fbpx
Nieuws

Aircobranche wacht recordjaar

De markt voor woning-airco’s is booming. Fabrikanten verwachten dat de verkoopcijfers voor 2020 met de helft stijgen ten opzichte van vorig jaar, melden ze aan Installatie.nl. En 2019 was al een uitstekend jaar voor de aircoverkoop.

Het aantal geïnstalleerde split en multisplit-airco’s steeg de afgelopen twee jaar al fors. In zowel 2018 en 2019 noteerden de airco leverende bedrijven binnen Vereniging Warmtepompen beide jaren een groei van rond de 25 procent. Hierbij gaat het om split en multisplit-toestellen van minder dan 10 kW.

2020 wordt topjaar

Het eerste kwartaal van 2020 laat een stijging van 63 procent zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019, meldt de vereniging aan Installatie.nl. Wanneer de cijfers over het hele jaar doorgetrokken worden, zal de branche ongeveer de helft groeien. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met de tradionele piek in het koelseizoen. Exacte aantallen noemt Vereniging Warmtepompen uit concurrentieoverweging niet. Bij de Vereniging Warmtepompen zijn de meeste airco-leverende bedrijven in Nederland aangesloten.

Dit jaar 185.000 airco’s

De NVKL, waar 400 installerende bedrijven van koelingsapparatuur zijn aangesloten, bevestigt de stijging. Zij zagen vorig jaar een stijging van 30 procent in de verkoopcijfers van kwaliteitsairconditioners. Zij noemen wel cijfers. Het totaal aantal verkochte airconditioners lag vorig jaar rond de 123.000, dit jaar zal die verkoop naar verwachting met circa 50 procent stijgen naar 185.000. De groei zit vooral in de consumentenmarkt.

Slaapkamer koelen

Het elektrisch verwarmen en koelen is door de trend van elektrificering steeds meer in trek en geaccepteerd. Het aantal hittegolven in de afgelopen jaren heeft ook bijgedragen aan de groei. Veel consumenten plaatsen thuis een airco om bijvoorbeeld de zolder, slaapkamer of woonkamer te koelen, naast de hoofdverwarming. De apparaten zijn daarnaast de afgelopen jaren een stuk stiller en zuiniger geworden. Europese regels (Ecodesign) stellen hier scherpe eisen aan. Airco’s bevatten koelmiddelen en mogen alleen aangesloten worden door installatiebedrijven die beschikken over een F-gassen certificering.

Ook verwarmings-modus

Split-units kunnen ook in hun verwarmingsmodus worden gebruikt, of een aanvulling zijn op een lucht/water-warmtepompinstallatie. Dit geeft soms wat verwarring in de cijfers, maar is tegelijkertijd ook een verklarende factor van de groei.

Het CBS ziet airco’s als warmtepompen, terwijl de Vereniging Warmtepompen een scheiding maakt tussen toestellen die primair gericht zijn op het verwarmen en leveren van tapwater, en de airco die met een verkoelende doelstelling wordt (na)geplaatst. De branche werkt in samenwerking met het CBS aan meer uniformiteit op dit vlak.

Ook in nieuwbouw

Koeling gaat een steeds grotere rol krijgen in de bouwregelgeving. Naast de nieuwbouwnorm BENG komen volgend jaar maatregelen om oververhitting van nieuwe woningen te voorkomen: de TOjuli. Deze nieuwe bouwregel, die in januari 2021 van kracht gaat, kent een grenswaarde voor de kans op temperatuuroverschrijding. Dit wordt een randvoorwaarde voor de bouwvergunning. De regel geldt niet voor woningen waarin actieve koeling geïnstalleerd is. De verwachting is dat TOjuli leidt tot een groei van het aantal geplaatst koelende technieken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.