
De compacte thermische batterij van Flamco is op de markt en beschikbaar. Het vierkante voorraadvat met fase overgangmaterialen (PCM) was op de vakbeurs Energie nog niet live te aanschouwen, maar heeft op de ISH haar échte vuurdoop.
Met de thermische batterij voor tapwater kan vanuit de keukenkast genoeg tapwater voor een compleet gezin geleverd worden. Er lopen al meerdere pilots met de techniek en zijn al de nodige projecten in de pen, zo laat Flamco weten aan Installatie.nl. De techniek mikt vooral op de corporatie en projectenmarkt, nieuwbouw en renovatie, maar is ook toepasbaar voor individuele huishoudens.
Zouten in plaats van water
De FlexTherm Eco is een innovatieve ‘boiler’ die geen gebruik maakt van water als opslagmedium, maar anorganisch zout als PCM. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een een tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan met water gevulde wisselaars, die tapwater leveren. De middelste van de drie versies van de batterij kan hiermee 12,5 liter warm water per minuut leveren. Dat is vergelijkbaar met een CW5 toestel. In totaal kan de 6E-versie 170 liter warm water leveren, genoeg voor een gemiddeld gezin. De eerste concepten waren afgelopen jaar al op de Nederlandse vakbeurzen te zien. Op de ISH krijgt de vinding van Flamco haar internationale introductie.
Drie modellen

De thermische batterij voor tapwater komt in drie modellen: de 3E, de 6E en de 9E; alle drie met CW5 vermogen, maar dus met verschillende opslagcapaciteiten. Grote voordeel ten opzichte van traditionele buffervaten is het formaat. De vierkante FlexTherm Eco (6E: 37x57x65 cm) past in een keukenkastje, en hoeft niet per sé op zolder te worden geplaatst. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water en een 230V elektra-aansluiting.
Overschot zonnestroom

De thermische batterij, zoals Flamco de zoutboiler noemt, is met name interessant voor projecten waarbij een overschot aan duurzaam opgewekte zonnestroom moet worden opgeslagen. Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zouden veel zonnestroominstallaties hun voordeel verliezen omdat de energie niet opgeslagen of teruggeleverd kan worden. Door het vat met een warmtepomp te combineren, kan deze enkel worden ingezet voor ruimteverwarming, en dat komt het rendement ten goede. Het vat kan, net als andere slimme boilers, straks ook slim gebruik maken van fluctuerende energietarieven. Flamco werkt nog aan een regeling hiervoor.
Flamco mikt zowel op nieuwbouw als renovatie, waarbij de focus op de projectenmarkt ligt. Zo is er veel belangstelling vanuit woningbouwcorporaties en ontwikkelaars. De toestellen kunnen ook geschakeld kunnen worden, zodat nog grotere tapwatercapaciteiten kunnen worden geleverd. Omdat het apparaat PCM’s bevat komt het in aanmerking voor de energie investeringsaftrek (EIA).
Prijs
De FlexTherm Eco heeft onlangs de Best Innovation Award 2019 gewonnen. De jury noemt het toestel niet alleen zeer innovatief maar ook ultracompact en met ontwikkelingspotentieel voor de toekomst. De nieuwe branche-onderscheiding is vorig jaar ingesteld om oplossingen die de energietransitie vergt te stimuleren.
Lees hier een artikel uit Installatie en Sanitair over de innovatie.
Wat jammer dat deze geheel op elektriciteit werkt met een COP van 1. Iedere warmtepompboiler is minimaal 2,5 keer zuiniger. Hoe kan er een EIA gegeven worden voor zo een inefficiënt product, dit gebruikt net zo veel als een electrische boiler uit 1950. Een warmtepompboiler voorzien van PCM lijkt mij veel logischer.
