een ei van 4cent wel 4x over de kop en een airco van 700euro niet
    Gewoon omdat je het het niet waard vindt?

 11. Dolf Geerts schreef:

  Zoals ik eerder pleitte… bovenstaande klopt.
  Maar 1 jaar eerder 95 euro voorrijkosten berekenen om uit den Bosch te komen voor Rosmalen. Eerste klant…. dat zegt genoeg. Faire prijzen en audits bij jullie blijven nodig. Maar mensen reageren op de absurde bedragen die je soms waarneemt. Suggestie. Begin een vereniging oid waarin je transparant bent over tarieven en voorrijden

 12. DX schreef:

  Mensen hebben geen idee wat het allemaal kost om een bedrijf op peil te houden en klanten tevreden te stellen. Het gehele bedrijf maakt kosten, onwijs duur gereedschap, de dure audits en keuringen. Gecertificeerd personeel is een Must!
  Stop met zeiken man! Als jullie het te duur vinden dan gaan jullie maar lekker een airco online kopen en sluit hem dan maar lekker zelf aan, maar niet gaan janken als er na een jaar een defect optreedt en niemand hem dan wilt repareren!!

 13. Johan schreef:

  Bij mijn bedrijf worden installaties wereldwijd geïnstalleerd , ik weet echt wel iets over monteur en verplaatsingskosten. Ik het een airco die vervangen moet worde.Dus gat in de muur en de electricitei aansluiting zijn al op de juiste plaats aanwezig. De huidige airco werd in 5 uur geplaatst door 1 monteur incl gat boren. Ik kreeg een aanbieding waarbij voor enkel het plaatsen en aansluiten 990 euro ex btw werd gevraagd , dus zonder de airco zelf . Excl verwijderen bestaande airco . Hiervan was 90 euro voorrijkosten. Maw;900 euro voor 4 uur is 225 euro per uur…. Zo geef je de branche een slechte naam

 14. jacques boer schreef:

  Woon nu in Italië, maar als monteur Elektro electronica en Sterkstroom techniek begonnen later door of bij geleerd als Timmerman mijn primair en gezel diploma behaald, voor mij zelf begonnen als Zzper, genoeg ervaring zonnepanelen, warmte koude techniek airco’s iedereen praat in zijn eigen straatje, vraag gewoon normale prijzen voor installatie en iedereen probeert er rijk van te worden, door elkaar bang te maken waarom worden voorgevulde airco dan verkocht? en krijg je 5 jaar garantie? je kan ze overal kopen airco’s maar ook de vul en conrole sets voor 195€ een opboor setje voor de aansluitingen 20€ koppelingen zitten er al bij , een mileu delict in verfspuitbus zitten meer foute stoffen, soldeer technieken pfff veel mensen laten zich niet afzetten, net als bij alles denk er over na gezond verstand, het is gewoon een makkelijk verdien model

  • Henri schreef:

   Beste, je ‘krijgt’ niet zomaar 5 jr. garantie op een airco, als je die ergens op de kop getikt hebt, of dat nu bij een valkhandelaar, bouwmarkt, of kringloop is: Je krijgt pas garantie, als je de airco, compleet met type en sr. nr. geregistreerd hebt, én aan kunt tonen dat deze geïnstalleerd is door een erkend bedrijf, met certificering(en)
   Het is allemaal begonnen, op het moment dat er bekend werd, dat we van het gas af moeten, ook de steeds warmer wordende aarde levert het nodige op in de airco wereld, installatieprijzen moeten een standaard in komen, net zoals je dat kunt zien bij veel andere takken van installatie’s.

   • Jacques Boer schreef:

    5 jaar garantie krijg je echt wel, niet op de installatie, maar op je product wel, zou mooi zijn zeg. Maar je krijgt 5 jaar op product als jij een slecht product hebt, geef je geen 5 garantie zonnepanelen panelen ook 10 jaar garantie en komt allemaal uit China net zo als airco’s zelfde, alleen de naam wordt veranderd.

