fbpx
Nieuws

Appartement gebruikt restwarmte kassen

Alle 107 appartementen van de nieuwe wijk Hoogeland in Naaldwijk zijn aansloten op een bijzonder warmtesysteem met warmtepompen. Het systeem maakt gebruik van de restwarmte verkregen uit de nabijgelegen kassen. Het project is gerealiseerd door onder andere Projectikon Ontwikkeling, Zeinstra Veerbeek Architecten en Itho Daalderop.

Julian Heemskerk van Projectikon Ontwikkeling: “Jaren voor de ontwikkeling en realisatie van deze wijk is met de gemeente afgesproken dat er geen gasaansluiting zou komen. De hele wijk moest dus worden uitgevoerd met warmtepompen. Woningcorporatie Vestia had hierover al vergaande afspraken gemaakt met Itho Daalderop. Toen wij de kavels van Vestia overnamen, was de stap naar Itho Daalderop dan ook zo gezet. Zij bleek de juiste gesprekspartner, zeker omdat ik tot dan toe nog niet met warmtepompen had gewerkt.”

Gasloze wijk

Ook Walter Zeinstra, Architect Directeur van Zeinstra Veerbeek Architecten, is tevreden over het project: “Ibiza Plaza heeft inmiddels heel wat bekendheid gekregen in het Westland en ook ver daarbuiten. De uitgesproken zwierige vormgeving van de balkons die het verder buitengewoon efficiënte vierkante gebouw opluisteren, leveren niet alleen een zeer fraaie en ruime buitenruimte op voor de bewoners, maar geven het eveneens ook een dynamisch uiterlijk. Hiermee trok het project veel aandacht van potentiële kopers uit zeer verschillende doelgroepen. Door de bijzondere opzet konden we appartementen aanbieden van 50 – 180 m² al naar gelang de vraag zou zijn.”

“De wijk is al vele jaren geleden aangewezen door de gemeente Westland als een gasloze wijk. De appartementengebouwen zijn aangesloten op de WKO-installatie van de wijk Hoogeland, waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte uit het nabijgelegen kassengebied van het Westland. In de appartementen zetten individuele warmtepompen van Itho Daalderop deze restwarmte om in warm tapwater en vloerverwarming. In de zomer kan het appartement ook gekoeld worden middels de WKO-installatie. Door te kiezen voor individuele warmtepompen in plaats van een collectief systeem is iedere bewoner ongeacht hoe groot zijn appartement is verantwoordelijk voor zijn eigen energieverbruik. Hiermee staat het gebouw niet alleen door zijn eigenzinnige uitstraling, maar ook door zijn slimme energieconcept helemaal in deze tijd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.