fbpx
Nieuws

Bestaande boilers ‘slim’ te maken

Elektrische boilers kunnen helpen om pieken van duurzame zonne- en windenergie op te vangen. Nu kan het dankzij een module ook bij bestaande vaatjes.

De SlimmeBoiler-module van Eneco komt binnenkort ook voor niet-klanten van de energieleverancier beschikbaar, en kan op verschillende types boilers worden toegepast. Inmiddels hebben 2000 huishoudens de module al geïnstalleerd.

Half miljoen huishoudens

Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben een elektrische boiler in huis die voor het warme water zorgt. In de meeste woningen warmt het water in de boilers ’s avonds laat op zodat er de volgende dag warm water is tot het boilervat leeg is. Dit kan slimmer en duurzamer.

Hoe werkt de module

Eneco ontwikkelde een apparaatje naast de boiler dat het water opwarmt op de momenten dat de energieleverancier een groot aanbod aan wind- of zonnestroom beschikbaar heeft. De module, die via een eigen simkaart in verbinding staat met Eneco, zorgt daardoor ook voor een meer efficiënte opwarming: de module houdt het boilervat continu in de gaten en warmt het water tussendoor op.

Schommelingen in aanbod

Evert Jan Althuis, innovatiemanager bij Eneco: “Ons elektriciteitsnet moet de komende jaren steeds meer schommelingen van zonne-en windenergie opvangen. Het net verzwaren is een kostbare optie, daarom kijken wij naar innovaties die vraag en aanbod op een slimme manier bij elkaar brengen. De grotere huishoudelijke stroomverbruikers zijn dan het meest interessant, want alle elektrische boilers bij elkaar gebruiken jaarlijks ongeveer evenveel stroom als 600 windmolens kunnen opwekken.”

Slimme boilers op de markt

Verschillende fabrikanten, zoals Inventum en Itho Daalderop hebben technieken om nieuwe boilers slim te maken. De flexfunctionaliteit maakt het mogelijk om de boiler tussentijds op te warmen uit de overcapaciteit van zon- of windenergie. Duurzame energie gaat nu niet meer verloren en wordt optimaal ingezet. Huishoudens profiteren zo van het surplus aan duurzame energie dat in de markt aanwezig kan zijn.

Samenwerking

Eneco installeert de SlimmeBoiler Module dit jaar bij tienduizenden klanten met een huurboiler en energiecontract van Eneco. Naar verwachting wordt de module op termijn ook beschikbaar voor huishoudens zonder Eneco-contract. Voor de ontwikkeling en installatie van de SlimmeBoiler-module werkt Eneco samen met Peeeks, RoamlerTech, TWTG, T-Systems en Bureau Hezelburcht. Het initiatief van Eneco wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidie Demonstratie Energie-Innovatie van de rijksoverheid, dat via energie-innovatie economische groene groei wil stimuleren.

14 reacties op “Bestaande boilers ‘slim’ te maken

 1. MarkS90 schreef:

  Je zult maar warmwater nodig hebben en Eneco vindt dat jij daar net geen recht op hebt. Want er is te weinig stroom voorhanden …

  • Adrie schreef:

   Ik gok zomaar dat je een of andere vorm van prioriteiten kunt instellen.

   Ik word hier wel blij van: na de slimme meter waar helemaal niks slim aan is, een boiler die in potentie slim is.

   Nu nog de al lang geleden beloofde differentiatie in tarieven. De afgelopen twintig jaar is het verschil tussen hoog en laag stroomtarief vrijwel verdwenen.

   De wereld ontwikkeld zich altijd heel anders dan waarzeggers, futurologen, technici en politici voorspellen.

   • mts elektrotechniek schreef:

    die domme meter kun je gewoon weigeren,
    biedt geen ENKEL voordeel.
    je moet alleen gaan zitten wachten tot de monteur een keer komt opdagen .

  • e_ installateur schreef:

   dan heb je altijd nog de nachtopwarming zoals je nu ook al hebt .
   echter ik zie het voordeel voor de klant niet behoudens dat je de KANS hebt dat je wat langer kunt douchen..

  • Vanwaeyenbergh Jan schreef:

   Nou, reactie … Een boiler wordt opgewarmd en begrensd door een thermostaat. Dus als je werken bent en er waait veel wind of de zon draait een extra rondje, dan kan je boiler al opwarmen. En de rit ’s avonds is er natuurlijk ook nog, alleen zal die dan minder lang duren, omdat het water al eerder opgewarmd werd. De kans dat je op alle momenten dus warm water hebt is dus groter. Dat bedoelen ze nou net met slimme boilers.

 2. Ben Vermeulen. schreef:

  Ik heb mijn boiler op dagsrtoom.Altijd warm water.Per saldo is het misschien nog wel milieu vriendelijker.Na s,ochtends douchen ,.wordt de boiler met zonnestroom uit het net opgewarmd.Verschil tussen dag/nacht tarief is 0,0

 3. Harry Brouwer schreef:

  Heb er simpelweg een schakel klok tussen zitten.

  • Jos schreef:

   Beste Harry,

   Prima en voordelige oplossing ! Ik heb ruim 10 jaar als installateur in de keukenbranche gewerkt , leverde standaard een cooker of 10 ltr boiler op met een schakelklok ertussen, bespaar je enorm veel mee. Let wel op de goede waarde van je schakelklok , dat je de juiste wattage hebt.

  • Ivanka schreef:

   Beste Harry, wat voor schakelklok en hoeveel kost zo’n ding? Heb je er een linkje van toevallig? Ik laat mijn domme boiler module verwijderen namelijk en zoek een alternatief. Vast bedankt!

 4. Marianne schreef:

  Tijdens de daluren isver geen electra piek!!! Enecocompenseerd, zolang je niet meer warm water gebruikt. Echter als het water in de boiller niet de maximale temperatuur heeft, meng je bij het douchen automatisch met meer warm water.
  Eneco heeft 2x profijt en een oplossing voor piek moment en de klant betaald meer.

 5. A. Disseldorp schreef:

  Ben de hele morgen al bezig met de vraag , warm water boiler is stuk , en wanneer komen ze voor het kasje slimme boiler . dan kan reparatie en kastje gelijk geregeld worden

 6. Iris de Haan schreef:

  Ik heb sinds een maand een slimme boiler module. Mijn warme water is nog niet boven de 40 graden geweest al 2x monteur bijgeweest 2x module vervangen en nog steeds geen goed heet water. De laatste monteur was hier gister en zei het komt goed….Nou totaal geen vertrouwen meer in. Nog steeds geen heet water

 7. Nico schreef:

  Fijn dat er oplossingen zijn om een warmwatervoorraad aan te houden. Een goede boiler blijft lang genoeg warm om te kunnen overnachten. Dus overdag opwarmen op de zonnepanelen hiervan kun je ook overdag gebruiken. Ik zie de voordelen wel

 8. LieverGeenKoudeDouche schreef:

  Zo jammer dat Eneco haar boiler huurders letterlijk en figuurlijk een koude douche geeft. De slimme modules zijn op, dus mogen we na het uitschakelen van het TF signaal nu op eigen kosten een schakelklok installeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.