    • Henri schreef:

     Garantie: Fabrikanten eisen bij hun te geven service,zoals o.a. 5 of zelfs 10 jr. fabrieksgarantie,dat hun geleverde materiaal, gemonteerd is door een geclassificeerde,erkende installateur,en geleverd is door een dealer. Niet iedere verkoper is ineens dealer..Niet voor niets wordt er bij fabrikanten uitdrukkelijk op gewezen,als er iets cruciaal defect is geraakt, moet jij wel met goede bewijzen komen, en, zeer terecht dan.

 15. Emile schreef:

  Ik heb vrij recent een airco van een A- merk laten plaatsen door een stek erkend bedrijf.
  Voorheen heb ik offertes opgevraagd bij drie partijen, twee beunhazen en bovengenoemd bedrijf.
  Het is eigenlijk te triest voor woorden dat beide beunhazen aanmerkelijk duurder waren dan de erkende firma.
  Ik denk dat met name de airco wereld gedomineerd wordt door zakkenvullende beunhazen waar men geen enkele garantie heeft.
  Mijn advies is dan ook pak een goed bedrijf en zeker geen beunhaas.
  Ook de doe het zelf pakketten moet men voorzichtig mee zijn deze worden verkocht met knelkoppelingen welke door de trillingen van de compressor makkelijk kunnen gaan lekken.

 16. Henri schreef:

  Wij hebben vrij recentelijk ook een A merk airco laten installeren, wij doen uitsluitend czaken met erkende en goed gecertificeerde bedrijven.Ook bij goed gecertificeerde stek erkende installateurs zag ik een enorm prijsverschil. Voor exact hetzelfde model,merk en type split airco, kon je een verschil zien van maar liefst dik 800 euro, voor dezelfde werkzaamheden en model..Er moet dan weliswaar worden gelet op goed gecertificeerd installeren, let er dan ook eens op, dat men met standaard tarieven gaat werken in deze branche, waar veel ‘wildgroei’ in te bespeuren is, dit lijkt sterk toe te nemen,omdat dit een groeiende markt is..

  • Henri schreef:

   Als nu iedereen zijn certificering en benodigde diploma’s gaat halen, dan hebben we kans dat de (vaak) veel te hoge
   absurde installatiekosten (uurloon!) bij een warmtepomp/koelsysteem installatie, op termijn zullen gaan normaliseren. Degenen die voornemens zijn hun installatie papieren te gaan behalen,wens ik erg veel succes! Mogelijk dat in de toekomst,een betaalbare en daarmede een veilige installatie, tot de mogelijkheden behoren. En verder: Eenieder kan een gasfornuis kopen, maar dan moet deze ook worden aangesloten door een gasfitter..Hetzelfde geldt voor alle andere apparaten, en dus ook voor een split airco..Als bouwmarkten,witgoedzaken,webshops etc. bij verkoop van apparaten vermelden,dat dit dient te gebeuren door geclassificeerde mensen,ook vanwege aanspraak op fabrieksgarantie,is dat voldoende,lijkt mij. Eenieder kan ook een electrisch apparaat aanschaffen, waarbij een goede electricien benodigd is, het is geen nachtlampje…Zelf heb ik het overigens nooit leuk gevonden,als je alleen wat uren kon schrijven,het liefst dan ook alle benodigde materialen via mij, als ik genoeg kan inkopen,heb ik de nodige korting, dat geldt uiteraard ook voor airco’s..

   • marc schreef:

    Wat veel mensen ook vergeten is dat een “vrijblijvende offerte” ook tijd kost de installateur komt ter plaatse kijken geeft advies en een prijs een uur of langer ben je zo kwijt . ik zie reacties van mensen die 3x zo’n offerte hebben gevraagd hiermee is al meer tijd verloren dan de benodigde tijd van het plaatsen. Op internet doe je alles zelf zonder advies en vaak garantie tot de betaling aan toe komt er geen medewerker aan te pas omdat het geen maatwerk is kan een internetbedrijf veel groter inkopen maar is deze optie de beste keuze voor u? en zitten alle materialen er al wel bij?
    de consument wil ook dat je verzekerd bent en dat je garantie geeft. Ook de kosten van de cursus, audit, en gereedschappen kosten heel veel geld.
    En ja er is een schaarste aan goede monteurs en soms aan airco’s ,
    in de winter is het misschien rustiger en je moet hooien als de zon schijnt.
    waarom vinden mensen het geen probleem om hoge tarieven te betalen aan een dokter, tandarts of advocaat die geen vrijblijvende offertes maken en waarvan de telefoniste meteen een telefonisch consult in rekening brengt? en waarom zou iemand in de techniek geen goede boterham mogen verdienen?
    Mijn advies aan iedereen die snel rijk wil worden ga in de airco’s.

