fbpx
ISH 2019

Compacte PCM batterij op markt

17

De compacte thermische batterij van Flamco is op de markt en beschikbaar. Het vierkante voorraadvat met fase overgangmaterialen (PCM) was op de vakbeurs Energie nog niet live te aanschouwen, maar heeft op de ISH haar échte vuurdoop.

Met de thermische batterij voor tapwater kan vanuit de keukenkast genoeg tapwater voor een compleet gezin geleverd worden. Er lopen al meerdere pilots met de techniek en zijn al de nodige projecten in de pen, zo laat Flamco weten aan Installatie.nl. De techniek mikt vooral op de corporatie en projectenmarkt, nieuwbouw en renovatie, maar is ook toepasbaar voor individuele huishoudens.

Zouten in plaats van water

De FlexTherm Eco is een innovatieve ‘boiler’ die geen gebruik maakt van water als opslagmedium, maar anorganisch zout als PCM. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een een tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan met water gevulde wisselaars, die tapwater leveren. De middelste van de drie versies van de batterij kan hiermee 12,5 liter warm water per minuut leveren. Dat is vergelijkbaar met een CW5 toestel. In totaal kan de 6E-versie 170 liter warm water leveren, genoeg voor een gemiddeld gezin. De eerste concepten waren afgelopen jaar al op de Nederlandse vakbeurzen te zien. Op de ISH krijgt de vinding van Flamco haar internationale introductie.

Drie modellen

De thermische batterij voor tapwater komt in drie modellen: de 3E, de 6E en de 9E; alle drie met CW5 vermogen, maar dus met verschillende opslagcapaciteiten. Grote voordeel ten opzichte van traditionele buffervaten is het formaat. De vierkante FlexTherm Eco (6E: 37x57x65 cm) past in een keukenkastje, en hoeft niet per sé op zolder te worden geplaatst. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water en een 230V elektra-aansluiting.

Overschot zonnestroom

De thermische batterij, zoals Flamco de zoutboiler noemt, is met name interessant voor projecten waarbij een overschot aan duurzaam opgewekte zonnestroom moet worden opgeslagen. Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zouden veel zonnestroominstallaties hun voordeel verliezen omdat de energie niet opgeslagen of teruggeleverd kan worden. Door het vat met een warmtepomp te combineren, kan deze enkel worden ingezet voor ruimteverwarming, en dat komt het rendement ten goede. Het vat kan, net als andere slimme boilers, straks ook slim gebruik maken van fluctuerende energietarieven. Flamco werkt nog aan een regeling hiervoor.

Flamco mikt zowel op nieuwbouw als renovatie, waarbij de focus op de projectenmarkt ligt. Zo is er veel belangstelling vanuit woningbouwcorporaties en ontwikkelaars. De toestellen kunnen ook geschakeld kunnen worden, zodat nog grotere tapwatercapaciteiten kunnen worden geleverd. Omdat het apparaat PCM’s bevat komt het in aanmerking voor de energie investeringsaftrek (EIA).

Prijs

De FlexTherm Eco heeft onlangs de Best Innovation Award 2019 gewonnen. De jury noemt het toestel niet alleen zeer innovatief maar ook ultracompact en met ontwikkelingspotentieel voor de toekomst. De nieuwe branche-onderscheiding is vorig jaar ingesteld om oplossingen die de energietransitie vergt te stimuleren.

Lees hier een artikel uit Installatie en Sanitair over de innovatie.

17 reacties op “Compacte PCM batterij op markt

 1. VanZ schreef:

  Wat jammer dat deze geheel op elektriciteit werkt met een COP van 1. Iedere warmtepompboiler is minimaal 2,5 keer zuiniger. Hoe kan er een EIA gegeven worden voor zo een inefficiënt product, dit gebruikt net zo veel als een electrische boiler uit 1950. Een warmtepompboiler voorzien van PCM lijkt mij veel logischer.

 2. De stilstand verliezen van A+ voor deze unit zijn niet te vergelijken met die van een elektrische boiler uit 1950.
  Daarnaast is het doel van dit apparaat het bufferen van (duurzame) energie in compacte vorm voor later gebruik.
  Er is geen enkel apparaat op de markt dat dat zo compact en efficiënt kan als deze thermische batterij.

 3. Nico schreef:

  Ik denk dat de meeste batterijen compacter zijn. Efficiënter misschien niet maar wel veel breder inzetbaar. Prijs verschil zal de doorslag geven. Wat kost ie? Hoeveel Kw praten we over?

 4. Henk schreef:

  Zonde om deze compacte warmte-accu te voeden met zonnestroom. De energie-opbrengst van een zonnecollector is per m2 4 a 5 maal zo hoog als een PV-paneel! Dus je gaat bij verwarmen met een PV-paneel waardevolle en met hoge kosten gewonnen elektrische energie met een COP van slechts 1,0 omzetten in warmte, terwijl je per m2 zonnecollector per m2 veel meer warmte in één keer in de juiste vorm kan winnen… Dus gebruik deze PCM-batterij uitsluitend als een compacte opslagtank van warmte.
  Leverancier: promoot deze toepassing a.u.b. niet in uw benaming en commerciële uitingen van dit product!

