fbpx
Nieuws

In een aantal eenvoudige stappen is direct uit te rekenen wat het aanleggen van een warmtepomp kost en hoeveel energie daarmee bespaard wordt. Die stappen legt Ingmar Tennekes uit in een populair webinar, dat inmiddels al honderden keren bekeken is.

In het webinar ‘Vuistregels voor het kiezen van de juiste warmtepomp’, een productie van Eisma Bouwmedia in samenwerking met Vaillant, wordt stap voor stap uitgelegd hoe je eenvoudig een accurate inschatting kunt maken van de kosten en opbrengsten van een hybride warmtesysteem of van een all-electric-systeem. Architecten, bouwbedrijven en installateurs komen die vraag namelijk steeds vaker tegen: mensen vragen zich af of een warmtepomp ook iets voor hun huis zou kunnen zijn.

Onderzoek

De formele weg is om een complete warmteverliesberekening van de woning te maken, onderzoek te doen naar het huidige gasverbruik en warmwatergebruik en op basis van die gegevens een bepaald systeem te adviseren, compleet met een doorrekening van hoeveel er op gasverbruik bespaard zal gaan worden.

Een dergelijke precieze berekening kost echter veel tijd en energie. Terwijl mensen in een offertestadium veel meer op zoek zijn naar een snel en accuraat antwoord op hun vraag. Het zou immers zonde zijn om al die moeite te doen voor een berekening die toch niet tot een opdracht zal leiden.

Vuistregels

Om aan die vraag tegemoet te komen verzamelde Vaillant een aantal vuistregels en kengetallen waarmee een zeer betrouwbare berekening gemaakt kan worden. Er komt uit of een hybride dan wel een all-electric-systeem voor deze specifieke woning geschikt is, welk vermogen de warmtepomp in dat geval moet leveren, wat zo’n warmtepomp kost, of er een zogenaamde bufferboiler nodig is en hoe groot die dan moet worden. Daarnaast zijn er kengetallen die helpen om de besparing en daarmee de terugverdientijd van de investering uit te rekenen.

Ingmar Tennekes legt de vuistregels en kengetallen in het webinar stap-voor-stap uit aan de hand van een powerpointpresentatie waarin alles helder staat opgeschreven. Het webinar werd op 29 november live bekeken door ruim 220 mensen, voornamelijk professionals uit de architecten-, installatie- en bouwadvieswereld. Daarna werd het webinar nog honderden keren bezocht door geïnteresseerden.

Terugkijken van dit webinar is nog steeds mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.