fbpx
Nieuws

Het aantal biomassaketels in Nederlandse woningen gaat de komende jaren hard groeien. Dat voorspelt energieonderzoeksbureau CE Delft.

In 2030 zal het aantal ketels in woningen naar verwachting gegroeid zijn tot tenminste 36.600 stuks, maar ook een groei tot 255.700 ketels is mogelijk.

CE Delft hanteert dus een hele grote onzekerheidsmarge. Dat komt doordat het bureau gewerkt heeft met vier verschillende toekomstscenario’s waarin de markt voor biomassaketels telkens net wat gunstiger of juist ongunstiger uitpakt.

Explosieve groei

Hoe dan ook is er sprake van een grote groei, omdat er anno 2019 niet veel meer dan 5.000 biomassaketels in woningen zijn geïnstalleerd. Dat betekent dus in ieder geval een verzevenvoudiging van het aantal bioketels, maar misschien zelfs een aantal in 2030 dat 50 keer zo hoog ligt als nu.

Ook werd er door de onderzoekers gekeken naar het jaar 2050. Dan loopt het aantal bioketels in woningen op tot 100.000 in het ‘ongunstige’ scenario, tot wel 600.000 stuks in het gunstigste scenario.

CE Delft heeft het onderzoek gedaan in opdracht van de NBKL, de brancheorganisatie van bioketelleveranciers. “De laatste jaren is biowarmte al flink gegroeid, mede dankzij subsidie, maar we zijn blij dat de studie laat zien dat er nog meer in het vat zit”, zegt Eppo Bolhuis, voorzitter van de NBKL.

Verwachte groei in vier toekomstscenario’s. Bron: CE Delft

Buitengebieden

Biomassaketels zijn in veel gevallen een interessantere verwarmingsoptie dan een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, zeggen de onderzoekers. Zij gaan er echter wel vanuit dat de toepassing van bioketels zich zal beperken tot gebieden buiten de steden.

In buitengebieden is netverzwaring voor een grootschalige uitrol van warmtepompen vaak relatief duur, evenals de aanleg van een warmtenet, daarnaast zijn de emissies in deze gebieden een minder beperkende factor.

Ook het overheidsbeleid zal invloed hebben op het potentieel voor bioketels, zoals bijvoorbeeld de invulling van de ISDE-regelingen na 2020. Die subsidie is niet gegarandeerd, zoals onlangs al bleek toen de ISDE-subsidie voor pelletketels flink teruggeschroefd werd.

Zie hier het rapport: Bioketels voor warmte in de toekomst

14 reacties op “‘Verkoop pelletketels gaat hard groeien’

 1. R.H. Henstra schreef:

  Het ontbossen van deze planeet zal dus nog versnellen. Beoogt men uitroeiing van het mensdom? Kijk naar de geschiedenis van Paaseiland.

 2. Maarten schreef:

  Dit is nou echt de reinste kul en met boekhoudkundige trucs co reductie geven wat een slappe maatschappij toch dat dit wordt toegestaan

 3. Leon schreef:

  Wat is zuiniger,
  daar kom je achter als je kan rekenen.
  welke manier
  geeft het goedkoopste 10.000 kW warmte

  ( €0,22 per kWh )
  Warmtepomp COP waarde van 5
  5 kW of 18 MJ per 1 kWh
  2.000 kWh stroom totaal nodig
  € 440 kosten voor 10.000 kw warmte

  ( €0,22 per kWh )
  Warmtepomp COP waarde van 4
  4 kW of 14,4 MJ per 1 kWh
  2.500 kWh stroom totaal nodig
  € 550 kosten voor 10.000 kw warmte

  ( €0,22 per kWh )
  Warmtepomp COP waarde van 3
  3 kW of 10,8 MJ per 1 kWh
  3.333 kWh stroom totaal nodig
  € 733 kosten voor 10.000 kw warmte

  ( €0,35 per kg )
  Pellet kachel Verbrandingswarmte 4,6 kW
  4,6 kW of 16,56 MJ per 1 kg
  2.173 KG pellets totaal nodig
  € 760 kosten voor 10.000 kW warmte

