fbpx
Nieuws

Actief koelen wordt de norm

Koeling in woonhuizen wordt steeds meer gemeengoed. Er gaan dit jaar een recordaantal airco’s over de toonbank, en ook met warmtepompen en ventilatiesystemen kan gekoeld worden.

Er komen ook nieuwe regels aan. Naast de nieuwbouwnorm BENG komen volgend jaar maatregelen om oververhitting van nieuwe woningen te voorkomen: de TOjuli.

Deze nieuwe bouwregel, die in juli 2021 van kracht gaat, kent een grenswaarde voor de kans op temperatuuroverschrijding. Deze kans wordt aangeduid met het TOjuli–getal. Dit wordt een randvoorwaarde voor de bouwvergunning. TO staat voor temperatuursoverschrijding.

Oververhitting

De zomers worden steeds warmer en heftiger, waarbij ook de nachttemperaturen hoger zijn. Door steeds betere isolatie blijft warmte, eenmaal binnen, lang in huis. In de winter is dat mooi meegenomen. ‘s Zomers leidt een te hoge warmtelast tot oververhitting. Dit zomercomfort wordt nu een factor in de bouwregelgeving.

Nieuwe berekening

Van een woning zonder actief koelsysteem moet uit berekening blijken dat deze onder de 450 GTO-uren blijft. Dit wordt gedaan aan de hand van een dynamische GTO-berekening. GTO staat voor gewogen temperatuur overschrijding). De berekening volgt uit de berekening van de energieprestatie volgens de NTA 8800. in dit ontwerptool worden bouwkundige gegevens, de zonligging, maar ook het glasoppervlak, de overstekken en de klimaatinstallaties meegenomen.

Extra bouwkundige maatregelen

Deze nieuwbouwregel heeft tot gevolg dat woningen die boven de grenswaarde komen, extra maatregelen genomen moeten worden. Dit zouden bouwkundige kunnen zijn om onder het TOjuli-getal van 1,0 uit te komen. Denk aan zonwering, overstekken of zomernachtventilatie via luiken of spuivoorzieningen.

Koelsystemen populair

De meest voor de hand liggende is de plaatsing van een actief koelsysteem, zoals een airco. Deze verbruikt wel weer meer energie dan een passief koelsysteem. Ook koelen met de lucht/water-warmtepomp kost meer stroom, en is dus nadelig in de BENG. Een wtw-ventilatie met bypass is een meer energiezuinige maatregel, net als koelen via een bodemwarmtepomp. Deze technieken komen in de TOjuli dan ook goed uit de verf.

Donderdag 25 juni behandelen specialisten van Zehnder en Rensa de technische aspecten rondom het koelen met ventilatietechniek.

Het webinar Keep it cool is gratis te bekijken. Meld je hier aan.

Andere tip!

Luister hier de Installatie.nl-Podcast met Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs. Hier gaat Harm Valk in op BENG en de verwachte populariteit van koelen in nieuwbouwwoningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.