    • Henri schreef:

     Ten eerste; Wij hebben allereerst alle informatie betreffende aanschaf,capaciteit,merk,kwaliteit, eerst goed opgezocht en gelezen via internet.Daarna heb ik in Mei j.l contact gezocht met de installateur,gevraagd of ik het systeem werkend kon zien,in de showroom,dat was niet mogelijk vanwege coronavirus, daarna heb ik de installateur op mijn locatie uitgenodigd,is gekomen,heeft keurig advies gegeven, het uitgekozen merk en model door ons,was inderdaad hier prima,de installateur is hier nog geen 10 min. geweest,na een half uur had ik de offerte in de mailbox,heb deze direct geaccordeerd, en binnen 2 weken was de airco binnen nog geen 2 uur klaar en werkend.Voor de installatie hebben we 800 euro betaald, de boring voor koelleidingen had ik zelf gedaan,het aanleggen van geaarde wcd heb ik zelf gedaan. Er waren 2 monteurs,die zelf ook al wel zagen,dat het zo gepiept was, ze zeiden dan ook tegen elkaar: ‘Oh,makkie deze’, omdat ik een bepaald budget al had gereserveerd voor een airco, heb ik verder niet moeilijk gedaan: Dan denk ik vooral aan de service na de installatie/koop, dat zit echt wel goed bij deze installateur. Ik ben heel mijn leven electromonteur geweest, en heb ook altijd duur gereedschap zelf moeten aanschaffen, dit kon ik niet declareren,nergens,ook mijn uurloon veranderde niet,goedcgereedschap betaald zichzelf snel terug, daar bespaar je veel uren mee!
     Uurloon:Slechts een 14-15 euro bruto per uur, kijk maar eens wat wij nu aan uurloon betaald hebben voor 2 personen 2 uur,800 euro!, ze hebben alleen een compressor the gebruikt, en een lichte Makita accu boor/schroef machine.Een trapje hebben ze niet eens hoeven gebruiken,buitenunit staat op de grond ,ze hebben mijn trapje gebruikt,de buitenunit hebben ze op mijn platte wagen gezet,niets te tillen(buitenunit van zo’n 3O kg)De reistijd was zo’n 15 min.met een bedrijfsbusje, natuurlijk mag iedereen een goede boterham verdienen, moet daar dan kwaliteits kaviaar op..? Het wordt hoog tijd voor vaste max. tarieven in deze branche,weliswaar stek allemaal, maar geen prijsafspraken,laat staan openheid en echte transparantie. Als ik DIT enkele maanden geleden had geweten, dan was mijn beschikbaar budget absoluut niet geheel verdampt,weer wat geleerd . En als laatste: Ik heb van mijn leven nog nooit dik 175-200 euro per uur kunnen vangen, zelfs niet met al mijn duur gereedschap,zelfs niet al zat ik urenlang in de auto,of was ik ruim 200 km van huis. Ik heb niet een,maar tientallen prijsopgaven behandeld,waarvan dan hooguit een enkeling akkoord mee kon gaan..Draad trekken of kabel leggen is helaas zo onzichtbaar,mensen worden er niet warm of koud van, in een volgend leven ga ik in de airco’s. 🙂 🙂

 17. Tjerts schreef:

  Haha,. 9 jaar geleden een splitairco zelf geplaatst.
  Je verstand gebruiken als je er mee bezig bent.
  Zelf na 4 jaar een refill kit met met aangeschaft en zelf goed ingelezen. Apparaat van merk Chigo erg bekend in Griekenland & Turkije. R407c.
  Apparaat werkt nog steeds top.
  Het is gewoon consequent zijn met installeren en met gas te werken.

 18. Dolf Geerts schreef:

  Mss kunnen we vaststellen dat naast materialen de uur tarieven sinds exorbitant kunnen zijn. Evenals de voorrijkosten. Het laat onverlet dat kennis en kunde nodig zijn voor het plaatsen van airco
  Daarnaast zijn kostbare hulp middelen nodig.
  Mss meer transparantie in de prijs opbouw kan verschil hierover verminderen.