Je vergeet een paar belangrijke dingen De Flamco flextherm is in 2,5 uur opgeladen dus vraagt via de zonnecellen maar 2,5 uur stroom.. Als je een zonnecellen omvormer hebt met boilerfunctie dan kun je hem 100% alleen maar opladen als de zon schijnt De E9 kan warmte bufferen voor 4 a 5 douche beurten dus als de zon even niet schijnt geen probleem. Verder zijn de afmetingen erg klein Apparaat maakt geen geluid en heeft geen onderhoud nodig en kan door zijn kleine afmetingen overal geplaatst worden. Een warmtepompboiler als je die naar een hogere temp brengt gaat zijn COP ook drastisch omlaag. Verder berust het principe op vloeibaar zout dat terug kristalliseert. En door de hoge piek temp van max 70 gr C tijdens het opladen nooit geen last van legionella. En is daarbij ook nog eens een doorstroomapparaat Dat alles zet maar eens af tegen een warmtepompboiler. Ik gebruik hem nu bijna een jaar en ik heb hem maar 5 keer extra via het vaste stroomnet moeten voeden van stroom omdat er niet voldoende zon was een paar weken achter elkaar afgelopen winter. Kosten t 28oo W x 2,5 uur a 0.22 euro per Kw =1.54 euro x 5 =7.7 euro Dat is wat voor ons 2personen huishouden de warmwatervoorziening gekost heeft per jaar En bedenk die onderhoudskosten van de warmtepompboiler heb ik niet Deze Flamco Flextherm heeft nul je hoort het goed nul onderhoud nodig. En het belangrijkste als je met een paar mensen gedoucht hebt en je hebt een 300 liter boiler dan duurt het langer dan 2,5 uur uur om hem weer op te laden. Deze Flamco Flextherm E9 levert 300 liter water en is in 2.5 uur opgeladen tot weer helemaal vol en veeeeeel kleiner
En dat verantwoord die 2800 Euro duurder dan een grote boiler van 80 liter voor slechts 200 Euro?
Nee, opslag in de zomer voor verwarming in de winter, prima, maar er mee douchen, 0,0 voordelen als je een boiler neemt die genoeg liters heeft voor een heel gezin (80 liter is vaak al genoeg).
De stilstand verliezen van A+ voor deze unit zijn niet te vergelijken met die van een elektrische boiler uit 1950.
Daarnaast is het doel van dit apparaat het bufferen van (duurzame) energie in compacte vorm voor later gebruik.
Er is geen enkel apparaat op de markt dat dat zo compact en efficiënt kan als deze thermische batterij.
Een boiler doet dat toch ook allemaal en ook met een COP van 1!
Een boiler met energielabel 1 heeft iets meer verlies, maar dan praat je over Euros tot maximaal tientjes per jaar.
Een boiler slaat ook energie op voor later, douchen kan je ook gewoon een week later met ook een klein beetje verlies.
Voordeel:
boiler met energielabel B = nog geen 200 Euro
dit apparaat = 1000den Euro’s (minimaal 3000)!!!
Of te wel, 2800 Euro verschil, daar kan je héél lang mee douchen!
Ik denk dat de meeste batterijen compacter zijn. Efficiënter misschien niet maar wel veel breder inzetbaar. Prijs verschil zal de doorslag geven. Wat kost ie? Hoeveel Kw praten we over?
Je vergeet nu even de levensduur van de pcm boiler en het milieueffect van een niet recyclebare traditionele batterij
@Nico: Meer dan 3000 Euro!!! En dat bij een SCOP van 1, dus totaal niet interessant!
@Pool: batterijen zijn tegenwoordig recyclebaar en daar hebben ze het hier tevens niet over, het gaat om warmte opslag, geen stroomopslag! Zelfs dan is een elektrische boiler veel goedkoper en net zo efficiënt met slechts een heel klein beetje meer warmte verlies dat verwaarloosbaar is bij het prijsverschil van minimaal 2800 Euro!
