fbpx
Nieuws

BENG: biomassaketel is half duurzaam

Biomassaketels kunnen in bouwaanvragen niet meer automatisch als duurzame verwarmingsoptie worden aangevinkt als de BENG-normen van kracht worden. Veel woninginstallaties zullen in de categorie ‘half duurzaam’ vallen.

Deze regel is opgenomen in de NTA 8800, de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van nieuwe gebouwen. Deze week werden de nieuwe energie-eisen – de BENG-normen – door de minister naar de Tweede Kamer gestuurd.

Drie categorieën

In de NTA8800 zijn nu drie categorieën. Ten eerste de zuinige bedrijfsmatig ingezette ketels van 20 kW of meer. Op deze ketels wordt toezicht gehouden door de bevoegde autoriteiten en daarmee is de prestatie min of meer gegarandeerd. Daarom krijgen deze ketels het label ‘duurzaam’.

De tweede categorie zijn de kleinere ketels in woningen, waarbij aantoonbaar een bepaald niveau van efficiëntie en fijnstofuitstoot wordt gehaald. Deze categorie ketels krijgt het label ‘half duurzaam’. Tenslotte zijn er de ketels die niet aan de efficiëntie- en emissie-eisen voldoen. Die krijgen bij de BENG-berekening straks helemaal geen duurzaamheidspunten.

Gelijkwaardigheidsverklaringen

“BENG is niet bedoeld als reclame voor biomassaketels” , zegt Harm Valk, van Nieman Raadgevende Ingenieurs en voorzitter van de Projectgroep NTA 8800. De afspraak om onderscheid te maken tussen verschillende soorten biomassaketels is al een paar jaar oud, maar werd nooit geïmplementeerd. Daar komt met de invoering van de BENG-eisen verandering in.

Valk: “Tot nu toe is bij EPC-berekeningen gebruik gemaakt van gelijkwaardigheidsverklaringen die zouden aantonen dat een biomassaketel altijd volledig duurzaam is, gebaseerd op de inzet van biomassa in elektriciteitscentrales. Gemeenten, die hierover moesten beslissen, lieten zich vaak overtuigen. De norm zegt nu: niet alle biomassaketels zijn even schoon.”

Beleidskeuze

Valk benadrukt dat de voorgestelde opdeling in drie categorieën een beleidskeuze is van de overheid. “We hebben biomassaketels realistisch willen waarderen. De huidige praktijk leidt namelijk te makkelijk tot gunstige uitkomsten. Al denk ik dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is.”

Branche niet overvallen

De branchevereniging van biomassaketels, de NBKL, is over de aanpassing van de regels niet bezorgd. Ook is de markt er niet door overvallen, want toen vier jaar geleden de afspraken op schrijft werden gesteld, zat de branchevereniging aan tafel.

“Je ziet aan de ISDE-subsidieaanvragen dat het grootste deel – ruim 70 procent – in de eerste categorie valt”, zegt NBKL-voorzitter Eppo Bolhuis. “Daar blijft de biomassaketel gewoon een duurzame optie.” Verder ziet ook de NBKL wel in dat een pelletketel in een tussenwoning geen gelukkige combinatie is. “Onderzoeksbureau CE Delft becijferde dat biomassa een belangrijke rol speelt in de energietransitie  en ook het CBS verwacht dat biomassa hard gaat groeien de komende jaren – harder dan zon-pv.”

Subsidie

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet deze week in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren doorschemeren dat de toekomst van ISDE-subsidie voor biomassaketels op de helling staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.