  ( €0,75 per m3 )
  HR ketel op Aardgas rendement 100%
  9,769 kW of 35,17 MJ per 1 m3
  1.023 m3 gas totaal nodig
  € 767 kosten voor 10.000 kW warmte

  ( €0,22 per kWh )
  Elektrisch Kachel COP waarde van 1
  1 kW of 3,6 MJ per 1 kWh
  10.000 kWh stroom totaal nodig
  € 2200 kosten voor 10.000 kW warmte

  ik zelf heb een airco met een cop waarde van 5 en ik weet hoe goed koop dat verwarmd

  het antwoord is: warmtepomp

 4. GJ vd Kolk schreef:

  Beste Leo, als je de kennis en ervaring met de verschillende producten niet hebt is het lastig dit eerlijk te vergelijken.

  De gebruiker moet bij voorkeur gewoon ENplus A1 pellets gebruiken, de minimale energie wat in de pellet moet zitten volgens norm is 16,5MJ/kg. Praktijk wordt door bijvoorbeeld Pure Power iets van 17,5MJ/kg geleverd… Wat betreft rendement, ik heb een Herz Pelletstar Condens van 10kw, 20kW en 60kW zien branden.
  Watertemperatuur cv, 60 graden, rookgastemperatuur 50 graden…. Alle gebruikers hadden andere pellets, o.a. gezien met de pellets uit Goor van Henk Kwast, (Dinplus lokaal )en de ENplus A1 van Purepower doet het ook erg goed…

  Tja, HR en hout verwacht je niet, maar gebeurd tegenwoordig gewoon! (gewoon te koop via Rensa, groothandel en importeur Heatplus)

  Wat betreft warmtepomp, mooie apparaten maar ontwerp het goed. In oude panden waar hoge temperaturen nodig zijn komt de pellet/snipper ketel beter uit, in panden met goede isolatie en vloerverwarming komt de warmtepomp beter uit..

  Dus laat je niet leiden door emotie omtrent bos o.i.d., maar pas op de juiste locatie de juiste toestellen toe, dan is er vast een balans in te vinden. Bruins en Kwast schijnt met lokaal hout uit de omgeving van Twente pellets te maken, resthout wat normaal misschien door de potgrond of compost ging, dus tja prima toch?

  En ja, het past beter in het buitengebied dan in de stad, praktisch gezien ook. Er moet meestal toch zo’n vrachtwagen kunnen komen bij de grote verbruikers. Of werken met zakjes, maar dat moet je willen. Ook in de industrie is het prima mogelijk.

  Dus is de warmtepomp goedkoper? Alleen in de nieuwbouw en goed geïsoleerde woningen. En als je gebruik maakt van voldoende buffering in een systeem met een lucht/water warmtepomp en in de vroege ochtend puur warmte uit de buffer haalt en pas later op de dag je warmtepomp vrijgeeft komt het rendement van de warmtepomp iets beter uit. Het COP zegt niet alles, de juiste inzet en temperatuur bepaald het uiteindelijke rendement en dus ook je werkelijke kosten.

  Met vriendelijke groet,

  Gert Jan

  • Henk Schoorl schreef:

   Ik heb een 2 Pelletkachels, één midden in de huiskamer, aangesloten op de vloerverwarming- en één in de serre -als wij daar zitten.
   De serre gebruik ik ook als warmte buffer, daar deze vaak – met een beetje zon- 35 graden is.
   Uiteraard zijn dan beide kachels uit.
   Daar ik de Pelletkachels makkelijker kan manipuleren en ze alleen gebruik waar warmte nodig is, heb ik – met de mega isolatie- 70 % besparing op mijn energie.
   De HR ketel zet ik bij grote noodzaak bij.