Zonde om deze compacte warmte-accu te voeden met zonnestroom. De energie-opbrengst van een zonnecollector is per m2 4 a 5 maal zo hoog als een PV-paneel! Dus je gaat bij verwarmen met een PV-paneel waardevolle en met hoge kosten gewonnen elektrische energie met een COP van slechts 1,0 omzetten in warmte, terwijl je per m2 zonnecollector per m2 veel meer warmte in één keer in de juiste vorm kan winnen… Dus gebruik deze PCM-batterij uitsluitend als een compacte opslagtank van warmte.
Leverancier: promoot deze toepassing a.u.b. niet in uw benaming en commerciële uitingen van dit product!
De opbrengst van een zonnecollector is inderdaad hoger dan van een PV-paneel, maar als je alleen PV hebt, kun je in deze ‘warmte accu’ compact bufferen voor later gebruik, helemaal als de salderingsregeling er niet meer is.
Door de dubbele warmtewisselaar kun je het apparaat ook ‘opladen’ via een zonnecollector (met gebruik mengventiel, etc.).
Op dit moment is hij leverbaar in een 3, 6 en 9kW uitvoering, schakelbaar indien meer vermogen nodig is.
Hij is beschikbaar via de groothandel, daar zijn dan ook de prijzen te verkrijgen.
Eens dat CPC vacuümbuis collectoren meer dan 700kwh/m2 kunnen leveren en daardoor ruim 4x meer energie van je dak kunnen halen. Dit type zonnecollector heeft een COP van 98 ! Samen met deze ultra compacte opslag wordt kunnen bestaande woningen vanaf maart tot aan half november voorzien worden van warm tapwater en bij goede kierdichte geïsoleerde woningen zelfs van warmte.
Groot nadeel van de zonnecollectorboiler is dat wanneer in de zomer de boiler heet genoeg is deze niets meer doet. Hij schakelt automatisch uit wanner de boiler op temp is Hij neemt plaats in op je dak maar levert geen energie meer. Jammer toch. Terwijl als je de Flextherm oplaad via elektrische zonnecellen en volledig is opgeladen na 2.5 uur die elektrische zonnecel de rest van de dag op je dak nog volop energie levert als de zon schijnt en je flextherm opgeladen is. Dat is echt het grote verschil waarom ik niet voor een zonneboiler gekozen heb op mijn dak. De rest van de dag kan dan die energie voor andere dingen gebruikt worden zoals je elektrische auto opladen. Zonneboilers zijn erg toepasbaar wanneer ze de hele dag hun warmte kwijt kunnen bv als je een groot zwembad hebt
Daar komt nog bij dat de afmetingen van een zonneboiler veel ruimte inneemt de E9 Flextherm (kan 300 l warm water leveren) vergelijk die maar eens met een ketel water van 300 l En let op die weegt dan meer dan 300 kg Het gaat erom dat je naar het geheel kijkt en niet focust op een aspect.
Dat vind ik nog eens een goede redenatie; ondanks dat het dan een COP1 is. Maar zou het dan niet verstandiger zijn op de Flamco op te laden via een Warmtepomp zoals bij een warmtepomp boiler en dat alleen doen als de zonnepanelen stroom leveren?
Ga je van COP1 naar COP3 (of 4?)
Kan de Flamco eigenlijk wel anders opgeladen worden dan stroom?
weet je wat een warmtepompkost ?
Ha Ton, weet je wat die Flamco kost?