  Succes

 19. Detroitsteel schreef:

  Ze kunnen me wat… Beetje intimideren met evt strenge controles en boetes…
  Haha…ik lach dr om!
  Ik heb zelf in de airconditioning en koeltechniek gewerkt om te kijken of de branche wat voor me zou kunnen zijn voor een langdurige carrière… Helaas kon ik niet wennen aan het soort mens dat binnen deze branche werkzaam is… En daarnaast de overdreven hoeveelheid aan regelgeving wat deels massaal met de voeten getreden wordt was lachwekkend… Oude R22 systemen ruimen en te weinig opslagcapaciteit mee genomen…?
  Niks aan de hand joh…gewoon buiten de zaag in de leiding zetten en de koudemiddel laten vervliegen… Geen haan die er naar kraait boven op een dak! Service uitvoeren en drukken meten en daarbij eerst afsluitkraantjes monteren voordat de slangen van de meterset aangesloten gaan worden…?
  Nee hoor, gewoon deze er direct op service poorten schroeven! Het koudemiddel spuit wel om me handjes heen…maar ach, dat scheelt wel in tijd!

  Of te wel, zelf gaan ze ook heel losjes met de regeltjes om…

  Enfin, de opgedane kennis gebruik ik nu om mobiele splitunit airco’s te repareren en te vullen… Het benodigde koudemiddel betrek ik online en de gereedschappen waaronder een vacuümpomp en meterset ook online via Wish uit China… Het werkt allemaal uitstekend!
  Binnenkort hang ik bij mij thuis een vaste Splitsysteem Mitsubishi Heavy Industries van een jaar oud op die ik voor relatief weinig op marktplaats heb weten te bemachigen. Deze zal ik ook zelf in bedrijf stellen…

  Geen ziel die me daarvan gaat weerhouden!

  Een goeden middag…

  • Henri schreef:

   Wie lappen de regels nu echt aan hun laars..;-) Verkopende partijen zoals webshops,bouwmarkt en witgoedwinkels overtreden geen milieu regels lijkt mij…Waar moet de ILT eens beginnen met inspectie…:-) 🙂

  • MarkS90 schreef:

   Succes met je troep uit China.

   • Henri schreef:

    Er zijn maar zeer weinig split airco systemen, die niet van Chinese makelij zijn. De A topmerken komen toch echt uit China.

    • Antoine schreef:

     Wij als installateur moeten maar dansen naar de wensen van de klanten en de klanten luisteren niet naar de adviesen van de installateur waarom we een bepaald merk hanteren en wordt er wel eens gevraagt aan de onstallateur waarom de prijzen zo zijn die ze vragen.
     Wel eens gedacht aan de scholing en bij scholing die wij voor het mileu techisch en vakmanschap moeten volgen.
     Het gereedschap up to date moeten houden door jaarlijkse keuringen ennde administratie die per unit bij gehouden dient te worden oh ja dat hoeft niet op de kleine installaties maar als je 1 grote installatie doet wordt je wel op elke installatie gecontroleerd .

     En alsjeblieft ga het niet vergelijken met het waterleiding buisje van de loodgieter want ook die zit aan zijn wetten en regels verbonden die door iedereen van tafel geveegd worden.

  • L.Renniers schreef:

   Waar woon jij ? Wij hebben iemand die voor ons de airco wil installeren maar ik begrijp dat de betere merken moeten gevuld worden door een vakman. Ik weet dat het dom is dat we niet eerder de airco aan hebben geschaft maar door de omstandigheden is het er bij ingeschoten. Eerst zatten we vast in zuid Afrika bij onze dochter en was er geen vlucht meer naar huis en toen we op 20 mei eindelijk met een repatriërings vlucht mee konden en net thuis kwamen kwam men er achter dat mijn man een zeer gevaarlijke operatie moest ondergaan aan een aneurysma. God zij dank heeft hij de operatie die 7 uur duurde overleefd. Hij heeft 4 dagen op intensieve care gelegen en dan denk je echt niet aan een airco kopen en plaatsen. Nu hij thuis is en lang nodig heeft om te revalideren en het zo heet is, komt het natuurlijk weer ter sprake. Wij hadden afgesproken in het voorjaar er 1 te kopen. Nu zitten we met de problemen want een airco kopen geen probleem er zijn er volop. Ook hebben we een kennis die zegt ons graag te helpen alleen het afvullen moet door een kenner gedaan worden. We wonen in een seniorenwoning die werkelijk bloedheet is. Kan jij wel dat afvullen van de airco of is er hier iemand die expert is en ons kan helpen? Wij wonen in noord Limburg tussen Venray en Venlo in een dorpje dat Tienray heet en onder de gemeente Horst a/d Maas valt. Laat aub een berichtje achter.