 5. Adriaan Keij schreef:

  “Ook werd er door de onderzoekers gekeken naar het jaar 2050. Dan loopt het aantal bioketels in woningen op tot 100.000 in het ‘ongunstige’ scenario, tot wel 600.000 stuks in het gunstigste scenario.” Ik zie het andersom: hoe MINDER “bioketels” (en houtkachels etc), hoe beter. Het (kleinschalig) verbranden van wat-dan-ook betekent een enorme milieuvervuiling, want wat komt er uit de schoorsteen? Dáár gaat het om, ook in het buitengebied. Je zult maar naast zo’n bioketel-schoorsteen wonen en de wind waait jouw (slaap)kamer in. VERBIEDEN die stookinstallaties, ALLES wat meer dan waterdamp uitstoot: WEG ER MEE!

 6. Henk Schoorl schreef:

  Ik heb een 2 Pelletkachels, één midden in de huiskamer, aangesloten op de vloerverwarming- en één in de serre -als wij daar zitten.
  De serre gebruik ik ook als warmte buffer, daar deze vaak – met een beetje zon- 35 graden is.
  Uiteraard zijn dan beide kachels uit.
  Daar ik de Pelletkachels makkelijker kan manipuleren en ze alleen gebruik waar warmte nodig is, heb ik – met de mega isolatie- 70 % besparing op mijn energie.
  De HR ketel zet ik bij grote noodzaak bij.

 7. G. Nentjes schreef:

  Ik heb al 11 jaar een warmtepomp. Gebruik 35000 kWh maandkosten € 625,00
  Gewoon duur. Daarvoor 20 jaar houtkachel, allen de aanschaf veel goedkoper dan warmtepomp gebruik kosten niets.

 8. Reinoud schreef:

  Pellet kachel, HR ketel of Warmtepomp, allen fossiel en niet zo efficiënt als je bedenkt dat gas centrales slechts 40% tot 60% van de thermische energie in stroom omzetten. Windparken en zonnepanelen ten spijt, want die gas centrales moeten continue stroom blijven leveren wil de stabiliteit van het netwerk gewaarborgd zijn…Er gaat dus hoe dan ook veel, heel veel energie en rendement verloren.

  Bij nucleair is dat echter anders…1 kg thorium bevat 30.000.000 keer! zoveel thermische energie als 1 kg kolen. Game changer dus. Vanwege de enorme toename aan fluctuerende windenergie in Duitsland en het sluiten van de kerncentrales door deze te verruilen voor bruinkoolcentrales (en ook houtkachels in de buitengebieden), loopt Nederland vóór op vermindering CO2 uitstoot….Door onze gascentrales en hypermoderne kolencentrales, die middels kolenvergassing alle CO2 kunnen afvangen, terug in de grond stoppen en het gasnetwerk voorbereiden en omzetten in een waterstof netwerk met enkel waterdamp als uitstoot….

  Zouden wij inherent veilige en nagenoeg kernafval vrije Thorium kerncentrales bijbouwen, dan produceerden we oneindig goedkope hoeveelheden waterstof. Wanneer de waterstof economie een feit is, ws tegen 2050, dan zal de samenleving pas écht duurzaam zijn en het de ongelijkheid tussen ’s mensen hun consumptie gedrag nivelleren. MAW er spelen geen kwesties meer van betaalbaar of niet; gezondheids zorg, pensioendebatten, bankencrises, geldtekort voor leraren, politie of verplegend personeel etc. Het is een paradigma verandering waarbij economische groei niet meer ten koste zal gaan van het milieu, het klimaat of sociaal/maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 9. Desmyter Patrick schreef:

  Merkwaardige warmtepomp van 35000kWh verbruik, op jaarbasis, en enorm hoge maandlasten van 625€. dat zou dan 35000kWh elektriciteit*0.21€/kWh= 7350€ jaarlasten/12maanden= 612€ maandlasten zijn. bij een COP van 4 is hier dus wel 35000*4= 140000kWh warmte geproduceerd, dit is voldoende om 10 normale woningen het hele jaar op te warmen. Er zijn verschillende mogelijkheden: Ofwel woont deze man in een kasteel zonder isolatie en voorzien van hoge temperatuur radiatoren. Ofwel is deze warmtepomp defect en draait hij continu op het elektrisch noodelement. Dan nog is het verbruik 2 keer teveel. Ofwel staan de vensters het hele jaar door continu open.
  Dit kan gewoon niet, indien de WP 35000 kWh verbruikt op een normaal stookseizoen van 200 dagen, dan is dat 35000Wh/2400 draaiuren=14.58kW elektrisch, het warmtepompvermogen thermisch bij een COP van 4 is dan 58kW, Een beetje rekenen maakt hier duidelijk dat de cijfers niet kloppen.
  Gratis hout bestaat ook niet, net zomin als het werk om hout te kappen, stapelen, drogen, transporteren, en het onderhoud van de houtbrander gratis zou zijn.
  Zelfs indien u een grote tuin heeft en dus zelf afvalhout heeft, lijkt een verwarmingsbehoefte van 140000kWh te leiden naar zeer veel kubieke meters hout, dat word een dagtaak, bovendien zal er een houtbrander van meer dan 100kW nodig zijn die elk jaar onderhouden moet worden, en om dan van de CO2 uitstoot nog maar te zwijgen.
  De warmtepomp is op alle gebied beter, uiteraard dient uw installatie technisch in orde te zijn en dient de gebruiker ook regelmatig te controleren of alles wel presteert zoals het bedoeld is.

 10. Gert Jan schreef:

  Interessant om te zien dat de warmtepomp volgens velen de oplossing is. Als maar genoeg mensen het roepen zal het wel waar zijn…

  Ja ik vind het mooie apparaten, in 2007 de eerste al geplaatst. (Alpha Inotec) Super leuk om te doen, maar de klant moet wel genoeg geld hebben want je moet de hele installatie er op afstemmen. Het zelfde geldt voor pelletketels, mooie dingen als je maar de juiste (ver)koopt.

  Paar puntjes en gespreksonderwerpen waar gemiddeld genomen vanuit commercieel oogpunt niet over gepraat wordt:
  – Wat is er schoon aan een warmtepomp? [1]
  – Wanneer ben je de warmtepomp het meest nodig? [2]
  – Is er in die bewuste periode een overdaad aan schone energie? [3]
  – Wat doen we met lekkende apparaten? (zeker als Zuid Europese rotzooit geïmporteerd wordt..) [4]
  – Wie controleert de units op lekdichtheid? [5]
  – Is er voldoende stroom, is de netkabel dik genoeg?

  Paar antwoorden zoals ik het zie:
  1 geen idee, het koudemiddel is erg slecht voor ons milieu, de oorkomst van de stroom bepaald de uitkomst van schoonheid brandstof.
  2 in de winter
  3 in Nederland?? Misschien dan toch maar importeren, de zon is bij ons dan niet zo sterk
  4 Ja, net als al die auto airco’s die om de 5 jaar bijgevuld worden omdat ze leeg zijn…, kan ook dit soort toestellen lekken. R407C is niet het lekkerste goedje met een GWP van 1774. Nu is de kans op lekkage wel een stuk kleiner in deze units, ga maar voor het gemak van 10—15 jaar uit. Behalve bij luchtwarmtepompen in het kustgebied, daar kan het probleem wel spontaan eerder ontstaan, of je moet ze coaten en dit onderhouden.. *
  5 We hebben in Nederland niet voldoende F-gassen monteurs dus dit zal ook niet direct opgepakt kunnen worden. Een goede loodgieter is al een dingetje toch?

