fbpx
Nieuws
Asbestdelict: € 16.200 boete voor installateur

De Inspectie SZW heeft een boete van € 16.200 opgelegd aan een installatiebedrijf voor het illegaal saneren van asbest op een locatie in IJmuiden.

 

 

De illegale sanering werd ontdekt door de Milieudienst IJmond, zo meldt de Inspectie. De Milieudienst IJmond trof een groot aantal cementtegels aan waarin asbest is verwerkt. De cementtegels bleken afkomstig van een bitumendak en waren deels gebroken. Op het dak zelf liggen nog meer van deze tegels te wachten totdat ze verwijderd worden. Het werk is direct stilgelegd. De werkzaamheden bleken niet gemeld. Er is onbeschermd en door een niet-gecertificeerd bedrijf het asbest verwijderd en het afval is niet op de juiste wijze verpakt. Het bedrijf krijgt hiervoor een boete van € 16.200.

 

Stillegging bedrijfsactiviteiten

Het bedrijf heeft een waarschuwing ontvangen dat bij herhaling van eenzelfde of soortgelijke overtreding kan worden besloten om de werkzaamheden van het bedrijf gedurende langere tijd te staken. Deze zogenaamde ‘(waarschuwing) preventieve stillegging’ – kan sinds januari 2013 door de Inspectie SZW worden toegepast bij ernstige en zware overtredingen. Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden. Sinds januari 2013 zijn de boetebedragen voor het overtreden van de arbeidsomstandighedenwet fors aangescherpt. Het gebruik van asbest is in Nederland al sinds 1994 verboden. Alle bedrijven in Nederland die asbest verwijderen, moeten dat vooraf bij de Inspectie SZW melden. In ons land zijn er ongeveer 300 bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen.

1 reactie op “Asbestdelict: € 16.200 boete voor installateur

  1. lambo schreef:

    roken is gevaarlijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.