  • Joost Veldhuizen (Flamco) schreef:

   De opbrengst van een zonnecollector is inderdaad hoger dan van een PV-paneel, maar als je alleen PV hebt, kun je in deze ‘warmte accu’ compact bufferen voor later gebruik, helemaal als de salderingsregeling er niet meer is.
   Door de dubbele warmtewisselaar kun je het apparaat ook ‘opladen’ via een zonnecollector (met gebruik mengventiel, etc.).

   Op dit moment is hij leverbaar in een 3, 6 en 9kW uitvoering, schakelbaar indien meer vermogen nodig is.
   Hij is beschikbaar via de groothandel, daar zijn dan ook de prijzen te verkrijgen.

  • Niek schreef:

   Eens dat CPC vacuümbuis collectoren meer dan 700kwh/m2 kunnen leveren en daardoor ruim 4x meer energie van je dak kunnen halen. Dit type zonnecollector heeft een COP van 98 ! Samen met deze ultra compacte opslag wordt kunnen bestaande woningen vanaf maart tot aan half november voorzien worden van warm tapwater en bij goede kierdichte geïsoleerde woningen zelfs van warmte.

 5. Herman schreef:

  Eindelijk een bedrijf die de PCM technologie naar huis brengt.
  Goed bezig Flamco.

 6. Niek schreef:

  Eens dat CPC vacuümbuis collectoren meer dan 700kwh/m2 kunnen leveren en daardoor ruim 4x meer energie van je dak kunnen halen dan 320 kW PV panelen. Dit type zonnecollector heeft een COP van 98 ! Tezamen met deze ultra compacte PCM-opslag van Flamco / Sunamp kunnen bestaande én nieuwbouwwoningen vanaf maart tot aan half november voorzien worden van warm tapwater en bij goede kierdichte isolatie zelfs van warmte!

 7. Michel Post schreef:

  Dit is gewoon een elektrische boiler. Alleen voor mensen die veel geld over hebben voor een kleine ruimtebesparing. En bij het verdwijnen van de salderingsregeling kan natuurlijk nog steeds worden teruggelevert, alleen krijg je er minder voor, maar waarschijnlijk nog altijd 10 cent.

  • Suzanne schreef:

   Michiel, die vlieger gaat slecht voor een paar jaar op. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de saldering terug naar 0 cent wanneer er veel zonne-energie aanbod is. Worst case scenario: moeten betalen om tijdens piekuren je stroom op het energienet terug te mogen leveren.

 8. e installateur schreef:

  10 ct ?? afzetters !!

 9. Stefan schreef:

  Ik ben me aan het orienteren voor zoiets… maar lees veel tegenstrijdige berichten.

  Ik heb een 2 onder 1 kap in het buitengebied.. wil zonnepanelen hebben.. en zo zuinig mogelijk met gas.. al dan niet gasloos maar wil geen 30k neerleggen voor gasloos..

  Wat zou een goede optie zijn?

 10. Patrick schreef:

  Lijkt erop dat Flamco deze onder hun eigen label doorverkoopt
  http://www.bublshop.co.uk/sunamp-heat-batteries-series-3/c326
  https://www.sunamp.com/

 11. Jilles Kozijn schreef:

  Wij moeten binnenkort in ons dorp als eerste van het gas af. Dit Sunamp apparaat is voor ons een uitstekende oplossing, juist omdat we beschikken over PV. Met een meter met nachttarief kun je hem met goedkopere stroom opladen. Dat duurt ongeveer 2,5 uur. Je kunt kiezen voor een uitvoering voor warmwater, maar ook gecombineerd met C.V. Alleen is het jammer dat Flamco een beperkte keuze bied aan het model dat in Nederland leverbaar is. De uitvoering die ik zou kiezen is hier niet leverbaar…..

  • jos schreef:

   Beste Jilles ,
   Je moet niets, is je eigen keuze . Tot 2050 is gas nog gegarandeerd en ik denk dat er binnen enkele jaren al veel voordeliger alternatieven mogelijk zijn .

   • Jilles Kozijn schreef:

    Beste Jos. Aangezien wij in ons dorp veel vroeger van het gas af MOETEN, en wij als eerste zonder subsidie deze stap moeten nemen voor 2024, zijn wij genoodzaakt een keuze te maken uit de huidige technieken.
    Stadsverwarming is voor mij geen goede keuze zolang het bedrijf in zwaar weer verkeerd, zowel in Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven. Er moeten bakken geld bij…. En bij wie komt dat vandaan….????? Juist….

 12. Arjen schreef:

  Ik vind het een mooie mogelijkheid om het overschot aan zonnestroom op te slaan.
  Ik mis de slimme en gefragmenteerde aansturing.
  Bijvoorbeeld via Wi-Fi, Zigbee, Z-wave…..
  En waarom alleen aan / uit?
  Ik lever niet altijd 2800W terug. Er zijn ook dagen dat ik niet boven de 1.000W aan teruglevering kom.
  Als de domotica geregeld is, wil ik er 1 kopen.
  Nu is het nog een “dom” apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.