  6 Dat wordt een puntje met de stroom. Naast warmtepompen, zijn er nu ook laadpalen die overal geplaatst worden voor de elektrische auto’s. In Amsterdam en andere grote steden steeds meer een punt van aandacht. Dus ja, laadpalen, warmtepompen, all electric. Heel mooie gedachte maar niet echt heel realistisch is mijn mening. Er moet een gezonde mix zijn in opwekkers, dus niet op 1 paard gokken maar op het vierspan voor de koets..
  De noodzakelijke verzwaring van het net uiteindelijk, zal weer veel duurder worden dan begroot (niet alleen door krapte van vakmensen in de markt). De netbeheerder zal ook zeker geen verlies willen draaien.
  De overheid wil aan het eind van de som wel gelijke belastinginkomsten, uit gas of stroom maakt dan niet uit.. In Vlaanderen heffen ze al belasting op de pv zonnestroominstallaties, niet dom toch die Belgen? https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/tech-tips-voor-de-installatie/dimensioneren-van-een-zonnestroominstallatie.html
  De bedragen zijn daar niet mals, circa 100 euro per jaar per kW opgesteld vermogen… Met mijn 6 paneeltjes zou ik dus per jaar al 150 euro kwijt zijn. Gelukkig woon ik in Nederland.

  * Toelichting:
  1 kg R407C is gelijk aan 1,774ton CO2.. (in onze warmtepomp wasdroger die ik vandaag weer eens moest repareren (Bosch met zelf cleaning condensor, je moet het zelf doen bedoelen ze) zit 430gram van dit spul, een wamtepomp of airco heeft vaak ietsje meer inhoud)
  De zakelijke markt is bij koelinstallaties verplicht lekdichtheid jaarlijks te controleren, ook bij installaties met een kleine inhoud van dit type koudemiddelen. Maar particulier ligt dit natuurlijk weer even anders in Nederland.
  Zijn er voor die mooie warmtepompen oplossingen met (milieu) vriendelijke koudemiddelen? Ja natuurlijk, maar is wel een vaak een klein nadeel, iets lastiger proces, vooral de hoge werkdrukken en lage rendementen zijn redenen dat het nog niet erg hard loopt. Maar een lager rendement is met een vriendelijker middel niet erg toch? Maar wij willen nu eenmaal die hoge COP zien, en dat is een gedachte kwestie. (mindset) In de energieprestatie berekeningen komen dit soort apparaten met een hoog rendement nu eenmaal goed uit. Theorie dus…, en commercieel zeer effectief.
  Gelukkig worden al de milieu onvriendelijke F-gassen die nu nog breed ingezet worden in o.a. onze warmtepompen uitgefaseerd door de overheid, net als de R11 en R22 van vroeger. Kijk maar eens op de site van een toonaangevend installatie bedrijf op het gebied van koeling. https://uitfaseren.engie-services.nl/de-consequenties/installaties-met-r134a-r407-en-r410.html

  Wat is het nadeel van (milieu)vriendelijke koudemiddelen? Ze kunnen soms branden (propaan) of zijn giftig (Amoniak). Een heel mooi koudemiddel is Kooldioxide, beter bekend als CO2. (wat moesten wij ook al weer minder uitstoten?)
  De natuurlijke koudemiddelen die ik ken:
  • Ammoniak (NH3): giftig
  • Kooldioxide (CO2): verstikkend en zeer hoge druk in de installatie
  • Koolwaterstoffen (o.a. Propaan en Isobutaan): brandbaar en explosief
  Mercedes heeft in de duurdere auto’s sinds 2017, CO2 als natuurlijk koudemiddel in de airco. Het kan dus. Maar de hoge werkdruk vraagt een beter ontwerp als wat er standaard in auto’s toegepast wordt dus de algehele uitrol naar de gewone merken zal nog wel even duren.
  In de koeltechniek wordt tegenwoordig CO2 en Ammoniak al veelvuldig toegepast. Warmtepompen bij mijn weten nog minimaal. Het is denk ik een kwestie van tijd. Maar nu is de warmtepomp niet schoon te noemen.

  Dus mijn vraag, wat is er dan tegen de biomassaketels en gasketels?
  Gasketels kunnen volgens mij prima over op waterstof, al zou het misschien een mix zijn van waterstof en aardgas, prima toch? (Remeha heeft er al één!)

  Houtketels, gewoon Oostenrijkse kwaliteit kopen en je niet laten naaien door een Italiaan of Tsjech. De emissie eisen moeten gehaald worden en dat red je alleen met deugdelijke ketels die ook nog eens goed afgesteld en onderhouden zijn. En de rookgasafvoer, gewoon volgens de regels een meter boven de nok, geen ruzie met buren en je voldoet aan de norm.
  Droge brandstof, ook zo’n dingetje. Maar dat is voornamelijk bij houtsnippers en stukhout, gewoon je verstand hierin gebruiken.