De E9 dus waar je 300 l warm water uit kan tappen kost 3400 euro. deze buffert dus makkelijk 4 a 5 douche beurten Douche verbruikt normaal 7a 8 l liter per min 300: 7 is 42 min douchen ca 8 a 10 min per douche dus 4 a 5 douchbeurten Flextherm is stil en klein (dus makkelijk te installeren en geen herrie buiten)
Kan bijna niets aan kapot en is duurzaam. In de zomer heb je toch altijd over aan zonnen energie. Dus daarom geen gas verbruik voor douchen of bad in de zomermaanden van mei tot en met september 0 m3 gas op de meter. Heb je de ruimte niet om die te plaatsen dan kun je ook de E3 al nemen past in keukenblok kastje. kosten 2800 euro
Voor warmtepomp ben je vlug met installatiekosten 8000 euro kwijt De installatie van Flextherm is vrij simpel nodig waterleiding aansluiting en electra 220 is 2800 W deze aansluiting zit vaak al in keukenblok (wel apart afzekeren natuurlijk)
Ik heb de E9 nu een jaar in gebruik en ik sta versteld hoe vlug deze weer opgeladen is. Ik heb hem ondanks dat de saldering nog geld wel ook al aangesloten op de boilerfunctie via de omvormer van de zonnecellen Dus de flextherm laad alleen maar op als de zon schijnt. In de maanden dec en jan komt het soms voor dat je hem moet overbruggen door te voeden met het vaste net als de zon gedurende een langere periode niet schijnt. Ligt natuurlijk ook aan de gezinssamenstelling en het aantal zonnecellen dat je hebt. Over een paar jaar komen er stillere warmtepompen op de markt en dan zou dat ideaal zijn in combinatie met deze flextherm. Nu vind ik dat ze nog te veel herrie maken. Want ik weet niet of je het weet maar je kunt de flextherm ook parallel voeden met warm water van bv de warmtepomp zonder de watertemp te hoeven verhogen voor douchwater Daardoor werkt de warmtepomp veel efficiënter als je het water op 25 a 30 gr C kan laten staan Want je weet het verhogen van de watertemp van de warmtepomp is funest voor het rendement, Interessant allemaal vind ik.
Ik bedoelde een warmtepomp boiler, die zijn er al voor minder dan 2000 euro en daarmee is je rendement wel hoger
Zie bv https://promths.eu/warmtepomp-boiler-zeus/
Ik zie nu dat de E9 versie ongeveer 170 kilo weegt
Hoe krijg je dat naar de eerste etage?
Vergelijk dan eens de afmetingen
en de tijd dat de ketel van 300 liter weer op temp is
dan snap je waarom de keuze snel is gemaakt
En onder de -3gr C zakt het rendement .
als je van een vat van 300 liter begint te tappen en koud water wordt bijgevuld dan zakt de gemiddelde tapwater temp van het water
Bij de Flextherm is dit een doorstroomsysteem (doordoor nauwelijks kans op legionella) en is de temp vrij constant of je nu 100 liter tapt of 300l
Het kristalliseren van de zoutoplossing is namelijk een vrij constant proces.
Via een 3 wiel steekwagentje is dat makkelijk te doen op een trap anders huur even een kraantje. (zijn niet zo duur tegenwoordig als je dat met de verhuurder afspreekt wat hem het beste uit komt qua timing dat ie net in de buurt is)
ik heb hem gewoon beneden staan Je breekt gewoon ergens in op een koude en warme waterleiding en 220 v stopcontact en klaar .
Eindelijk een bedrijf die de PCM technologie naar huis brengt.
Goed bezig Flamco.
Eens dat CPC vacuümbuis collectoren meer dan 700kwh/m2 kunnen leveren en daardoor ruim 4x meer energie van je dak kunnen halen dan 320 kW PV panelen. Dit type zonnecollector heeft een COP van 98 ! Tezamen met deze ultra compacte PCM-opslag van Flamco / Sunamp kunnen bestaande én nieuwbouwwoningen vanaf maart tot aan half november voorzien worden van warm tapwater en bij goede kierdichte isolatie zelfs van warmte!
Dit is gewoon een elektrische boiler. Alleen voor mensen die veel geld over hebben voor een kleine ruimtebesparing. En bij het verdwijnen van de salderingsregeling kan natuurlijk nog steeds worden teruggelevert, alleen krijg je er minder voor, maar waarschijnlijk nog altijd 10 cent.
Michiel, die vlieger gaat slecht voor een paar jaar op. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de saldering terug naar 0 cent wanneer er veel zonne-energie aanbod is. Worst case scenario: moeten betalen om tijdens piekuren je stroom op het energienet terug te mogen leveren.
