fbpx
Nieuws

‘Alles gericht op lagere temperaturen’

Lars Boelen en Felix van Geemen

Hoe verduurzaam je je woning zo praktisch mogelijk én in de juiste stappen? Lars Boelen en Felix van Gemen zijn de oprichters van Slimme Stappen. De twee deelden hun ervaringen bij Frans Reichardt in het VSK Nieuwscafé. Het gesprek is nu te beluisteren in de nieuwste aflevering van de aflevering van de Installatie.nl Podcast.

Je woning verduurzamen is een kwestie van in een slimme volgorde de juiste stappen nemen, zegt het tweetal. Die stappen zijn altijd gericht op het reduceren van je aanvoertemperatuur. Boelen: “Ga eerst eens meten waar je staat, wat betreft je kierdichting en hoeveel energie je nou precies gebruikt. Dan kan je concrete maatregelen gaan nemen.” Lars Boelen blogt ook op Installatie.nl.

Hoeramoment

Het installeren van balansventilatie met warmteterugwinning is vast onderdeel van dit proces. “Dat zit in al onze plannen, net als een goede kierdichting. Dat weet je dus al voordat je met ons in zee gaat.” Na de eerste stappen kan de temperatuur al terug van 80 naar 60 graden. Dan kan je rustig aan de slag met het aanpakken van de schil.

Een mooi moment is aangebroken als blijkt dat je je huis zodanig hebt aangepast dat het systeem geschikt is voor een aanvoertemperatuur van 40 graden. “Dan laat de monitoring zien, je woning is geschikt voor een warmtepomp: een hoeramoment.”

Lars Boelen en Felix van Geemen
In de podcast wordt dit stappenplan besproken.

Check hieronder de podcast. Je kunt hem luisteren via deze site of je favoriete podcast-app. Dan kan je je ook abonneren.

1 reactie op “‘Alles gericht op lagere temperaturen’

 1. groene rakker schreef:

  Podcast; tijdverspilling, geef gewoon de tekst. Lezen is 10x zo snel als luisteren e/o kijken.

  1,2,3. Isoleren. (vergeet het rendement van een trui niet!)
  4. Warmte terugwinning. (Ventilatie)
  5. Warmte terugwinning. Douche. In gemiddeld huis ~10-~30% besparing.
  Warmtepomp(boiler)

  En wat hier al helemaal vergeten is: altijd proberen hoe laag de maximum temperatuur van je cv water kan zijn om toch nog voldoende snel op te warmen. Als die nog op 90graden staat wordt het hoog tijd dit eens te proberen. Is 60graden genoeg? De eerste besparing is binnen! En als je meer tijd toestaat voor het opwarmen kan je nog meer besparen, door de maximum thermostaat nog verder de verlagen. 55. 50. 45. 40? Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.