   • Belgmetairco schreef:

    Hoi,
    Wat erg. Als je eentje koopt, is die meestal voorgevuld met gas. Momenteel R34. Het aansluiten is makkelijk. Alleen moet hij vacuum getrokken worden.
    Hopelijk vind je snel iemand.

 20. ernst schreef:

  Volgens mij kenne de meeste mensen welke een reactive schrijven niet de juiste situatie van regels en kwaliteit.
  Er bestaan geen slechte airco’s meer, enkel goede en betere. De basis van elke splitunit is het zelfde, enkel de gebruikte materialen verschillen in kwaliteit. Een split unit welke je online of in de bouwmarkt koopt is niet per definitie slechter dan een top A merk.
  Zie het maar als een No name, Bosch of een Miele wasmachine. ze doen allemaal hetzelfde maar de kwaliteit komt tot uiting in verbruik, gebruikte materialen en levensduur.

  Ik heb zelf bij een airco fabricant gewerkt en wij hebben meer dan eens de afgevulde split units gekocht en getest. deze zijn echt niet slecht en vaak zelfs erg vooruitstrefend. Deze DHZ producten lopen vaak qua opties voor op de bekende A merken.

  Het is een feit dat als je in het voorwater van de Prof komt, deze gelijk zijn hakken in het zand zet en de DHZ materialen (in dit geval airco’s) afkraakt.

  De gemiddelde DHZ airco welke al voorgevuld is met R32 heeft toch gemiddeld een levensduur van circa 15 jaar. dat is voor dit sort producten/prijs kwaliteit verhouding een meer dan prima resultaat.

  MBT het STEK verhaal, een unit dient officieel door een erkend bedrijf in bedrijf gesteld te worden. dit geld officieel al meer dan 12 jaar zo. Maar het slaat werkelijk nergens op om de DHZ unit ect zelf helemaal op te hangen en de koppelingen ed aan te draaien, en dan iemand te laten komen om het kraantje met een imbuss open te draaien. Dit is de bekende Brussel bureau-idiooterie.

  Iemand welke het geld ervoor heeft en puur voor (top)kwaliteit wil gaan, gaat naar de specialist. andere gaan naar de bouwmarkt of kopen het via internet.

  niet rijdt in een Mercedes, er zijn er ook bij die rijden in een oude tweede hands. Ik wil hiermee zeggen, dat er voor alles een markt is.

  en als de Prof geen DHZ producten wenst te repareren, dan is dat een keuze maar loop je als bedrijf ook een risico, in de slechte tijden heb je deze handel wellicht wel nodig, maar dan bedankt de klant voor jou.

  • Henri schreef:

   Als ik met mij oude auto van 21 jr.naar de garage ga,zien ze mij graag komen: Geen ingewikkelde electronica,geen computer,geen airco ..Maar ik betaal net zo veel uurloon,als de man met zijn peperdure nieuwe bolide met alle laatste electronica snufjes aan boord,met een uurloon van zo rond de 100 euro,wordt er tenminste geen verschil gemaakt,snap degenen dus niet,die hier geïrriteerd reageren,en lopen te zaniken over opleiding,gereedschap,reistijd en nog veel meer van dit soort niet ter zake zijnde onderwerpen, zoals bjjv.een simpele offerte..En ja,ook IK heb na elke installatie een keurplicht,en ja,dat gaat nog veel verder dan STEK,en ja,dan heb ik het over heel veel instanties en papierwerk, hou toch op!! Eenieder kan materialen kopen,voor aanleg van welke electriciteits verandering dan ook,zwaar spul,gevaarlijk spul (wietkweker!) Het ILT heeft nog veel,heel veel te doen,begin maar eens bij die klagende airco installateurs. Er moet snel een duidelijk max.uurtarief komen, en niet zeuren over wat gereedschap, schaam je,er zijn beroepen,waarbij je het over vele 10 duizenden euro’s hebt,tot enkele tonnen,voor gereedschap,waar het uurloon nog altijd rond de 100 euro mag/kan zijn max.