Goedendag, ik denk ook aan zo’n zout boiler en daarop aangesloten tussen de 230 volt voeding een GPController, direkt op de elementen aangesloten, is slimme boiler controller die alle overschot aan energie van de zonnepanelen in de boiler stopt zonder onder drempel en daarna zijn er nog twee uitgangen om andere verbruikers op aan te sturen via het overschot zonnen energie. Is de beste manier na afschaffen saldering alle zelf opgewekte zonnen stroom op te gebruiken.
10 ct ?? afzetters !!
Ik ben me aan het orienteren voor zoiets… maar lees veel tegenstrijdige berichten.
Ik heb een 2 onder 1 kap in het buitengebied.. wil zonnepanelen hebben.. en zo zuinig mogelijk met gas.. al dan niet gasloos maar wil geen 30k neerleggen voor gasloos..
Wat zou een goede optie zijn?
Lijkt erop dat Flamco deze onder hun eigen label doorverkoopt
http://www.bublshop.co.uk/sunamp-heat-batteries-series-3/c326
https://www.sunamp.com/
Wij moeten binnenkort in ons dorp als eerste van het gas af. Dit Sunamp apparaat is voor ons een uitstekende oplossing, juist omdat we beschikken over PV. Met een meter met nachttarief kun je hem met goedkopere stroom opladen. Dat duurt ongeveer 2,5 uur. Je kunt kiezen voor een uitvoering voor warmwater, maar ook gecombineerd met C.V. Alleen is het jammer dat Flamco een beperkte keuze bied aan het model dat in Nederland leverbaar is. De uitvoering die ik zou kiezen is hier niet leverbaar…..
Beste Jilles ,
Je moet niets, is je eigen keuze . Tot 2050 is gas nog gegarandeerd en ik denk dat er binnen enkele jaren al veel voordeliger alternatieven mogelijk zijn .
Beste Jos. Aangezien wij in ons dorp veel vroeger van het gas af MOETEN, en wij als eerste zonder subsidie deze stap moeten nemen voor 2024, zijn wij genoodzaakt een keuze te maken uit de huidige technieken.
Stadsverwarming is voor mij geen goede keuze zolang het bedrijf in zwaar weer verkeerd, zowel in Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven. Er moeten bakken geld bij…. En bij wie komt dat vandaan….????? Juist….
Ik vind het een mooie mogelijkheid om het overschot aan zonnestroom op te slaan.
Ik mis de slimme en gefragmenteerde aansturing.
Bijvoorbeeld via Wi-Fi, Zigbee, Z-wave…..
En waarom alleen aan / uit?
Ik lever niet altijd 2800W terug. Er zijn ook dagen dat ik niet boven de 1.000W aan teruglevering kom.
Als de domotica geregeld is, wil ik er 1 kopen.
Nu is het nog een “dom” apparaat.
Ben het hier wel mee eens, we willen en moeten steeds vaker naar slimme aansturing zeker als de elektriciteitsprijs in de toekomst variabel gaat worden. Hoe combineer je dit met alle andere verbruikers in huis.
Stel je hebt een 11kw inductie kookplaat, de oven staat aan en de wasmachine draait (om nog maar niet over de cooker of de elektrische auto te binnen)
2800W is dus ongeveer 12A. Met een 3-fase 25A aansluiting wordt het dan al bijna billenknijpen, dus slimmem aansturing is echt noodzakelijk
Met de boilerfunctie van je omvormer kun je het niveau van leveren aan de flextherm zelf instellen Bv je hebt 2800 W nodig je installatie levert maar 1000W dan stel je de grens van laden op 1000W en de rest 1800 W pakt ie dan uit het vaste net erbij dit kun je via de app die hoort bij bv solar edge zelf instellen Dus er is meer mogelijk dan jij denkt Je kunt zelfd de dagen dat je wilt laden instellen en hoeveel dagen .
