fbpx
Nieuws

Banenbehoud door lage btw

Banenbehoud door lage btw

De tijdelijke lage btw op arbeid sorteert effect. Bedrijven in de bouw en installatie realiseren meer omzet, en hebben minder mensen hoeven ontslaan. De roep om verlenging is groot.

 

 

De onderzoekers van USP Marketing Consultancy vertalen de bevindingen van het onderzoek onder 1000 bedrijven en 6000 consumenten in 20.000 banen voor de bouw-, installatie- en groenvoorzieningssector. Naar aanleiding van de inwerkingtreding van deze tijdelijke regeling op 1 maart 2013, bleek uit het eerste onderzoek uit juni 2013 dat er bij een op de zeven bedrijven (15%) sprake was van banenbehoud.

 

Uit het tweede onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd en onderaan dit artikel te downloaden is, blijkt dat dit percentage is opgelopen tot 30%. Dit betekent dus dat als gevolg van het verlaagd btw-tarief bijna een op de drie bedrijven geen mensen heeft hoeven ontslaan. Daarnaast zegt ook nog eens 17% van de bedrijven dat zij minder mensen hoefden te ontslaan. In totaal heeft de btw-regeling er bij bijna de helft van de bedrijven uit de gehele bouw-, installatie- en groenvoorzieningssector voor gezorgd dat zij niet of minder hebben hoeven snijden in hun personeelsbestand. De extra omzet die de tijdelijke regeling met zich meebrengt, heeft er voor gezorgd dat er bijna 20.000 voltijdbanen zijn behouden.Een kwart van de bedrijven (24%) geeft aan dat er op dit moment meer duurzame materialen en/of oplossingen worden toegepast in hun opdrachten dan voor de regeling. 85% van de bedrijven is positief over deze tijdelijke regeling en de effecten ervan. Niettemin zegt ruim een kwart van de directeuren/eigenaren zich ernstige zorgen te maken over het voortbestaan van zijn of haar bedrijf. De komende anderhalf à twee jaar verwacht men geen heel snelle verbetering. De onderzochte bedrijven, maar ook branche-organisatie Uneto-VNI pleit voor een verlenging van de regeling, die nu loopt tot 1 januari 2015, 

  

Installatiebranche

In de installatiebranche leidt het lage-btw-tarief bij 57% van de bedrijven tot meer opdrachten en bij particulieren en 14% meer opdrachten bij professionele opdrachtgevers. In de komende maanden verwacht de helft van de ondervraagde ondernemers meer opdrachten en omzet dankzij de lage btw. Veel consumenten profiteren van de lage btw om hun badkamer te renoveren, een energiezuinige cv-ketel aan te schaffen of zelf energie te gaan opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.

 

Onderzoek

Het uitgevoerde onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat USP in juni 2013 ook heeft uitgevoerd op verzoek van Uneto-VNI samen met Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Glas Branche Organisatie (GBO), Hibin, Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), OnderhoudNL en Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

 

Download hieronder de onderzoeksresultaten van de meting

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.