
Gasdistributieleidingen van gietijzer en asbestcement moeten vaker geïnspecteerd en sneller preventief vervangen worden.
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM), verantwoordelijk voor het gasdistributienetwerk in Nederland, dringt hierop aan, na onderzoek van een gasexplosie in Den Haag. Op 27 januari vond een ernstige gasexplosie plaats in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag waardoor drie appartementen onherstelbaar beschadigd zijn geraakt. De oorzaak hiervan lag in een scheur in een gietijzeren hoofddistributieleiding. Zwakke oude gasleidingen kunnen beschadigd raken bij bouwwerkzaamheden of bij trilling door bijvoorbeeld intensief verkeer.
In het verleden zijn grijs gietijzeren leidingen veel toegepast als hoofdleidingen in het gasdistributienet. Dit gebeurt nu niet meer. In de loop der jaren zijn meer moderne materialen (kunststof) beschikbaar gekomen en die worden nu gebruikt voor de aanleg en vervanging van gasleidingen.
Nog meer dan helft niet vervangen
SODM heeft netbeheerders gevraagd de vervangingsprogramma’s te versnellen, zodat binnen 17 jaar het resterende deel van 3800 kilometer aan verouderde gasleidingen vervangen is. Ter illustratie: in 2008 lag er nog 8600 kilometer aan gietijzeren en asbesthoudend cement leidingwerk. De netbeheerders, waaronder Stedin, Liander en Enexis hebben programma’s om risicovolle distributieleidingen te vervangen. Enexis wil alle leidingen in 2024 hebben vervangen. Liander neemt tot 2039 de tijd om dit te realiseren. Beide netbeheerders hebben al wel meer leidingen verwijderd dan Stedin. Van die laatste netbeheerder is nog 53% van de oude leidingen niet vervangen.
Versnellen
Ook wil SODM dat netbeheerders de gietijzeren gasleidingen in dichtbevolkt gebied vaker, bij voorkeur jaarlijks te inspecteren op lekkages en de communicatie naar de bewoners te intensiveren. De netbeheerders hebben nu aangegeven beide, de versnelling en de frequentere controle, uit te gaan voeren.
Informatie risicogebieden
De betrokken netbeheerders gaan op hun eigen websites informatie publiceren over de gebieden met verouderde leidingen. Hierin is ook te zien wanneer eventuele werkzaamheden zijn gepland. De onderzoeken en aanbevelingen van het Staatstoezicht op de Mijnen en Kiwa over de gasexplosie in Den Haag zijn hier te downloaden.