 21. Stefan Brand schreef:

  Er is ook een middenweg: Zelf praktisch alles installeren, BEHALVE alles wat met de F gassen te maken heeft. Meeste werk zit eigenlijk nog in het afwerken en netjes ophangen.

  Dit kan men nog steeds prima zelf doen zolang je de installateur (gecertificeerd) het koelgasdeel laat doen.

 22. F schreef:

  En dan koop je weer zo’n airco.

 23. Marcel schreef:

  Sinds 1994 gecertificeerd Stek installateur. En nog steeds kan de particulier aan airconditioning installatie komen en zelf installeren. Zo gaat het straks ook met die gasketel wet. En de gecertificeerde mag voor de bureaucratie opdraaien en de bijkomende kosten. De politiek moet maar eens die bananen uit de oren halen en op eten voordat ze overrijp zijn en daardoor alleen aan verspilling doen.

 24. Rock Horseman schreef:

  De gecertificeerde koeltechnisch installateur wordt hier weggezet als graaier en amateur.

  Maar het is ook duidelijk dat deze reaguurders geen kennis van de F-gassen certificering hebben en wat het belang daarvan is.

  • groene rakker schreef:

   R410 is toch een van die gassen? Waarom wordt dat nog steeds als perslucht of “koude” in een spuitbus van een paar euro in de supermarkt verkocht?

 25. Henri schreef:

  Er wordt hier niemand weggezet voor graaier of amateur. Wat vooral naar voren komt, is het feit dat er nauwelijks transparantie is over max.uurtarief bij gecertificeerde installateurs,zijn ze ook allen aangesloten bij branche vereniging NVKL? Een uurtarief moet (m.i) geheel losstaan om het over gereedschap te gaan hebben,dat doen garagebedrijven,tandartsen,specialisten ook niet, om een ( te hoog) uurtarief te rechtvaardigen. Waarom die enorme verschillen? En ja, dan werk je het ‘amateurisme’ toch zelf in de hand. De koeltechniek zit enorm in de lift, zorg dan ook dat dit zo blijft, door betaalbare uurtarieven te (gaan) hanteren, dan zou het zelf installeren van de F gasgevulde apparaten wel eens wezenlijk kunnen gaan afnemen. Wij hebben nu een uitstekende geïnstalleerde airco,door een serieus installateur, heb heel lang de tijd genomen en heel goed geïnformeerd van te voren, en moet (helaas) vaststellen, dat voor exact hetzelfde apparaat, dezelfde tijd, er een prijsverschil in zat van maar liefst 1000 euro,en nee,dat waren geen amateurs. De installatiekosten overstijgen bij de meesten de aanschaf met 100% van het A klasse product. Of je nu 1700 of 2700 moet neertellen, het is nogal wat! Dat is absurd, daar blijf ik bij. (Een 3.5 je inverter airco) Ik hoop dat dit topic alle betrokkenen eens aanzet tot nadenken. Airco: Een hot item,waarbij je je hoofd koel moet zien te houden.

  • Rock Horseman schreef:

   Een vaste arbeid tarief zegt niets over de totaal aanneemsom en kwaliteit die je in huis haalt.

   Het is niet zo ingewikkeld. Vraag een offerte aan, accordeer deze of niet. Vraag een open begroting aan en laat het uitvoeren op regie basis, of niet.
   Je bent baas over je eigen portemonnee en bepaald zelf wat en wie je in huis haalt.

 26. Harold schreef:

  Ben het met je eens. Alleen voor het aansluiten van de koelleidingen plus electra wordt € 350 — gerekend. Binnen- en buitenunit was al gemonteerd.