  Het is geen kachel. In de woonwijk heb je voornamelijk last van echte kachels en in de zomer die mooie rookovens en bbq’s. Ook mensen met dat rookgaspijpje uit de gevel moeten aangepakt worden, lekker goedkoop maar mag het??, nee dat mag niet.)
  Ik heb bij sommige mensen het idee dat alles wat brand als kachel wordt gezien, en ja daar heb je vaak echt last van. Bij ons is deze winter de stekker van de ventilatie box er uit gegaan, dank u buurt.., Maar dit betrof echte kachels met wisselend hout…

  Subsidie op die dingen? Ja, die zit er op, is dit jaar al teruggeschroefd. Ook wel terecht denk ik. Ik denk dat ze dat subsidiebeleid anders moeten doen. Of gewoon niet doen, en bij die andere dingen als warmtepomp ed ook niet….
  Of subsidie beleid slim aanpassen, warmtepompen uitsluitend met natuurlijke koudemiddelen en ketels alleen in HR.

  De grootste massa van die ketels die verkocht wordt zit ergens tussen de 10 en 30kW. Als nu de eis gesteld wordt dat alleen condenserende HR biomassa ketels (met pellet of snipper van de juiste kwaliteit en samenstelling) t/m 60kW subsidie kunnen krijgen schakel je alle zwakke schakels op dit moment direct uit, in het grootste markt segment.
  Er zijn dan maar 2 fabrikanten op dit moment over die het echt waar kunnen maken. (Herz en ÖkoFEN) En die komen toevallig uit Oostenrijk.. De goede spelers welke nu geen HR hebben zijn echt wel in staat om ook die slag te slaan, en dan ziet het beeld rondom de pellet ketel er een stuk beter uit toch?

  Conclusie:
  – Warmtepomp met natuurlijke middelen toepassen
  – Pellet / biomassa ketels in HR uitvoering
  – Gasketels laten hangen, en wachten op waterstof (kan snel gaan)
  – Dat leuke apparaatje van Flamco eens bekijken, beter dan een accu en wel warm tapwater! https://www.installatie.nl/nieuws/compacte-pcm-batterij-op-markt/

  En misschien een opslag systeem voor stroom die geen rare metalen gebruikt, is wel mogelijk, heb er over gelezen en ken ook nog iemand die dit doet.. (Marnix ten Kortenaar, dr Ten, zoutwater batterij, en https://www.photovoltaik.eu/Archiv/Heftarchiv/article-597112-110453/strom-bunkern-mit-luft-und-oel-.html )

  • Jan Gert schreef:

   Zo zo, u heeft zeker aandelen in Ökofen en/of Herz? Wat te doen met warmtevragers die een hoge stooklijn nodig hebben?

   Een condenserende (hout)ketel is niet altijd de meest ideale oplossing. Op papier een voortreffelijk rendement, in de praktijk is dit meestal veel anders. Heeft u ooit wel eens een condenserende houtketel van 5 jaar oud gezien met rvs-wisselaar die gestookt werd op iets slechtere pellets? De tranen zullen u in de ogen springen…

 11. Gert Jan schreef:

  hoi Jan Gert,

  Haha, dat geloof ik graag. Ik heb ook traditionele ketels op slechte brandstof gezien, dan gaat helaas alles kapot…. Dan maakt het ook niet meer uit of je een oostblok keteltje koopt of een Froling/Herz/Ökofen.

  EN-plus A1, niet voor niets een keurmerk en voorgeschreven door de fabrikanten?

  Onbekende brandstof betekend vaak lijmresten of andere reststoffen wat gewoon netjes op de vuilstort hoort. Maar nu is zelfs dit voor slimme handelaren geld waard, dus nee geen aandeel maar genoeg gedoe gezien, kwaliteit kost nu eenmaal geld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.