Ton, sluit je de output/heet water kant nog aan op de input van de CV ketel, voor het geval de boiler leeg is? Zodat dus de CV ketel de taak (eventueel in de winter) “bij een week geen zon” de tapwater functie over kan nemen?
Klopt heb ik wel gedaan. Dit is alleen maar interessant natuurlijk als die saldering niet meer gaat gelden. Ik heb de CV kachel voor warmwater afgelopen jaar maar 5 keer nodig gehad. Dit heb ik puur gedaan om uit te testen hoeveel gas me dat dan kost per jaar. Maar tot 2023 blijf ik natuurlijk op elektriciteit de Flextherm voeden. Nu heb ik wel 6.5 Mwh opbrengst per jaar van de zonnecellen moet ik er wel bij vertellen.
Waarom toch nog het gas omdat 1m2 gas 8 Kwh Electra is 1 m2 gas kost nu 99 cent 9kwh kost in dal 9×16 =1.44 dus dan is gas zeker als je al een gaskachel hebt nog altijd goedkoper.
Maar in de maanden april t/m september staat er bij mij 0 m3 gas verbruik op de rekening. De volgende stap zal denk ik voor mij zijn de stille hogerendements warmtepomp van TNO die volgend jaar in productie gaat zoals ze beloven. De kille avonden en de warme zwoele dagen en avonden heb ik opgelost met een Mitsubishi airco die erg stil is met 19 Dba in de laagste stand en kan verwarmen en koelen met een COP van 5.2 ook erg zuinig in gebruik. Door meerdere systemen te gebruiken heb ik geleerd kun je je behoefte veel beter aanpassen aan het moment dan dat je maar een systeem hebt is mijn ervaring. En de aanschaf valt tot nu toe ook reuze mee. voor airco 1500 euro en 800euro installatiekosten en de Flextherm E9 3400euro en 150 euro installatiekosten. Door nu later de warmtepomp enkel te gebruiken voor mijn vloerverwarming in hartje winter en tevens ook voor de comfort, want dat geld voor ons ook heel sterk, kan ik dan over enkele jaren volledig van het gas af. Of het moet zijn dat na een paar jaar de waterstofgas gemengd met aardgas een goedkopere alternatief is. Dat is even afwachten de komende 2 a 3 jaar. Het mooie is dat je op deze manier heel stapsgewijs op een acceptabele financiële manier je huis kan verduurzamen
Yep, gas is eigenlijk belachelijk goedkoop als je energie inhoud vergelijkt
Is dat van die TNO met gedroogd zout al definitief dat ie volgend jaar komt? Want daar ben ik ook in geïnteresseerd
Prima verhaal hier. Ik ben benieuwd of er ook nog ergens een installatiebedrijf (of energietransitie deskundige) in de regio Den Bosch is die over de Flextherm Eco kan adviseren vanuit diverse scenario’s en combi’s (Flextherm, warmtepomp, airco’s, zonnepanelen). Ik krijg namelijk sterk de indruk dat er nog weinig over de Flextherm bekend is bij bovengenoemden (en nagenoeg de rest van Nederland ;-)) en zich meer richten op de warmtepompen. Ik overweeg de aankoop van een Flextherm Eco voor zowel douchen als (vloer)verwarming al dan niet i.c.m. airco(‘s). Zonnepanelen (14 stuks, +/- 4,5 MW) hebben we al en kan ik nog uitbreiden. Als iemand een adviseur kent die denkt vanuit scenario’s dan verneem ik dat graag.
Ton, toch blijft het apparaat een “dom” apparaat.
Je redeneert uit je eigen situatie dat je een slimme omvormer hebt.
Mijn omvormers zijn van SMA uit 2013.
Tevens moet je kijken naar het totale verbruik in de woning.
Nu schakel jij de flextherm aan, terwijl je kookt op stroom vanuit het net.
Je moet redeneren vanuit de slimme meter, de P1 poort.
Vanuit die poort moet middels domotica het apparaat trapsgewijs aan te sturen zijn.