 27. 125kg methaan schreef:

  Wat een zever over ‘opleidingen’. Elke werknemer, arbeider, zelfstandige volgt tegenwoordig heel het jaar door opleidingen. Is kinderlijk simpel een enkelvoudige split aansluiten, vacumeren in bedrijf stellen. Of ga je nu ook zeggen dat je een 40u opleiding moet hebben om een moer vast te draaien? Wil je de wereld redden. Eet dan geen rund meer. 1 rund stoot per jaar 125kg methaan uit!!! Heel wat aircootjes!

 28. Martin Hoogland schreef:

  NVKL tool om installateur te zoeken werkt niet eens goed. Ook dit online register F gassen werkt van geen kant. https://fgasbedrijf.infomil.nl/SearchCompany
  Zo is het lastig voor een opdrachtgever

 29. Ruud schreef:

  Hoge offerte prijzen betekent vaak: we hebben geen behoefte aan deze kleine klusjes maar iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Apparatuur is gratis, bus heeft geen afschrijving en rijd op water, er is geen verzekering nodig voor de installateur en ook hoeft er geen geld aan de kant gelegd te worden voor mindere tijden.
  Durf erom te wedden dat de helft van de reageerders hier HBO kantoorneuzen zijn die zodra ze met een storing bellen direct geholpen willen worden, s’avonds na werktijd als de kids op bed liggen om te melden dat de storing er s’ochtends ook al was…sterkte mensen, de prijzen voor installateurs gaan alleen maar verder stijgen. Ga maar eens nadenken wat daar de oorzaak van is.

 30. Coen schreef:

  Eindelijk iemand die het snapt.

  • Ruud schreef:

   het hoeft niet ingewikkeld te zijn…hoge tarieven mag je natuurlijk alleen hanteren wanneer je studie HBO of hoger is. Die tijd is voorbij, welkom in de wereld van vergrijzing…met je handjes werken levert straks (met een paar jaar) meer op dan wanneer je de hele dag op kantoor zit
   En als je van mening bent dat het je te duur is haal je gewoon van die rommel bij de bouwmarkt…
   En gelukkig komt er nu eindelijk een wet mbt beunhazen en doe-het-zelvers mbt CV/ gas.

 31. W.A. van Buuren schreef:

  Milieu delict, gelukkig werkt men buiten de EU met strenge gehandhaafde protocollen. Gelukkig groeien de bomen in de EU ook sneller als ze kunnen verstoken.
  Net een ventilator, is elektrisch dus 0% uitstoot, uit elkaar gehaald voldeed ook aan elke norm die geld in Zimbabwe. Zat wel een CE op of was het een C E waar de spatie verkeerd stond.
  Maar ja de opleidingskosten en certificering en de STEK zelf moeten ook worden terugverdiend. Gelukkig geeft een diploma de zekerheid van vakbekwaam werken en worden werkzaamheden willekeurig herkeurd door de STEK,met gevaar van intrekking van je certifering. Net zoals geld bij de APK.

 32. Ron schreef:

  Toevallig kwam ik op deze site terecht. In juni 2019 heb ik bij mij op de zaak een aircoinstallatie laten plaatsen. 7 binnenunits en 2 buitenunits. Dit is door een gerenormeerd F norm gecertificeerd bedrijf gedaan. Tijdens de warme dagen in mei, bemerkten wij al, dat de installatie “boven” wat achterbleef. De afgelopen dagen deed de airco boven niet veel meer. Het aircobedrijf is gebeld, monteur is gekomen. De oorzaak bleek een losse wartel te zijn en daardoor verlies van koelvloeistof. Vandaag is de installatie eindelijk bijgevuld en is het boven weer koel.Erkend,gecertificeerd,… zegt mij dus niet zo veel. Er is wel ongeveer 2 kg koelvloeistof in ons millieu vervlogen
  Een maand geleden heb ik prive, via internet een split unit voor onze slaapkamer besteld, gemonteerd,vaccuum getrokken en zelf in in bedrijf gesteld . Het idd geen rocket science!

 33. Voogsgeerd schreef:

  Zat net deze artikel https://www.allesairco.nl/vaste-airco-installeren/ te lezen dat voorgevulde split airco met minder dan 3 liter koelmiddel zelf te installeren is. Nu dit tegenstrijdig artikel. Wat is waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.