Als je kookt uitschakelen of reduceren.
Binnenkort heb ik een volledig elektrische auto.
Dan zullen bij mij nog grotere fluctuaties ontstaan.
Ook de auto stopt met laden, als er in de woning veel stroom nodig is.
Ik wil mij blijven bewegen binnen de grenzen van 3x 25Amp. aansluiting.
Ik blijf erbij dat er middels universele domotica de flextherm aan te sturen moet zijn.
Daarom denk ik aan bijvoorbeeld systemen als Z-wave of Zigbee.
En niet zoals bijna iedere installatie fabrikant zijn eigen systeem heeft.
Gelukkig kan ik met mijn Homey bruggen bouwen tussen al eilandjes, maar het blijft waardeloos.
Het wordt tijd dat de overheid ingrijpt, zoals ze dat bijvoorbeeld gedaan hebben met de USB stekkers van opladers.
En het grotere geheel: je denkt toch niet dat dat als einde werkdag iedereen zijn elektrische auto thuis kan opladen en elektrisch kan gaan koken.
Ik ben mede betrokken geweest bij de voorbereiding van een nieuwe woonwijk met 3700 appartementen. Daar zijn dit soort vraagstukken grote issues. Gelijktijdigheid is het grote probleem.
In de transitie gaan we van vraag gestuurd energiegebruik, naar aanbod gestuurd energieverbruik. In de winter gaat dat een groot probleem worden.
Meer licht nodig, elektrische auto’s minder bereik, meer stroom voor warmtepompen enz.
Gevonden op phase-change . com.: “In order for salt hydrates to be fully competitive as PCM materials, technical design, phase separation and cyclic stability must be mastered, along with the subcooling minimization. To avoid these issues researchers around the world studying salt hydrates as PCMs suggested and tried adding thickening and nucleating agents to avoid these problems resulting into minimizing or delaying the decomposition and supercooling problems but not totally eliminating them giving salt hydrates a shelf life of few thousand cycles at best or 3-5 years.”
Of te wel het idee is leuk, maar als deze dingen geen garantie van 25jaar hebben zijn het helaas weg-werp producten. En duur ook nog.
Dat klopt inderdaad en daarom zijn bij dit product zijn dan ook technieken toegepast die ervoor zorgen dat het zout minimaal 40.000 keer geladen en ontladen kan worden zonder last te hebben van bovengenoemde fenomenen. Dit resulteert dus in een zeer lange technische levensduur. Wat overigens los staat van garantie, hoewel deze met 5 en 10 jaar (na registratie) naar ons idee boven gemiddeld is.
Met de boilerfunctie van je omvormer kun je het niveau van leveren aan de flextherm zelf instellen Bv je hebt 2800 W nodig je installatie levert maar 1000W dan stel je de grens van laden op 1000W en de rest 1800 W pakt ie dan uit het vaste net erbij dit kun je via de app die hoort bij bv solar edge zelf instellen Dus er is meer mogelijk dan jij denkt Je kunt zelfd de dagen dat je wilt laden instellen en hoeveel dagen .
Ik weet niet hoeveel elementen er in zitten als het er twee zijn kan je ze ook nog in serie zetten dan is verbruik de helft en opladen 2 X zo lang, maar dat kan makkelijk op zonnige dag.
Excellent article.
Goedendag, ik denk ook aan zo’n zout boiler en daarop aangesloten tussen de 230 volt voeding een GPController, direkt op de elementen aangesloten, is slimme boiler controller die alle overschot aan energie van de zonnepanelen in de boiler stopt zonder onder drempel en daarna zijn er nog twee uitgangen om andere verbruikers op aan te sturen via het overschot zonnen energie. Is de beste manier na afschaffen saldering alle zelf opgewekte zonnen stroom op te gebruiken.
Het zelfverbruik van het toestel zou 27W zijn. Dat betekent ongeveer 20 kWh per maand verbruikt. Klopt dit?